lördag 28 mars 2015

Den svävande damen

  1. Jag tror att det är för att hon märker att han visste vem hon var och hennes historia och att han vägrade att berätta för henne gjorde henne arg.

2. Eftersom att trollkarlen, Dr Glota tog hennes barn och gav bort det. 

3. Madame Kirik Cam var arg på clownen Lava eftersom att han inte tog sitt faderliga ansvar när agnes föddes. Detta gjorde Madame Kirik Cam arg och väldigt besviken på honom.

 4. Hon dricker alkohol och tar ut all sin ilska på clownen Lava eftersom att det är han som hon är irriterad och besviken på. Hon brukar kasta sina glas på honom som hon har druckit ur och ibland också skrika på honom.

5. Jag tycker inte det är viktigt att växa upp hos sina biologiska föräldrar. Jag förstår att vissa barn vill hitta sina biologiska föräldrar och ta reda på vart dom kommer ifrån men om man har det bra hos sina icke biologiska föräldrar och inte hos sina biologiska så mår man nog bättre av att bo hos dom obiologiska föräldrarna. 

6. Jag tror att miljön påverkar oss ganska mycket i våran vardag utan att vi märker det. Om ens föräldrar är aggressiva så kanske man blir aggressiv i framtiden. Om man bor mitt i staden spå kanske man blir intresserad av storstäder och stadslivet. 
Jag vet inte hur min omgivning har påverkat mig. 


7. Jag förstår att det är viktigt för Agnes att ta reda på vart det är hon kommer ifrån. Jag skulle också undra vilka mina biologiska föräldrar var. Men eftersom att jag bor hos mina biologiska föräldrar så är det svårare för mig att inse hur viktigt det var för Agnes. 

måndag 23 mars 2015

Våra egna celler, labb

uppgift: Uppgiften var att vi skulle se skillnaderna på växt celler och på cellerna på tungan. 

Material: Mikroskåp, objektglas, täckglas, metylenblått, vatten, tandpetare, celler från rödlök och tungan.  

syfte: Vi skulle kunna se på olika celler och se skillnaden. 

utförande: Ta en väldigt tunn bit från rödlöken och sätt den mellan objektglaset och täckglaset med en droppe vatten också. kolla sedan på växtcellerna igenom mikroskopet.
Skrapa med tandpetaren på din tunga och sätt det på objektglaset. lägg i lite metylenblått så att mans ska kunnas cellerna sedan. Sätt på täckglaset på objektglaset sedan och kolla på cellerna med hjälp av mikroskopet.  

resultat: Vi kunde se både sortens celler, växtceller och våra egna celler.

slutsats: Eftersom att jag kunde se båda sortens celler så såg jag också skillnaderna väldigt noga. Växtcellerna var rakare och riktade sig mer åt en sexhörnings struktur. De satt också väldigt sätt bredvid varandra. Våra celler får tungan var lite rundare med en kärna i mitten. De var även mycket vårare att hitta.


felkällor: I början på laborationen hade vi tagit en alldeles för tjock bit av löken och det gjorde att vi såg massa olika lager av växtcellerna. Det blev svårare att se cellernas form och hur de satt ihop tillsammans. Sen efter en stund bröade vi med en tunnare bit vilket gjorde det mycket lättare att se cellerna. 

såhär ser Växtcellerna ut.

Cellerna från tungan.

labb 2, toffeldjur

Uppgift: Kolla på toffeldjur och andra organismer med hjälp av ett mikroskop.

Hypotes: Vi förväntade oss att se toffeldjur och bakterier. 

Syfte: Syftet var att vi skulle kunna se encelliga djur som te.x toffeldjur. 

Material: Plastpipett, höfusion, bringare, mikroskop, täckglas, objektglas. 

Utförande: Ta lite vatten från höfusionen med plastpipetten och lägg en droppe på objektglaset. Sätt sedan täckglaset över droppen och lägg detta i mikroskopet så att du kan se bakterierna. 

Resultat: Vi såg toffeldjuren från höfusionen. De rörde sig och man såg att de hade en inre struktur. Man såg även cellmembran som satt runt toffeldjuren nästan som ett lager. 

Slutsats: Det var meningen att vi skulle se toffeldjur och bakterier men vi såg bara toffeldjuren som rörde sig. 


Felkällor: felkällorna kan vara att just den biten av höfusionen inte hade så många organismer som te.x klockdjur osv i sig och det kan vara anledningen till att vi bara såg toffeldjur eftersom att det ett ganska vanligt urdjur. Mikroskop vi använde fokuserade inte så jätte bra så vi fick kolla med någon annans men annars ser jag inte några andra felkällor.  

söndag 22 mars 2015

Labb 2

uppgift: Uppgiften var att mäta vilket material det är som dämpade ljudet mest. 

Hypotes: Jag tror att vi kommer att höra minde ljud från träbrädan eftersom att trä är ganska ihåligt/luftigt och därför tror jag att ljudet kommer fortsätta färdas igenom brädan mer än att reflekteras. Jag tror även också att vi kommer att höra mer ljud från plast brickan eftersom att den är blank och hård och därför tror jag att ljudet kommer reflekteras och komma fortare och längre fram. 

Syfte: Syftet med detta vara att vi skulle se vilket material som väggarna skulle kläs med för att rummen ska vara mer isolerade och för att se vilket material det är som dämpar ljudet mest. 

Material: plast kanna, mobil och hörlurar, cellplast, träbräda, whiteboard tavla, plastbricka, mobiltelefon, linjal.  

Utförande: Ta fram fyra olika material. lägg mobilen i kannan med ett konstant ljud från hörlurarna som man kan höra lite av. Ta en av materialen och håll det 45° över kannan. Den andra personen ska sedan backa tills den inte hör ljudet längre. Mät avståndet från kannan och personen.  


Resultat:




Slutsats: Min hypotes stämde ganska bra med resultatet. Träbrädan isolerade sämst som jag hade tänkt mig men dock så trodde jag att plastbrickan skulle isolera mest. 


Felkällor: Denna laborationens felkällor kan vara att det är olika personer som lyssnar på ljudet och dessa personerna kanske inte har lika bra hörsel. Detta hade vi tänkt på i början och därför var det samma person som lyssnade på tickandet under hela laborationen. En annan felkälla kan vara att vi hörde andra ljud i bakgrunden.