lördag 10 december 2016

Andra världskriget

  1. Redan innan andra världskriget bröt ut 1939 hade Hitler lagt områden under sig. Förklara vad som hade hänt genom att använda följande ord: Saarområdet, Rhenlandet, Österrike, Münchenöverenskommelsen och Molotov–Ribbentrop-pakten
Saarområdet: Saarområdet blev frankt efter fredsavtalet i Versailles. I Saarområdet är medparten av befolkningen Tyskar och dom ville inte tillhöra Frankrike. Det var mycket protester kring detta men det resulterade inte till att Tyskland fick tillbaka sitt område. Tyskland bad om en omröstning där folket i Saarområdet skulle rösta på om de ville tillhöra Tyskland eller Frankrike. Eftersom att de flesta var tyskar så röstade majoriteten av folket på Tyskland. Tyskarna blev riktigt glada. Dom hade vunnit i omröstningen, fått mandat och lyckats bryta mot en av Versailles fredens regler. Detta var en stor framgång för Hitler. Saarområdet blev alltså tyskt igen år 1935. 

Rhenlandet: 
Rhenlandet låg intill Frankrike och Tyskland. På detta området fick man inte ha en enda soldat och även detta var bestämt i Versaillesfreden. Hitler militariserade ändå Rhen utan något motstånd. Det pågick lite protester efter det men ingenting hände. Tyskarna kände att Versailles-reglerna avtog och därför bröt han ännu en regel, ännu en gång. Hitler bröt på Versaillesfredens regler många gånger och på många olika sätt. Han lät tyska trupper marschera in i området år 1936.

Österrike: 
Eftersom att Hitler själv var österrikare så älskade Österrike honom. Tyskarna marscherade in i Österrike utan problem. Istället så välkomnade österrikarna dom. Detta hände precis innan andra världskriget. 

Münchenöverenskommelsen: 
Münchenöverenskommelsen var ett avtal som handlade om Tjeckoslovakien. Detta avtalet ingick den 30 september 1938 mellan Tyskland, Frankrike, Storbritannien och Italien. Avtalet handlade om att Tjeckoslovakien skulle avträda det Tyskspråkiga Sudetlandet till Tyskland. 

Molotov–Ribbentrop-pakten:
Molotov–Ribbentrop-pakten var en pakt mellan Tyskland och Sovjetunionen. Hitler börjar ställa krav på ett litet område vid Polens norra kust som man kallar för den polska korridoren. Då säger många andra länder nej till detta. Storbritannien och Frankrike har garanterat Polens säkerhet och därför hotade dom Hitler med krig infann han skulle gå emot Polen. Pakten handlade om att de både Tyskland och Sovjet skulle stötta varandra ifall ena landet skulle hamna i krig. I pakten ingick även ett avtal om att Sovjet och Tyskland skulle dela på det polska området. När Tyskland tar första steget emot Polen år 1939 så förklarar Storbritannien och Frankrike krig emot Tyskland. Sedan startar andra världskriget. 

5. Varför blev Stalingrad och el-Alamein vändpunkter i kriget?
År 1942 var den tiden som Hitler stod som högst i makten men Tysklans lycka vände däremot totalt under år 1943. 

De tyska trupperna marscherade in i Stalingrad. Stalingrad är en stad vid floden Volga. Anledningen till detta var att dom ville komma åt oljan på andra sidan floden. Det var även bra för Tyskarna att ha floden Volga eftersom att det isåfall skulle leda till att dom kunde bestämma över vilka transporter som skulle kunna åka mellan Sovjet och Centralasien.Då kunde de ta kontroll över Sovjets ekonomi och krigsindustri. Det var den ryska vintern som pågick under den tiden och det gjorde att motståndet blev ännu hårdare. Under franska revolutionen så hade även Napoleon blivit utsatt för denna hemska kylan. Många dog och blev sjuka. Detta gjorde att tyskarna fick det ännu svårare. I November år 1942 gick den röda armén i anfall mot tyskarna. Tyskarna riskerade at bli omringade och detta kunde dom undvika genom att fly men dom fick däremot en order av Hitler där han sa att de skulle kämpa ända till slutet. Det var näst intill omöjligt för tyskarna att vinna. Påg grund av den starka kylan och den långa vandringen så var väldigt många väldigt utmattade, sjuka och utsvultna. Alla tyskar var helt enkelt för svaga. Dom ryska anfallen kapitulerade tyskarna. En väldigt stor tysk armé blev sedan i fånga tagna av ryssarna. Detta var en väldigt stor anledning till att andra världskriget slutade, Tysklands förlust. Man insåg att man hade en chans emot Tyskland efter allt. En annan stor anledning var El-Alamein.

Slaget vid El-Alamein var ett slag emellan de brittiska trupperna och tyskarna i mellanöstern. Rommel som var en tysk general hade ställt in sig på att Suezkanalen låg inom räckhåll och dom brittiska trupperna i Nordamerika hade trängts tillbaka. Varken Britterna eller Tyskarna nådde sitt mål. Istället blev det ett slag mellan Tyskarna och Britterna. Britterna segrade och inte långt efter det var hela Nordamerika befriat. Efter slaget sa Churchill ”Före el-Alamein hade vi inte en enda seger, efter el-Alamein hade vi inte ett enda nederlag.” Detta var ett citat som symboliserade att krigslyckan vände och att dom inte hade ett enda nederlag. 

Eftersom att Tyskland försvagades på östfronten och under den så kallade dagen D så landsättes de allierade trupperna på västfronten så innebar de att dom var tvungna att kämpa på två fronter. Västfronten och östfronten. Nazisterna klarar inte av detta heller och den 30 april, 1945 så tog Hitler livet av sig. 

Bara några få nederlag för Tyskland ledde alltså till att de andra länderna kämpade ännu mer för nazisternas undergång. 

7. Varför är namnet Quisling känt över hela världen?
Vidkun Quisling var en norsk politiker. Han var partiledare för det norska partiet Nasjonal Samling. Nasjonal Samling var ett nazistiskt parti. Quisling hade haft mycket kontakt med Hitler även innan andr  a världskriget startade. Han hade även försökt att få Norge till ett Nationalsocialistiskt land i samarbete med hans nazistiska regering men många norska var emot honom. Istället gick dom med i motståndsrörelsen, Hjemmefronten. Pågrund av detta började Quisling att öka straffen i landet. Det blev bland annat fler dödsdomar och arresteringar. Han blev sedan avrättad för landsförräderi. Namnet Quisling blev känt på grund av att man ansåg honom som en förrädare. Idag brukar man även säga att namnet är en internationell benämning på en landsförrädare.  

8. Vad hände i Sydostasien under kriget? Vilka var huvudmotståndarna? Vilka konsekvenser fick president Trumans beslut att fälla atombomben?
Under en lång tid hade det varit konflikter i Sydostasien. USA och Kina en väldigt bra handel men när Japan attackerade Kina så försämrades handeln mellan Kina och USA enormt. USA ville hämnas och det gjorde dom genom att starta en blockad mot Japan. En blockad innebär att ingen tar emot de Japanska varorna och att ingen häller får sälja till Japan. USA placerade till och med båtar i närheten av Japan för att hindra folk ifrån att sälja varor till Japan. Detta tyckte Japan inte alls om. En blockad kan påverka landet extremt mycket. De vanliga importerade varorna börjar ta slut och dom japanska varorna blir dyrare, man får inte tag på allting man behöver inom de olika kategorierna och det viktigaste som man inte fick tag på var olja och metaller. För att hämnas attackerar Japan Harbour, dom bombar USA:s stilla havs flotta. Detta resulterade i att USA blev av med många båtar som hade tagit väldigt lång tid att bygga. Japans taktik mot de amerikanska skeppen var att flyga flygplan med brandfarligt gods och bomber för att sedan krascha planen och utlösa explosionen. I dessa flygplanen brukade det finnas en eller två självmords bombare som hade tagit på sig uppgiften. USA försökte förhindra detta genom att ha flygplan i luften som skulle skjuta ner de japanska planen innan dom når sitt mål men dom lyckades inte.

USA: före detta president Harry S. Truman beslöt utan tvekan att dom skulle släppa två atombomber över Japan. Man hade aldrig använt atombomber förr och därför visste man inte dess konsekvenser. USA ville pröva olika bomb material och olika sprängnings styrkor på materia och människor för att se hur bra bomberna faktiskt fungerade. Då släppte dom två atombomber över Japan, mest för att hämnas men också för att pröva den nya bomben som dom hade skapat. Den första bomben släppte dom över staden Hiroshima i augusti 1945 och den andra släppte dom strax därefter över staden Nagasaki. Dessa bomberna gjorde så att Japan var tvungna att kapitulera och detta avslutade också andra världskriget. Att kapitulera innebär att man ger upp utan några villkor. Om inte atombomberna hade fällts så hade Japan aldrig gett upp. 

När bomben först exploderar så kommer det en tryckvåg. Efter det kommer det en enorm hetta som kan få personer i närheten att koka eller ta fyr. Till sist kommer det ett svampmoln som innehåller radioaktivitet. Atombombens konsekvenser skadade både direkt och på längre sikt. Många som befann sig i närhetens kroppar började koka eller ta fyr. Vissa tappad även sina kroppsdelar. Eftersom att elden spred sig åt alla håll väldig snabbt så fanns det även folk som kvävdes av röken. Ungefär 90 000 - 120 000 beräknas ha dödats på direkten eller efter några dagar på grund av skadorna som atombomberna orsakade i staden Hiroshima. I Nagasaki var det ungefär 60 000 - 80 000 personer som dog de kommande dagarna. Dessa siffrorna beräknar däremot inte antalet döda födslar eller antalet folk som sedan dog av cancer som strålningen orsakade. Strålningen oskadade också andra sjukdomar och missbildningar som visade sig några veckor eller år senare. Även infrastrukturen förstördes helt i städerna. För dom som skulle kunna ha blivit räddade så var det väldigt svårt eftersom att sjukhusen var förstörda, vägarna dit var förstörda, personalen var säkert också drabbad och det var alldeles för många som behövde hjälp så det skulle vara omöjligt att hjälpa alla. Innan man använde atombomberna så visste man inte att dom skulle få så här negativa konsekvenser. Gruppen fysiker som kom på atombomben fick ett väldigt dåligt samvete i efterhand. Däremot så slutade andra världskriget efter att USA släppte dessa atombomberna och det var nog det enda positiva med atombomberna. Plus att vi nu får veta mer om atomer och vad man kan göra med dom. Det är ju ett framsteg för vetenskapen. 

Atombomber i allmänhet är väldigt dåligt för både människan, djuren, jordbruket, maten, vattnet och i stort sätt klimatet.
Radioaktiviteten påverkar inte bara människor utan också vattnet och maten som människorna och djuren sedan får i sig vilket i längden leder till att allt fler blir påverkade. Att jordbruken också förstörs kan leda till svält men jag vet däremot inte om detta hände i Japan. Kärnkraftvapen gör även att ozonlagret krymper och det bidrar ju till den globala uppvärmningen som vi idag har problem med. Alla dessa negativa konsekvenserna som atombomberna för med sig är anledningen till att dom idag är förbjudna att använda. Däremot så finns det fortfarande länder som har kärnvapen i olika former och detta gör att det blir en terrorbalans. 

9. Hur påverkades de europeiska kolonierna av kriget?
Under andra världskriget hade européerna tagit över många kolonier i ungefär hela Afrika och många delar av södra Asien. Även under denna tiden var man inte överens om vilka europeiska länder som skulle ha vilka kolonier. När Tyskland förlorade i andra världskriget så förlorade dom även sina kolonier. Ett fåtal kolonier blev självständiga direkt efter det men dom flesta kolonierna tog sedan Storbritannien och Frankrike över. Fler och fler kolonier ville frigöra sig själva och bilda ett självständigt land när dom såg att det var ett flertal andra kolonier som avkoloniserade sig själva. Detta ledde såklart till allt fler upplopp, protester och även ny bildade politiska partier. Kolonierna fick det alltså bättre efter andra världskriget eftersom att man såg en skillnad vid 60-talet bland dom afrikanska kolonierna som självständig förklarades en efter en. Vid ungefär 70-talet så hade dom flesta kolonierna försvunnit. 
11. ”Kristallnatten” och ”den slutgiltiga lösningen” är två begrepp som hör ihop med Förintelsen. Förklara hur.

Kristallnatten: 
Nazisterna hade under en lång tid velat iscensätta grövre pogromer emot Judarna. Dom hade planerat detta under en lång tid och därför var redan koncentrationslägrena för judarna förberedda. När den 17- åriga judiska pojken Herschel Grynszpan sköt Ernst vom Rath som var en nazistisk diplomat fick nazisterna sin huvudanledning till att starta november pogromerna. Herschel Grynszpans anledning till mordet var att hans pappa hade skickat honom ett brev där han beskrev hur fruktansvärt det var att leva som en av dom deporterade. Detta gjorde Herschel väldigt arg och för att hämnas åkte han upp till den tyska ambassaden i Paris och sköt den första tjänstemannen som han såg, Ernst vom Rath. 

Under November 1938 genomfördes någonting som man idag kallar för november pogromerna i Tyskland. Pogrom är ett ord för en våldsam förföljelse av en viss folkgrupp. Dessa november pogromerna inträffade mellan 7 och 13 november 1938. Det var nazistiska soldater främst ifrån SA som var en ”stormavdelning” eller ”attackgrupp” för nazister och även civila nazister som utförde pogromerna. Bara under denna tiden var det ungefär 400 judar som mördades eller tvingades att ta självmord och 20’000 - 30’000 judar som i fånga sattes i dom tyska koncentrationslägren. Nazisterna gick inte bara på judarna som personer utan även också allting annat som var relaterat till judendomen eller judarna. Det var ungefär 267 synagogor som brändes upp och mer än 7’500 jude- relaterade butiker som vandaliserades. Att vandalisera en butik innebär att man förstör eller fördärvar en butik. 

Den värsta natten under november pogromerna var en natt som man kallar för kristallnatten. Kristallnatten varade mellan den 9 November - 10 November. Man kallar denna natten för kristallnatten eftersom att det var en stor mängd krossad glas som täckte gatorna efter ingripandet. Eftersom att pogromerna inte bara inträffade under en natt så anser vissa att det är fel att benämna hela November pogromerna som en ”kristallnatt” och därför är det mer rättvist att kalla hela händelsen för november pogromerna. 

Den slutliga lösningen:
Hermann Göring som var en politiker som skickade en speciell uppgift till chefen för säkerhetstjänsten Reinhard Heydrich år 1941 den 31 juli. Denna uppgiften kallade dom för den slutliga lösningen. Med den slutliga lösningen menar dom att det behövdes speciella åtgärder för en ”slutgiltig lösning av jude frågan” i dom områdena som Tyskland kontrollerade i Europa. Man ville begå ett massmord på Europas judiska befolkning. Uppgiften som Göring skickade Heydrich handlade alltså om att Heydrich skulle fixa dom åtgärderna som fattades, organisatoriska, ekonomiska och praktiska åtgärder. För att den slutliga lösningen skulle funka anordnade man ett möte med alla chefer och ledare för dom tyska myndigheterna som var med. Detta mötet varade i Wannsee den 20 januari 1942. 

Vad man kom fram till under detta mötet var att man skulle samla så många judar man kunde i olika koncentrationsläger i öst Europa där man sedan skulle avrätta dom. Vissa judar använde man till slavarbete precis innan dom avrättades. Målet med hela förintelsen var att man skulle utrota hela judiska befolkningen i Europa. Nazisterna räknade på ungefär hur många judar det skulle vara och dom kom fram till att det skulle gälla 11 miljoner människor. I denna räkningen räknade dom även med homosexuella, kommunister och många andra grupper av folk. 

En fråga som man inte kunde lösa under detta mötet var frågan som handlade om barnen med endast en jude som förälder eller förfäder. Denna frågan diskuterade man under många möten men man kom däremot inte fram till ett beslut. Eftersom att vissa betraktar halv judar osv som en del av det icke- judiska samhället så skulle det vara en risk att ta genom att iscensätta pogromer emot dom också. Det skulle kunna skapa ett motstånd ifrån den ariska befolkningen. Man ville ha så lite motstånd som möjligt. 

Hur hör de 2 begreppen ihop? + Förintelsen:
Förintelsen var den planeringen som nazisterna hade om att förinta så många judar som möjligt. Detta gjorde dom bland annat med hjälp av koncentrationsläger. Även under kristallnatten tog dom judarna till de olika koncentrationslägrena. Både den slutliga lösningen och kristallnatten handlade alltså om att få så många judar som möjligt till dessa koncentrationslägrena för att sedan kunna förinta dom och det är därför kristallnatten och den slutliga lösningen är begrepp som hör ihop med förintelsen. 

I dessa koncentrationslägrena fanns det inte bara judar. Det fanns även homosexuella, funktions nedsatta osv. Alla som fanns på dessa koncentrationslägrena mördades till sist. Ibland arbetade dom som slavar innan innan dom dog men huvudsaken är att dom faktiskt blev mördade. Nazisterna brukade lura in dom i ett ”dusch rum” där dom blev inlåsta samtidigt som dom dog av gasen som nazisterna utlöste. Man mördade även offren på andra sätt.

12. Resonera kring orsakerna till att inte fler i Europa protesterade mot hur judarna behandlades.
Judarna hade blivit förföljda redan innan andra världskriget så folk tyckte inte att det var konstigt när även nazisterna började förfölja judarna. Det hade alltså länge funnits hat emot judar. Eftersom att judarna inte ansåg att Jesus var Messias så var det dom som korsfäste honom detta var en väldigt stor anledning till att hatet emot judarna startade. Man skyllde alltså Jesus död på judarna. 

Man trodde inte ens att Judar var som människor på den tiden under andra världskriget. I Lund och Uppsala forskade man på judarnas hjärnor för att försöka se en skillnad mellan judarna och de andra människorna. 

Det fanns även många länder som såg ner på judarna. Man tyckte att det nazisterna gjorde var rätt och man skyllde alltid på judarna i alla konflikter. ”allting var deras fel”. I vissa länder fick judarna inte ens bo vart dom ville, man delade alltid ut de fattigaste husen till de judiska familjerna. 

Det fanns även länder som inte ville hjälpa till för att ta in fler flyktingar och folk ville inte heller tro på de hemska nyheterna som man fick kring judarnas situation. Det var väldigt många som blundade för det som hände men främst så hade ingen tid till att protestera eller skapa en konflikt. Under kriget så prioriterade man inte judarna. Man prioriterade andra saker som till exempel ens egen familjs säkerhet och mat osv. Judarna var alltså bara inte det man tänkte på i första hand. 

Klimathoten

Växthuseffekten: 
I jordens atmosfär finns det några gaser som kallas för växthusgaser. Dessa gaserna är anledningen till att vi kan leva i detta klimatet. Dom viktigaste växthusgaserna är koldioxid och vattenånga. Dom kortvågiga solstrålningarna tränger igenom atmosfären och värmer upp jordytan. Eftersom att Jorden är kallare än solen så blir värmestrålningarna sedan lång vågiga på vägen ut till rymden igen. Det är växthusgaserna som hindrar en stor del av solens lång vågiga strålningar ifrån att lämna Jorden. Eftersom att värmestrålningarna nu är lång vågiga så kan gasmolekylerna ifrån växthusgaserna i atmosfären absorbera den lång vågiga strålningen. Detta leder till att atmosfären behåller en del av värmen ifrån solens strålar. Ända sen industrialiseringen så har vi människor släppt ut överflödigt med växthusgaser och därför har jordens medeltemperatur även ökat. 

Idag försöker man minska utsläppet av växthusgaser eftersom att gaserna bidrar till den globala uppvärmningen. En kosekvens av den globala uppvärmningen är att stora delar av polarisarna smälter. Detta leder till minst två negativa saker. Den första är att isarna på Antarktis smälter. På Antarktis lever isbjörnarna och när isen smälter, smälter även deras hem. Detta är ett väldigt stort klimathot, speciellt för isbjörnarna. Forskare har beräknat att vid år 2050 så kommer ungefär 1/3 av isbjörnarna i världen vara borta. Den andra negativa saken med att polarisarna smälter är att havsnivån högs. Då kommer flera öar och kustområden att dränkas. Även jordbruket kan bli drabbat. Det kan leda till att både människor och djur får brist på mat. Djurens växter som dom äter förstörs och vårt jordbruk förstörs. När djuren inte får mat på en lång tid så dör även dom ut och då har människorna på området förlorat både sitt växt och kött intag. Folk förlorar även sina hem. Det finns även många områden som inte drabbas, tack vare landhöjningen. Landhöjningen orsakas av att jordskorpan återvänder till mekaniskt viloläge. Detta händer efter att jordskorpan har befriats av tryck ifrån inlandsisen. Dock påverkar det inte så mycket. 

Korallreven drabbas även väldigt hårt. De flesta korallreven som utsätts för miljöförändringarna brukar dö och då förstörs även hela ekosystemet i det havs området. Det brukar leva nästan 2 miljoner olika arter vid korallreven och även dom drabbas. Det finns många kustsamhällen som lever på korallreven som matkälla men även som turistområde. När korallreven förstörs drabbas även dom. De människorna i det samhället förlorar en massa pengar eftersom att turisterna inte betalar för att få se ett dött korallrev. Dom förlorar även en stor del av fisken och istället måste dom hitta andra ställen sm dom kan få mat ifrån. Det är dock inte bara den globala uppvärmningen som dödar korallreven. Det är även destruktiva fiskemetoder, korallbrytning, turism, överfiske, föroreningar i havet, och koldioxid utsläpp. Dessa utsläppen försurar havet och även detta påverkar de levande organismerna. 

En annan kosekvens av den globala uppvärmingen är förändrad nederbörd. Detta innebär att dom torra områdena som till exempel öknarna blir ännu torrare medan de områdena med mycket nederbörd får ännu mer nederbörd. Anledningen till detta är att den stigande temperaturen orsakar en högre avdunstning ifrån haven. Det innebär att havsvattnet går ifrån flytande form till gasform. Då bildas moln och sedan åker dom in mot t.ex regnskogar eller andra ställen med vinden. Där kan gasformen övergå till flytande form igen och det orsakar regn. Detta leder ju även till en ökad mängd vattenånga i atmosfären och vattenångan är ju en växthusgas som faktiskt bidrar till den globala uppvärmningen. Öknarna blir ännu torrare bara på grund av att jorden värms upp extra mycket. Allt detta leder till att det blir svårare att bland annat odla mat.

Växthuseffekten påverkar alltså jorden på alla möjliga negativa sätt och det är vi människor som har orsakat överflödet av effekten. Detta är i-länderna som har orsakat det mesta och om u-länderna så småningom börjar leva så som vi gör kommer växthuseffekten öka enormt. När u-länderna utvecklas i framtiden borde vi alltså komma på en metod som balanserar u-länderna med i-länderna på den fronten. Idag kan vi dock göra förändringar genom att till exempel duscha kortare, använda mintre elektricitet och energi, ta kollektiv trafik, ersätta glödlampor med lågenergilampor och sopsortera. Det finns såklart mycket mer saker man kan göra men alla dessa påverkar på ett positivt sätt.  

ozonhål i atmosfären: 
Ozonlagret är ett lager av ozon i jordens atmosfär. Lagret ligger ungefär 15-30 kilometers höjd över jordytan. Ozon är en kemisk förening med den kemiska formeln O3. Gasen ozon består av 3 syreatomer. Ozon förekommer naturligt i jordens atmosfär och det är ozonlagret som skiljer jordens atmosfär ifrån rymden. Den skyddar oss även ifrån farlig strålning. Ozonlagret är den huvudsakliga anledningen till att vi faktiskt kan leva på jorden men ändå är den väldigt giftig för oss. Ozongasen är en oxiderad gas vilket gör att den kan irritera slemhinnor och ögon mm. 

En syremolekyl består av två syreatomer. Ozon bildas när en syremolekyl splittras av UV-strålningen. Detta brukar hända på höga höjder. Där slår sig de ensamma syreatomerna ihop sig med en annan syremolekyl och det bildar ozon. Ozon består ju av 3 syreatomer. 

Ozonhål i atmosfären är ett klimathot. Dessa ”hålen” är inte riktiga hål utan det är ett underskott av gasen ozon. Dessa ozonhålen finns främst vid polartrakterna och vid Antarktis finns det största hålet. Ozonhålen uppkommer vid dessa områdena eftersom att det är väldigt kallt i ozonskiktets nivå, ungefär -80°C under vinter månaderna. Vid denna kylan brukar polarstratosfäriska moln uppstå. Dessa molnen består av partiklar som bland annat vatten ånga och saltsyra och på ytan kan solstrålarna aktivera en kemisk reaktion där ozongaserna bryts ner. Detta är bara en naturlig orsak till ozonhålet men vi människor påverkar också ozonhålet. 
Vi människor har snabbat på processen genom att släppa ut ozonnedbrytande gaser. De finns flera gaser som bidrar till ozonhålet som t.ex metylbromider och haloner men den främsta gasen är klorfluorkarboner (CFC). Det tar flera år för klorfluorkarboner att komma upp till ozonsiktet men när dom väl är uppe sönderdelas dom av UV-strålningen så att varvid kloret frigörs. Detta kloret reagerar med ozonet och bildar en kemisk nedbrytning av gasen. En enda klor atom kan bryta ned 100 000 ozonmolekyler. Detta är väldigt mycket med tanke på att det finns väldigt många klor atomer. 

Det är ozonlagret som skyddar oss ifrån de farliga strålningarna men detta skyddet minskar under ozonhålen eftersom att ozonlagret är förtunnat. Detta betyder att den ultravioletta strålningen når ner till biosfären där den sedan kan reducera plankton populationen i haven, skada växter och bland annat orsaka mer hudcancer. Dock finns det knappt några människor eller växter på Antarktis som blir såpass påverkade. Dessa konsekvenserna skulle mer inträffa om ozonhålen spred sig över andra områden men det är inte så troligt eftersom att det inte är lika kallt vid andra områden. 

Just nu håller ozonlagret på att återhämta sig men det kommer nog att ta ganska lång tid. År 1987 ett kontakt som kallas för montrealprotokollet. Detta kontraktet handlar om att man ska minska utsläppen av de ozonnedbrytande gaserna. År 2007 rapporterade NASA att dom hade sett de lägsta mängderna av ozongaserna år 2006 sedan de började med kontinuerliga mätningarna. Det kommer att ta tid för ozonlagret att återhämta sig men vi själva kan ändå försöka att hjälpa till genom att inte använda oss av produkter som släpper ut stora mängder med ozonnedbrytande gaser. Dock tror jag själv att de är dom högre makterna som har den största påverkan på miljön eftersom att vi civila även påverkas av dom ögre makterna. Däremot så är ozonlagret över norden som vanligt. 

försurning av sjöar, skog och mark: 
Försurning av sjöar, skog och mark innebär en ökande halt av vätejoner. En vätejon är en negativt eller positivt laddad väteatom. Man mäter försurningarna i pH-värde. Ju fler vätejoner i en lösning (t.ex magsäcken, sjöar osv) desto surare miljö och desto lägre pH-värde. Det är alltså lösningarna med låga pH-värden som är sura och kallas för syror. De lösningarna med pH-värden över pH 7 kallas för basiska. 

Ett klimathot som vi har idag är att sjöar, skogar och marker har för låga pH värden, dom har alltså försurats. försurningar orsakas främst av utsläpp av svaveloxid, ammoniak och kväveoxider. Dessa utsläppen kommer ifrån sjöfart, energianläggningar, vägtrafik, industrier och förbränning av fossila bränslen. Även trafiken står för en stor del av utsläppen. När svaveloxid reagerar med vatten/vattenånga bildas svavelsyra. Kväveoxiderna omvandlas på samma sätt till salpetersyra. Dessa föreningarna når marken i form av partiklar eller gas eller tillsammans med nederbörden som till exempel regnet, snön eller dimman. Man kan alltså säga att svavelsyran och salpetersyran bildas i atmosfären för att sedan falla ner till marken. Dessa svavel och kväveoxiderna kan färdas riktigt långt och det är därför ungefär 90% av våra försurningar i Sverige kommer ursprungligen ifrån andra länder som till exempel Tyskland och Storbritannien men även också internationella sjöfarter. 

När sjöar försuras ändras hela ekosystemet i sjön. Groddjuren och dom känsliga fiskarterna försvinna eller dö ut. Det finns dock växter som inte alls är lika känsliga för försurningen. Två exempel är vitmossan och näckrosorna. När sjöar försuras brukar vitmossan sprida sig i sjön och näckrosorna ökar. Vattnet i en försurad sjö ser ganska kristallklart ut. Försurning av sjöar är faktiskt ändå en väldigt negativ grej eftersom att det faktiskt finns flera djurarter som dör ut. Och när en djurart dör ut så påverkar det alla dom andra djurarterna som har levt på den nu utdöda djurarten. Även området som sjön ligger i kan drabbas eftersom att även jorden vid sjön försuras och det kan ju påverka växterna som tar upp näring ifrån jorden, djuren dom äter växterna och insekterna som lever i jorden. Man kan alltså säga att allt går i en cirkel. 

Vid försurning av marken försvinner de viktigaste näringsämnena och detta minskar jordens bördighet vilket leder till att växterna inte växer lika bra. Försurningen frigör också metaller som till exempel aluminium. Dessa metallerna kan skada markens nedbrytande mikroorganismer som till exempel maskarna och insekterna. Det påverkar även fåglarna eftersom att dessa små djuren är fåglarnas mat. Även försurning av marken påverkar många arter. 

Jag kopplar skogsförsurning och marks försurning lite med varandra eftersom att jorden försuras i både fallen men det finns ändå några skillnader. När skogar försuras brukar träden skadas såpass mycket så att de till sist torkar ut. Även trädens rötter skadas och det gör så att rötterna har svårt för att ta upp näringsämnena ifrån jorden (om de finns efter försurningen). Hela skogen försuras alltså och djuren som lever på till exempel löven kan inte göra de längre osv osv. Även vi människor drabbas eftersom att vi inte kan använda träden till vissa produkter men dock är djuren och växterna dom stora offren. 

I framtiden kan många fler djurarter dö ut i till exempel sjöarna men vi borde höra någonting åt detta miljöhotet innan det händer. Man brukar faktiskt kalka sjöar för att hjälpa till så mycket som möjligt. Då är det ett flygplan som flyger över sjön samtidigt som kalken släpps. Förändring har skett eftersom att andelen försurade sjöar har minskat sedan 1990. För att förbättra ännu mer borde vi minska upp bränningen av fossila bränslen, det skulle även hjälpa växthuseffekten. Som privatperson kan man själv köra mindre bil för att inte bidra med så mycket utsläpp eller kanske försöka att tänka på sin konsumtion. 

övergödning och syrebrist i hav: 
Gödningsämnena brukar komma ifrån gödslad jordbruksmark, industrier, hushåll och bilavgaser. Vattnet ifrån dessa ställena brukar först renas i reningsverk innan man släpper ut det resterande i haven. Reningsverken klarar inte av att rena exakt allting och därför släppt det ut överflödigt med gödningsämnen i naturen och det är det man kallar för övergödning. Övergödning är alltså en stor tillsatt del av näringsämnen. Algerna och de blågröna bakterierna tycker väldigt mycket om övergödning och värme och  därför brukar dom blågröna bakterierna skapa vattenblomning på sommaren. I värsta fall kan detta utvecklas till att vattnet ser ut som en grön sörja. 
Bland dessa blågröna bakterierna finns det en art som kallas för katthårsalg. Denna arten är dock ingen alg. Katthårsalgens bakterier sitter ihop i rader som brukar klumpas ihop till stora tofsar. Dessa tofsarna brukar man ibland kunna se sväva runt i vattnet. Denna arten är även väldigt giftig. Ifall en människa sväljer den så kan den orsaka magproblem. Man kan även utsättas för klåda och utslag om man rör vid den. Detta är anledningen till varför man borde undvika att bada i vatten där det pågår extrem vattenblomning. 

När algerna och de blågröna bakterierna sedan dör sjunker dom till botten där djuren och bakterierna sedan kan äta dom. Detta betyder ju att djuren för överflödigt med mat s att de sedan kan föröka sig ännu mer men riktigt så är det inte. Nu kommer syrebristen in i bilden. När det blir för många bakterier så förbrukas det även extremt mycket syre och därför leder övergödningen till syrebrist på botten. Detta resulterar ju i att djuren och fiskarna på botten kvävs eftersom att dom till sist inte har någon tillgång till syre där nere. 

Hela denna processen resulterar ju i att flera djur dör samtidigt som bakterierna i haven ökar. Det blir en extrem vattenblomning som förstör ekosystemet i havet. Idag så lider Östersjön av detta. 

För att minska övergödningen är det viktigt att länder runtom övergödningen samarbetar för att minska utsläppen. Industrierna osv bårds även tänka mer på vad som hamnar i havet medan vi civila kanske kan tänka på våra bilavgaser som vi släpper ut. Istället för att till exempel köra bil korta och onådiga sträckor så borde man till exempel ta hjälp av den kollektiva trafiken. Detta gäller även många andra miljöproblem. 

Källor:















torsdag 1 december 2016

Kemi: 3 metaller

Guld
Guld är ett grundämne som tillhör gruppen ädelmetaller. Ädelmetalls gruppen är en grupp med 11 stycken olika metaller. Några exempel på dessa metallerna är guld, silver, platina, palladium och kvick silver. Det gemensamma som dom ädla metallerna har är att dom inte oxiderar luft och att dom har väldigt svårt för att lösas upp av blad annat syror. Man brukar mäta halten av en ädelmetalls legering i karat. 

Den kemiska beteckningen för guld är Au. Kemiska beteckningar kan man säga är en förkortning för de olika grundämnena. Metallen guld har atomnumret 79. Det är atomnumret som bestämmer grundämnets position i det periodiska systemet. Atomnumret kommer ifrån antalet protoner som finns i grundämnets atom kärna. 

Guld brukar oftast förekomma i berggrunden bland en massa andra metaller och mineraler. Dessa mineralerna och metallerna brukar oftast finnas i större mängder. Det vanligaste är att man separerar guldet som biprodukt ifrån de andra metallerna precis vid brytningen av andra gruvor som till exempel koppargruvor. Det går även att öppna en guldgruva när man har hittat väldigt stora guldfynd men det är inte lika vanligt. 

En teknik man kan använda sig av är vaskning av guld. Att vaska guld är den äldsta metoden för att få fram guld. Då brukar man använda ett vask-fat. Eftersom att guld är tyngre en sten så sjunker guldbitarna längst ner till botten i vask-fatet. Och det är så man separerar guld ifrån en massa andra småbitar av metaller, grus osv som man kan hitta i berggrunden. Denna metoden använder man inte lika mycket idag som man gjorde förr. 

En metod för att få fram guld är att först prospektera i berggrunden. Då använder man sig av verktyg för att få tag på guldet i berggrunden. Några exempel på verktyg som man kan använda sig av är hammare, borr och förstoringsglas. Om man hittar små delar av guld så är det ett tecken på att berggrunden innehåller mera guld på andra ställen. Då kan man sedan öppna gruvan ännu mer så länge man har tillstånd. I denna gruvan bryter man ner stenblocken som man tror innehåller guld för att sedan kunna mala stenblocket. Samtidigt blandas allt med ett ämne som innehåller natriumcyanid. Natriumcyanid är ett väldigt giftigt salt med den kemiska beteckningen NaCN. Detta saltet separerar guldet som ämnet guldcyanid. Det kan hända att även silver finns med och då separeras silvret som silvercyanid. Sedan blandar man in zink i blandningen. Zink är även ett metalliskt grundämne. Denna metallen zink separerar guldet och silvret med kondensation. Kondensation är när ett ämne omvandlas från gas till vätska eller ett fast ämne. aggregationstillståndet för guld är fast form. Sedan separerar man zinken med hjälp av svavelsyra som är ett frätande ämne. Till sist har man ett slagg som är ett ometalliskt ämne som är bi biprodukten under del hela processen. Denna metoden är dock väldigt miljöfarlig med tanke på dom farliga ämnena som man behöver för att genomföra processen. 

70% av gulden som man får fram brukar användas till smycken, 11% går till industriella saker och 13& till rena investeringsprojekt. 

Beryllium: 
Beryllium är en metall och ett grundämne med den kemiska beteckningen Be. Metallens smältpunkt ligger på ungefär 1287 °C och kokpunkten ligger på 2970 °C. Atomnumret för Beryllium är 4 och det innebär att det finns 4 protoner i grundämnets atomkärna. Det är atomnumret som avgör metallens position i det periodiska systemet. 

I jordskorpan så är medelhalten av beryllium mellan 2 och 6 g per ton och därför är denna metallen ganska sällsynt. Man framställer metallen genom att behandla beryll eller bertrandit i en laknings- och smältningsprocess. Denna processen ger sedan berylliumklorid eller -fluorid. Ur berylliumklorid eller -fluoridet så utvinns råmetaller genom smältelektrolys med magnesium. Detta funkar även med en reduktion. Magneten raffineras sedan genom smältning med hjälp av högvakuum eller med hjälp av elektrolys. Det behandlas sedan med pulvermetallurgiska processer. Till sist så får man fram metallen. 

Beryllium är en metall som man främst använder inom militär och rymdindustrin. Några exempel är i värmesköldar som finns på rymdraketer, flygplansbromsar, legeringar och en massa annat. Anledningen till detta är bland annat metallens höga smältpunkt som tål en extremt hög värme. 

Järn: 
Järn är en ganska vanligt metalliskt grundämne som utgör ungefär 6% av hela jordens yta.  Den kemiska beteckningen för järn är Fe och metallens atomnummer är 26. Smältpunkte för järn ligger på ungefär 1538 °C och kokpunkten ligger på 2862 °C. 

För att framställa järn måste man först börja med någonting som kallas gruvbrytning. Då bryter man ner järnmalmen i gruvorna där järnet existerar. Sedan använder man sig av en masugn. En masugn är en stor ugn som man använder för järnsmältning. Med denna masugnen kan vi framställa järnet ur järnmalmen. I masugnen blandas först järnmalmen med kol och kalksten. Kalksten är en bergart. Denna blandningen värms sedan något extremt. Hettan ligger på ungefär 1800 °C. Samtidigt som detta blåses det in varm luft in i ugnen. Då reagerar kolet på syret genom att bilda koloxid. Koloxiden reagerar sedan med järnoxiden och tillsammans bildar dom järn och koldioxid. Sedan får man råjärn som inte är helt rent järn. Råjärn innehåller även en liten halt med kolrester. För att minska andelen kol använder man sig av en process som kallas för färskning. Då blåser man ner syrgas i masugnen. Kolet reagerar på detta och bildar koldioxid. Nu har kolhalten minskat och då har vi bildat ett ämne som kallas för stål. Stål är en legering som består mestadels av järn. Man kan sedan forma järnet genom att hetta upp metallen och även finslipa eller rengöra den extra mycket med andra processer. 

Man använder järn till väldigt många olika saker på grund av metallens tillgänglighet och egenskaper. Man kan till exempel använda järn till köksredskap, verktyg, vapen, infrastruktur och mycket mer.