1. Medier är internet, tv, tidningar, radio osv. Vi använder medier till att berätta nyheter, få fram våra åsikter, skapa debatter men även också för att underhålla. Underhållning på medier är ganska vanligt. Det finns appar som Instagram, twitter osv. På dom apparna brukar folk lägga upp bilder som dom har tagit, skriva om sina erfarenheter eller bara hålla koll på sina kompisar och olika kändisar som man har ett intresse för. Jag använder massa olika medier med olika funktioner. De jag brukar använda är Instagram, youtube och snapchat. självklart brukar jag använda andra medier också men inte lika mycket.
2. Man brukar säga att riksdagen är den första statsmakten, regeringen är den andra och medierna är den tredje statsmakten. Den tredje statsmakten har som uppgift att granska de två andra statsmakterna. Dom granskar även olika företag för att se till att dom gör sitt arbete på rätt sätt dvs att dom inte fuskar med sina uppdrag. Företagen behöver inte vara kommunala för att de ska bli granskade, dom granskar även privata företag. Den tredje statsmakten kan även kallas för massmedia ibland. Massmedia håller även koll på press, radio och TV osv.
De håller koll på att ingen skriver saker som bryter mot lagen, tidningar får inte publicera saker som är olämpliga osv.
3. I Sverige får man uttrycka sina åsikter utan att bli straffad. Detta kallas för att landet har en yttrandefrihet. Däremot så får man inte publicera vissa olämpliga saker. När något olämpligt publiceras brukar massmedia att censurera det. En censur innebär att dom tar bort inlägget. Censur är vanligare i diktatoriska länder. När politikerna ser att någon har skrivit något illa om dom eller något annat som går emot deras egna åsikter så brukar dom censurera inlägget. Det är mycket möjligt att personen blir straffad. Olämpliga texter och bilder behöver inte bara finnas på dom sociala medierna som tex Facebook och annat igenom internet. Det kan finnas tidningsartiklar, böcker osv. Jag tycker att yttrandefrihet är bra eftersom att det är viktigt att få säga vad man vill så länge det inte skadar någon annan grovt. Våran yttrandefrihet ligger på en bra nivå, Man får säga vad man vill men om det går överstyr så blir inlägg osv censurerat, det finns alltså fortfarande gränser. De diktatoriska länderna utan yttrandefrihet brukar oftast också inte ha andra bra grundlagar enligt mig. Eftersom att folket inte får va med och säga sin åsikt har politikerna de lagar och regler som passar deras vardag.
4. Om man känner sig kränkt eller orättvist behandlad i en tidningspublicering så kan man kontakta allmänhetens pressombudsman (PO). PO är anställd av stiftelsen och deras uppgift är att granska varje klagomål dom får in. Dom håller koll på att media gör sitt jobb och att att dom samtidigt inte kränker en person.
6. En nyhetsvärdering är en bedömning till vilken nyhet som är viktigast. Den viktigaste nyheten brukar oftast att synas mer än dom andra. För att avgöra hur viktig nyheten är brukar det finnas 3 st regler som man brukar att gå efter. För att en nyhet ska värderas mer än andra behöver inte alla dessa reglerna att stämma in. Ibland så får vi höra nyheter från andra sidan jorden men det kan fortfarande vara intressant att läsa om. Man brukar även värdesätta om man har fått bra bilder som tillhör nyheten eller om hur mycket fakta man har kunnat få fram.
1. Hur lång tid det är mellan händelsen och publikationen.
2. Hur långt bort händelsen skedde.
3. Det kulturella avståndet.
Detta är några av dom viktigaste reglerna som media brukar gå efter men det finns så mycket mer som tex om det är en negativ händelse, om den involverar många personer, om den är udda, om händelsen kan följas under en lång tid osv. Det är så dom värdesätter nyheter och även hur dom får många läsare.
7. För det första är det bra att själv kunna variera mellan medierna som man använder. Om jag till exempel inte gillar en specifik tidning så kan jag bara använda mig av en annan tidning. Eftersom att de olika medierna har olika ägare har dom även också olika politiska åsikter. Det är bra att kunna läsa en nyhet från olika perspektiv för att få en bättre syn på nyheten. En nyhet om invandrare skrivs kanske inte på samma sätt som när en sverigedemokrat skriver texten jämfört med hur en socialdemokrat skulle ha skrivit den.
8. Public Service- bolag är tv och radio som inte har någon reklam och som även sänds i hela landet. Dom finansieras igenom att Sveriges befolkning betalar sin Tv-avgift till staten och staten ger en del av pengarna till dessa Public service bolagen som tex svt, Sveriges radio och UR. Public service bolagen visar även program för en viss typ av människor som har stor nytta av det som tex hörselskadade personer.
10. Fördelarna med internet är att vi nuförtiden kan hitta hur mycket fakta som helst. Vi kan kontakta varandra väldigt enkelt och det finns även en massa underhållning på internet. Risker med internet kan vara att man träffar en person som påstår sig vara någon annan. Man kan lita på fel sidor som kanske skriver falska saker. Det är även väldigt enkelt för folk att få mycket personlig information om andra igenom att bara söka på sitt namn eller använda sig av sidor som tex merinfo.se. Jag ser det som en dålig grej eftersom att man aldrig vet vem det är som söker information om en men jag tror även att det finns positiva saker med det. På internet finns det även många personer som blir uthängda/mobbade av anonyma personer och det är en väldigt negativ sak.
11. För att lägga upp klippet på bloggen behöver du tillåtelse från ägaren och detta kallas för upphovsrätt. Ägaren har även rätt till att ta betalt.
För att lägga upp någonting (video klippet i detta läget) som man själv inte har skapat på tex en blogg krävs det att man har fått tillåtelse av den som har skapat klippet. Skaparen av klippet har rätt till att ta betalt för att du ska få använda klippet. Om klippet har olämpligt innehåll så är det inte skaparen av klippet som straffas utan det är personen som har lagt upp det eftersom att det är den personen som har spridit klippet. För att folk inte ska missuppfatta anledningen till varför du delar klippet är det bra om man vet hur man ska kommunicera med folk på internet, alltså ha en bra netikett. Om man har en egen hemsida/blogg är det också viktigt att inte använda material som är skyddat av upphovsrätten (copyright) och så finns det mycket annat man kan tänka på. Om man har äganderätt till klippet så är det okej att fildela men om man inte har ägande rätt så är det straffart med fildelning. Bilder, videos osv som är CC (Creative Commons) märkta får man använda hur mycket man vill. Man kan ändra på materialet, fildela och lägga upp det var som helst. Det är alltså inte heller straffbart att använda sig av CC märkt material.
12. Reklam, propaganda och PR är alla till för att påverka våra åsikter men dom har däremot olika nytta till det. Reklam finns till för att det ska ge oss ett gott intryck på tex en produkt att vi blir intresserade av att köpa produkten vilket är väldigt positivt för företaget som säljer produkten. Propaganda är väldigt vanligt bland dom olika politiska partierna och det innebär att dom bara brukar berätta om dom bra konsekvenserna och lämna ute de delarna som är mindre bra. Syftet till propagandan är att ändra ett stort antal människors åsikter och värderingar.
PR som är en förkortning till Public Relations används för att skapa bra rykte om tex ett företag. Dom kan tex säga att dom anställda personerna i de fattiga länderna får bra lön, att dom inte testar sina produkter på djur osv.