torsdag 8 juni 2017

Fysik, rymdkraft

NASA och de andra rymdorganisationerna: 
NASA är ett av de största rymdorganisationerna inom teknologi och rymd vetenskapen. Exempel på andra rymdorganisationer är ESA (Europa), JAXA (Japan), CSA (Canada) och RFSA (Ryssland). Det finns även fler rymdorganisationer men detta var bra några exempel.
De flesta rymdorganisationerna samarbetar med varandra vilket gör det enklare att hitta ny information och bygga nya forsknings produkter. Den internationella rymdstationen byggdes av USA, Canada, Ryssland, Japan, och de iblandade länderna i ESA. Rymdstationen har även blivit besökt av astronauter från 18 olika länder. Rymdforsknings industrin är alltså väldigt internationell. 

Jag hade tänkt att berätta om hur astronauterna tränar innan dom skickas upp till rymden. Jag tänkte även berätta om hur dom lever i rymden och vad dom faktiskt gör där uppe. Astronauterna som jag tänkte att fördjupa mig mest om är NASAs astronauter men eftersom att denna industrin är väldigt internationell är astronaut yrket likadant på alla organisationerna och kraven är också nästan likadana. Dock kallas yrket inte för ”astronaut” överallt utan det finns många olika ord. 

NASAs mål är bland annat att lära sig så mycket som möjligt om vårt universum och jorden. På NASA finns det inte bara astronauter utan det finns också en massa forskare, ingenjörer, författare, tekniker, ekonomer, IT specialister och en massa annat.

Kraven för astronauter: 
För att kunna bli vald som astronaut krävs det att man har en utbildning på magisternivå inom de naturvetenskapliga ämnena och matematik. Bara detta kan faktiskt ge en behörigheten till att bli utvald som astronaut. Det finns dock pilot astronauter som har större ansvar för fordonen, besättningen, framgången av uppdraget och säkerheten under flygturen. För att vara behörig till att bli en pilot astronaut krävs det därför att man ska ha minst 1000 flygtimmar så att man faktiskt har tillräckligt mycket erfarenhet av att leda ett flyg fordon. Alla astronauter är speciallister i ett speciellt område och varje område har olika erfarenhetskrav. Det viktigaste är iallafall att man har ett bra betyg i naturvetenskap och matematik. Det finns även andra krav som går utöver utbildningen. Ett krav är till exempel att man ska ha perfekt syn och vara mellan 158 och 192 cm lång. Kroppen måste även vara i bra skick och det är viktigt att man inte har några hjärtsjukdomar osv. 

Astronaut träningen: 
Dom valda personerna går sedan igenom en 2 års astronaut träning. I denna utbildningen ingår det bland annat att lära sig den grundläggande informationen om den internationella rymd stationen. Astronauter behöver också lära sig saker utöver rymdvetenskap. Dom brukar ta lektioner i medicinsk arbetsgång, överlevnadsträning, och retorik. Anledningen till varför dom behöver lära sig om retorik är så att dom kan prata inför en publik om deras erfarenheter och vad dom har varit med om. Som astronaut är det även viktigt att kunna prata ryska och därför tar dom också lektioner i det ryska språket. Anledningen till varför man behöver kunna prata ryska är för att man ska kunna kommunicera med det ryska kontroll centret. 

För att vara beredd på hur resan till rymden och tillbaka känns så brukar astronauterna gå igenom en massa olika övningar, både stora och små. Jag hade tänkt att berätta om dom några av övningarna. 

Tyngdlöshet och träning: 
Anledningen till varför vi håller oss kvar på jorden är gravitationen som vi ständigt upplever i jordens atmosfär. Gravitationen är anledningen till att vi kan tappa någonting så att det faller eller putta ner någonting på golvet. Jordens dragningskraft påverkar alltså allting i våran omgivning. 
All materia har sin egna dragningskraft. Pappret bredvid dig, stolarna, och även din mobil har sin egen dragningskraft. Precis som jorden. Ändå dras vi inte till all materia omkring oss såsom vi dras till jorden? Anledningen till detta är att jordens dragningskraft är väldigt mycket starkare. Jordens dragningskraft är mycket starkare eftersom att jorden är mycket större. Om vi till exempel skulle ta upp mobilen till rymden och sedan på ett omöjligt sätt göra mobilen lika stor som jorden så skulle även mobilen ha ungefär lika stark dragningskraft som jorden. Jordens dragningskraft kommer alltså ifrån hur stor jorden faktiskt är. 

Det är också dragningskraften som är anledningen till att vi väger någonting.  Tyngd finns inte så länge det inte finns någon dragningskraft. 
En person som väger 60 kg på jorden väger ingenting i rymden. Om denna personen sedan skulle ställa sig på månen så skulle han eller hon väga exakt 9,92 kg. Anledningen till varför siffrorna skulle minska så mycket är att månens dragningskraft inte är lika stark som jordens, och därför drar planeten inte till sig materian lika kraftigt. 

När astronauterna kommer upp till rymden upplever dom någonting som kallas för tyngdlöshet. Tyngdlösheten är bland annat effekten vi får när vi befinner oss i fritt fall eller i rymden. Man är inte tyngdlös när man står på jordens yta eller på någon annan materia som befinner sig på jorden. Om man till exempel ramlar från ett torn så är man tyngdlös under hela tiden man befinner sig i luften, dock existerar fortfarande dragningskraften. Sedan när man kommer ner till marken och stannar i det läget så har man sin tyngd igen. Detta beror på att jordens dragningskraft drar ner en till jordens mitt samtidigt som man står på jordens yta som är i vägen. Man faller alltså inte ned längre, men man dras fortfarande ner. Och det är då vi får våran tyngd.  

När astronauterna är i rymden väger dom alltså ingenting, allt förlorar sin tyngd och saker och ting kan sväva fritt. Dock existerar fortfarande dragningskraften, enda skillnaden är att den inte är lika stark. Detta kallas för mikrogravitation. 
Det är mikrogravitationen som gör att ISS och satelliterna i rymden kan hållas i en omloppsbana runt jorden. Om mikrogravitationen inte skulle existera i rymden så skulle det vara omöjligt för ISS och satelliterna att hålla sig på omloppsbanan, istället skulle dom bara sväva fritt. Desto länge bort man kommer ifrån jordens atmosfär, desto svagare blir jordens dragningskraft. Dock har alla stora föremål en dragningskraft och därför skulle man behöva att åka oändligt långt för att inte uppleva någon gravitation över huvudtaget. 

ex: Jorden är i en omloppsbana runt solen tack vare solens dragningskraft. Månen håller sig till jorden tack vare jordens dragningskraft osv. Gravitationen existerar nästan över allt, mer eller mindre. 

Det är omöjligt att känna sig helt tyngdlös på jorden och det är även svårt att uppleva ungefär hur mikrogravitationen i rymden kommer att kännas. Dock har vi människor kommit på några metoder som visar den ungefärliga känslan. Detta är bra eftersom att det är viktigt för astronauter att veta vad som känner att hända och hur dom kommer att känna när dom kommer upp i rymden. Jag tänkte berätta om några metoder. 

Neutral buoyancy lab: 
Neutral buoyancy lab (NBL) är en träningsanläggning för astronauter i Houston, Texas. NBL består av en väldigt stor inomhusbassäng fylld med vatten. NBL-  bassängen är 31 meter bred, 61 meter lång och 12 meter djur och den innehåller ungefär 23,5 miljoner liter med vatten. Det är alltså en enormt stor bassäng. Bassängen innehåller bland annat en modell av den internationella rymdstationen.
Syftet med denna bassängen är att uppnå en miljö där astronauterna kan uppleva tyngdlösheten samtidigt som dom tränar på en massa olika saker som dom kanske kommer att behöva göra senare när dom befinner sig i rymden på riktigt. Exempel på detta är rymdpromenader, laga satelliter eller fixa med Hubbleteleskopet. För att uppnå känslan av att vara tyngdlös i vattnet använder dom sig av en princip som kallas för neutral buoyancy. Neutral buoyancy är när ett objekt har lika stor tendens till att sjunka som att flyta. ”Objektet” i detta fallet är själva astronauten. Man fyller astronauternas dräkter med luft så att dom flyter men samtidigt har dom på sig tunga vikter, därmed balanseras deras vikt. Detta gör att dom kan simma runt i bassängen i ett tillstång som påminner om tyngdlöshet. Dom dras inte ner och flyter inte upp.
Såklart finns det fortfarande skillnader mellan denna metoden och tyngdlösheten som man upplever i rymden. Vattnet kan till exempel påverka ens rörelser genom att göra det svårare att röra sig. I rymden finns det dock ingenting som saktar ner eller håller emot en persons rörelser, det är betydligt mycket enklare. 
Astronauterna kan tillbringa flera timmar åt gången i denna bassängen och därför har dom såklart en syretank på sig, precis som i rymden. Denna metoden är den bästa metoden för att uppleva tyngdlösheten i flera timmar och inte i bara några sekunder. 

T-38 training jets: 
En av de viktigaste övningarna astronauterna på NASA gör är ätt flyga träningsflygplanen som kallas för NASA T-38 training jets. På bilden nedan kan ni ser hur dom ser ut. Man har tränat astronauter med detta träningsflygplanet ända sen år 1961 och det är fortfarande det bästa träningsflygplanet man kan använda sig av. Dessa tränings flygplanen rymmer högst två personer. Det är viktigt att vara koncentrerad när man flyger och inte bli distraherad av den fina utsikten eller andra tankar. Med dessa träningsflygplanen har man möjligheten till att uppleva tyngdlösheten i några sekunder. Att känna sig tyngdlös och samtidigt fokusera kan vara en stor utmaning. Det som gör T-38 till ett sådant bra träningsflygplan är bland annat att kroppen och hjärnan vänjer sig vid allt detta. Men hur uppnår man tyngdlösheten i jordens atmosfär? 

Tyngdlöshet i Jordens atmosfär kan man bara uppleva under fritt fall.  Om man till exempel hoppar ner från ett bord så är man tyndlös i det korta ögonblicket innan man träffar golvet. man är alltså tyngdlös under fitt fall. Med hjälp av dessa T-38 träningsflygplanen så kan man uppnå tyngdlösheten genom fritt fall. Piloten styr planet i en snabb upp- och ner kurva. Detta kallar man för parabel. Under nedfärden då planet befinner sig i ett fritt fall så är alla ombord tyngdlösa.
På grund av tekniska skäl så kan planet bara befinna sig i fritt fall tillståndet under ungefär 20 - 30 sekunder. Därför brukar man ofta utföra 30 st sånna här parabelflygningar på en dag. Detta resulterar till att astronauterna hinner uppleva 10 - 15 minuter av tyngdlöshet sammanlagt.  
















Centrifugal maskinen: 
Efter astronauternas tid i rymden så är det dags att återvända till jorden. Då åker astronauterna riktigt snabbt fram men när dom precis kommer in i jordens atmosfär så sänks farten. Anledningen till att farten sänks är att rymdkapseln kolliderar med atmosfären, då uppstår det även friktionsvärme på utsidan av kapseln. Dock så är kapseln såpass isolerad så att atsronauterna skyddas ifrån denna extrema värmen. Samtidigt som detta händer så får även astronauterna uppleva ett väldigt starkt kraft som drar ner dom. Denna kan kännas som 4 till 8 gånger så starkare än jordens vanliga dragningskraft. Man kan alltså säga att det finns en kraft som drar ner ens egna vikt, fast 8 gånger tyngre. Som astronaut så måste man förstå hur detta känns i kroppen. Man måste även veta om man samtidigt klarar av att koncentrera sig. Därför finns det en maskin som gör att astronauterna kan uppleva ungefär hur detta känns. Denna maskinen kan kallas för ”The Centrifuge machine” och allt handlar om
tröghetslagen (och centrifugalkraften). 

Tröghetslagen är en lag som handlar om att att alla objekt vill förbli stilla eller i rörelse. Detta gör att ett föremål som rör sig framåt vill fortsätta röra sig framåt med samma riktning och hastighet. Om man till exempel åker bil utan säkerhetsbälte så kommer man att åka framåt genom rutan om bilen krockar. Ens kropp vill alltså fortsätta i samma riktning med samma hastighet. Anledningen till att bilen inte fortsätter är att krocken fick bilen att ändra tillstånd istället. Samma sak händer när rymdkapseln passerar igenom jordens atmosfär. Kapseln som rör sig i en snabb fart och vill behålla denna farten hela tiden men jordens atmosfär orsakar ändå att farten sänks, det blir ett slags motstånd. Precis som krocken fick bilen att stanna, så får jordens atmosfär rymdkapseln att sänka farten, dock inte helt pågrund av att rymdkapseln var snabbare och kraftigare än bilen. Astronauterna i rymdkapseln är då i nästan samma position som personen i bilen. Dom trycks då starkt framåt på grund av tröghetslagen samtidigt som dom fortfarande befinner sig i rymdkapseln som sänker farten. Detta känns starkt på människo kroppen.  

Centrifugal maskinen är en maskin som ni kan se på bilden. Denna maskinen får dom blivande astronauterna att känna denna kraften på kroppen som dom känner när kapseln kommer in i jordens atmosfär. 
Denna maskinen gör så att man åker runt och runt i en cirkel. Samtidigt som punkten där man sitter vill fortsätta framåt på grund av tröghetslagen så dras man inåt mot mitten eftersom att punkten ändrar riktning hela tiden. Detta känns väldigt starkt och det är denna maskinen som förbereder astronauterna för hur det kommer att kännas när dom passerar jordens atmosfär. 

Mina tankar: 
Det mesta som jag har berättat om har handlat om hur astronauterna förbereder sig för att åka upp till rymden. Många av dessa metoderna är väldigt intressanta. Förr i tiden visste man inte alls mycket om dragningskraft, tröghets lagen, tyngdlösheten och hur man kan uppleva vissa ”rymd tillstånd” på jorden. Nu vet vi betydligt mycket mer och vi kan därför förbereda astronauter inför deras resa samt ta reda på mer om yttre rymden. Enligt mig är detta ganska positivt då jag tycker att sånt här är väldigt intressant. jag tycker att det är bra för oss människor att veta så mycket om världen som möjligt. Dock ska man fortfarande ha koll på livet på jorden och fortfarande ge jorden störst ”uppmärksamhet”. jorden är ju våran hemplanet trots allt och om vi skulle fortsätta att förstöra den som vi gör så skulle människor, djurarter och växter inte trivas lika bra. Det finns även folk som brukar snacka om att pengarna som går till rymdforskning borde gå till fattiga länder och deras infrastruktur, skolor, osv. Jag kan delvis hålla med om detta. Enligt mig är det ganska onödigt att folk ska åka till månen igen 2018 bara som en ”semester” men jag kan ändå förstå varför folk som har chansen att åka till månen gör de. Pengarna till det uppdraget skulle egentligen kunna ha gått till annat. Dock tycker jag inte att man ska minska på rymdforskningen. Vi lär oss en massa om våran värld tack vare forskningen och jag tycker att vi istället ska ta pengar från andra ställen till dom som behöver det. Exempel är ju byggnader som byggs bara för turism osv. 
Jag tror även att forskningen som vi gör idag kommer att gynna oss på en massa olika sätt i framtiden.


Mänskliga rättigheter s63

1. Hur, när och varför bildades FN?
Fn bildades direkt efter andra världskriget den 24 oktober 1945. Dom segrande makterna ville förebygga kommande konflikter i framtiden och detta var anledningen till varför nationerna ville starta FN organisationen. Man hade pratat om en liknande organisation förut, dock hade man aldrig skapat den. 
När FN bildades gjorde dom segrande makterna en mellanstatlig organisation. En mellanstatlig organisation är när flera olika nationer styr organisationen tillsammans istället för en enda nation. 
Ungefär 50 stycken representanter ifrån 50 stycken olika nationer samlades i New York för att bilda organisationen. Idag har FN 193 stycken länder som medlemmar. 

4. Vad innebär diskriminering och vilka är grunderna för diskriminering i Sverige?
Diskriminering är ett annat ord för att förtrycka någon. I Sverige följer man diskrimineringslagen. Diskrimineringslagen är lagen som stödjer att alla människor ska få likadana rättigheter och möjligheter oavsett kön, politisk åsikt, etnisk tillhörighet, sexuell läggning, funktionsnedsättning, ålder, religion eller annan trosuppfattning. 
Artikel 2 i FNs deklaration om mänskliga rättigheter handlar om exakt samma sak. 

5.a Redogör för vad en nationell minoritet är.
En nationell minoritet är en folkgrupp med eget språk och egen kultur. Denna folkgruppen är en minoritet av landets befolkning, vilket innebär att dom är mindre än halva befolkningen. För att folkgruppen ska ansvara en nationell minoritetsfolk så ska folkgruppen ha bott i landet över 100 år eller 4 generationer. I artikel 27 i FNs konvention står det att dom som tillhör en nationell minoritet har rätten till egen religion, egen kultur och traditioner, och eget språk då dom också kan få undervisning i det språket. Folkgruppen ska även kunna använda sig av sitt språk i det vardagliga samhället. 
Samer, romer, finnar i Sverige och judar räknas som minoritetsfolk i Sverige. 


b Varför räknas samerna som ett urfolk?
Samerna räknas som ett urfolk eftersom att dom levde i Norden långt innan Sverige, Norge och Finland bildades. Även om dom levt här under en sådan lång tid så är dom inte det ”officiella” folket av Sverige, Finland eller Norge på samma sätt som Svenskar, finnar och Norrmän är. 

c Resonera kring vilka anledningar det finns att klassificera ett folk som
nationellt minoritetsfolk.
I fråga 5a så beskrev jag ungefär vad en nationell minoritet är. Anledningarna till att klassificera folk till ett nationellt minoritetsfolk är bland annat att folkgruppen inte ska förnekas. Urfolken har till exempel existerat väldigt länge och att bara förneka deras rätt till en egen kultur, land osv skulle starta uppror och vara orättvist. Enligt FNs konventet så har alla rätt till ett ”land” eller att vara en del av en viss nation. 

6. Ge tre exempel på hur mänskliga rättigheter kränks i världen.
Varje dag kränks människor på olika sätt i hela världen. Jag tror att lagarna om dom mänskliga rättigheterna alltid kommer att brytas, dock kan världen fortfarande förändras och bli bättre genom att minska på antalet kränkningar istället. Jag tänkte visa 3 stycken artiklar ifrån Fn deklaration kring mänskliga rättigheter och sedan berätta hur människor dagligen inte lever efter dom mänskliga rättigheterna. 


Artikel 25: 
Var och en har rätt till en levnadsstandard tillräcklig för den egna och familjens hälsa och välbefinnande, inklusive mat, kläder, bostad, hälsovård och nödvändiga sociala tjänster samt rätt till trygghet i händelse av arbetslöshet, sjukdom, invaliditet, makas eller makes död, ålderdom eller annan förlust av försörjning under omständigheter utanför hans eller hennes kontroll.

I många fattiga länder lever man med väldigt dåliga levnadsstandarder. Folk är ofta hemlösa, har inga kläder, ingen mat och ingen hälsovård. Alla dessa grejerna borde man ha rätten till enligt artikel 25 men ändå finns det länder där man inte har resurser till att förbättra situationen. När människor inte har reda kläder, ett hem, eller mat och vatten så leder det oftast till olika sjukdomar eller döden. Eftersom att man då inte har en bra ekonomi i det specifika landet så brukar man oftast inte ha råd eller tillgång till någon sjukvård heller och då leder det oftast till att den sjuka personen dör även om man skulle kunna ha botat den. Folk i närheten av den sjuka personen kan även bli smittade vilket leder till att även dom hamnar i en risig situation. I artikel 25 står det bland annat att man har rätten till trygghet när det kommer till sjukdomar, döden och arbetslöshet bland annat. Folket kan ju omöjligt känna en trygghet när dom vet att sjukdomarna dom får kan döda dom och att deras arbetslöshet inte spelar någon roll i landet, eftersom att nästan alla är arbetslösa och eftersom att samhället inte uppbyggt på det viset då man kan få pengar för att jobba inom vissa jobb osv. 

Artikel 1
Alla människor är födda fria och lika i värde och rättigheter. De har utrustats med förnuft och samvete och bör handla gentemot varandra i en anda av gemenskap.

På många ställen i världen är kvinnor extremt utsatta och kränkta. I artkel 1 står det bland annat att man har likadana rättigheter och är lika i värde oavsett vem man föds som. Bara för att man föds till en tjej så borde man alltså inte ha mindre rättigheter än männen i samhället till exempel. Kvinnor i många u- länder våldtas dagligen, torteras, tvingas till giftemål och har inte rätten till utbildning bland annat. Kvinnornas lika värde och deras rättigheter finns alltså knappt i vissa u- länder. I i- länderna så kan man ofta också se att kvinnan kan verka mindre värd i vissa sammanhang. Man brukar till exempel ofta höra om kvinnor som blir våldtagna eller får lägre lön. Folk kan även också se ner på kvinnor bara på grund av könet. Sånt här kan man märka väldigt ofta och man kan själv som tjej märka hur man ibland blir behandlad annorlunda bara på grund av ens kön. ’


Artikel 26
  1. Var och en har rätt till utbildning. Utbildningen skall vara kostnadsfri, åtminstone på de elementära och grundläggande stadierna. Den elementära utbildningen skall vara obligatorisk. Yrkesutbildning och teknisk utbildning skall vara tillgänglig för alla. Den högre utbildningen skall vara öppen för alla med hänsyn till deras förmåga. 
I många u- länder har man inte resurserna till att alla ska kunna få en utbildning. Anledningen till detta kan bland annat vara att staten är väldigt ostadig i det landet. Om staten inte betalar pengar till dom som arbetar så kommer det oftast inte finnas så många lärare kvar som fortsätter med sitt jobb. Detta leder då till att barnen slutar gå till skolan. När barnen inte får någon utbildning kan dom inte heller i framtiden lära ut någonting eller jobba med något annat. Det blir ungefär som en ond cirkel och även om man har rätt till utbildning så brukar man inte få en utbildning på grund av dom bristande resurserna. 

Ett exempel är mina föräldrars hemland Kurdistan. När vi pratar med våra släktingar där får vi ofta höra att dom inte fått sin lön på flera månader och att barnen därför inte heller har varit i skolan på flera månader. Detta brukar då också leda till att många affärer stänger ner och det blir svårare att köpa nödvändiga saker då. Både på grund av att affärerna är stängda men även på grund av att folket inte fått nån lön till att köpa nödvändiga saker med. 

8. Resonera kring vilka fördelar en frivilligorganisation som arbetar för de mänskliga rättigheterna (t.ex. Röda Korset) kan ha jämfört med en
mellanstatlig organisation (t.ex. FN) när det gäller att nå ut och vara effektiv.
FN är den statliga organisationen som sätter reglerna om vad en människa borde ha rätten till och inte. Röda korset som är en frivillig organisation agerar efter dom reglerna som FN satt. Man kan alltså se hur båda organisationerna deltar och hur det dom jobbar med går ihop. Utan FN så skulle röda korset till exempel inte ha någon grund att stå på när det gäller vad som är okej och inte och utan röda korset så skulle FN inte ha någon grupp som förändrar och förbättrar problemen på fältet efter deras regler. Dom jobbar på olika sätt men ena organisationen utan den andra skulle inte funka lika bra. 

Röda korset och frivilliga organisationer i allmänhet har inte lika stor makt som FN när det gäller att ändra regler osv. Därför är den största skillnaden dom kan göra  ute på fälten och med direkt kontakt med problemen. När dessa organisationerna får mer och mer information om världen kan dom sedan rapportera vad dom sett till FN. FN kan då utnyttja den informationen dom fått. 
Även om dom mellanstatliga organisationerna har mer makt så måste dom gå igenom en massa processer för att ta olika beslut. 
En frivillig organisation har inte heller likadana resurser som en mellanstatlig organisation. Många skänker därför pengar till flera frivilliga organisationer för att dom ska få en bättre ekonomisk grund att röra sig på. 
Organisationen Röda korset har en massa symboler och dom flesta av symbolerna är religösa. Detta kan ”skrämma” av folk som inte vill bidra till en organisation med en specifik religion. Vissa religösa kanske känner att dom inte vill stötta en organisation med en annan religions symbol osv.. Dock är Röda korset inte en religiöst bunden organisation men dessa symbolerna kan ändå vilseleda folk. 
Mellanstatliga organisationer har det dock enklare när det gäller ekonomin. Ofta samarbetar organisationer som FN med flera olika länder vilket även leder till att många bidrar med pengar och andra resurser som behövs.


11. Hur kränks mänskliga rättigheter i diktaturer respektive demokratier?
Besvara frågan genom att välja och jämföra två specifika länder, en diktatur och en demokrati.
Mänskliga rättigheterna kränks överallt i världen. Oftast så är det så att länderna som styrs av en diktator har flest fall där dom mänskliga rättigheterna kränks. Dock så kränks dessa rättigheterna i demokratisk länder också. Jag hade tänkt att jämföra det diktatoriska landet Nordkorea och det demokratiska landet Sverige. 

Nordkorea ses som ett av de mest repressiva politiska regimerna i världen. I Nordkorea finns det ett enda parti och oavsett vem som röstas fram som ledare så slutar et alltid med att Kim Jong-Un förblir landets ledare. Man betraktar även Nordkorea som en av de mest slutna nationerna i världen och därför är det svårt att veta exakt hur folket lever där. 

Artikel 1
Alla människor är födda fria och lika i värde och rättigheter. De har utrustats med förnuft och samvete och bör handla gentemot varandra i en anda av gemenskap.

Artikel 1 är bara en av många artilar som Nordkorea inte följer. Om man skickas till fängelse så drabbas man bara inte själv, utan 3 generationer av ens familj drabbas också. Detta innebär att man inte föds fri eller med vissa rättigheter beroende på vilken familj man tillhör. Ett barn kan alltså vara dömd för livet bara för att dennes farfar begick ett brott för några tio hundra år sedan. 
Folk som döms till brott skickas ofta till tvångsarbetsläger. Ofta skickas hela familjen dit och inte bara den som begick brottet. På dessa tvångsarbetslägren är det väldigt ofta som man torteras och misshandlas till döds. Om personalen på lägren känner att en viss person gjort nåt fel så är det helt okej att döda denna personen. Då brukar hela lägret samlas för att alla tvunget ska titta på. På dessa lägren är det inte heller ovanligt att nya bäbisar föds. Dessa barnen växer då upp i dessa lägren. Även detta bryter mot artikel 1 som säger att alla människor är födda fria. Barnen som föds i dessa tvångsarbetslägren är inte födda fria och det är inte dom som föds in i ”fel” familj heller. 

Det som händer i dessa tvångsarbetslägren kränker även mänskliga rättigheterna ifrån artikel nr 5: 

Artikel 5
Ingen får utsättas för tortyr eller grym, omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning.

Som jag skrev tidigare så utsätts fångarna för tortyr och bestraffning dagligen. Ofta händer det ju också att folk där på grund av denna tortyren eller den acceptens som finns när det gäller dödsstraff i Nordkorea. 

I Nordkorea har man ingen som helst yttrandefrihet. Alla dyrkar ledaren Kim jong-un och visar man annat så kan det sluta riktigt illa. Folk som har gått ut med sina åsikter eller agerat emot Kim Jong-Un brukar oftast dömmas till dödsstraff. Enligt artikel 19 så har Nordkorea även brytt mot detta när dom inte har tillåtit folk att få tycka som dom vill. 

Nordkorea kränker även dom mänskliga rättigheterna i artikel nr 11 där man har rätten till att anses som oskyldig i rätten tills motsatsen är bevisad. I Nordkorea har man ingen rättvis rättegång/ingen rättegång alls vilket även kränker denna artikeln då man har rätten till en rättvis rättegång. 

Artikel 19
Var och en har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet att utan ingripande hysa åsikter samt söka, ta emot och sprida information och idéer med hjälp av alla uttrycksmedel och oberoende av gränser.

I artikel 19 står det även att man ska kunna få sprida vidare sina idéer och information utan några gränser. I Nordkorea kan man knappt använda internet och när man väl får använda internet så får man bara se eller skriva bra saker om Kim Jong-Un. Uttrycker man annorlunda åsikter eller idéer så straffas man. Det är även förbjudet att kolla på vissa grejer ifrån resten av världen. Ledaren försöker hålla folket så isolerade som möjligt. Om folket skulle veta vad som existerade utanför Nordkorea så kanske dom skulle vilja göra uppror eller försöka fly. När dom inte vet mycket om världen så tror dom att Nordkorea är ett av dom bästa länderna. Dom har ju inget annat att jämföra med och födseln har dom blivit matade med propaganda. 

En annan artikel som Nordkorea kränker är artikel nr 26, 2. :

26: 2. Utbildningen skall syfta till att utveckla personligheten till fullo och till att stärka respekten för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna. Utbildningen skall också främja förståelse, tolerans och vänskap mellan alla nationer, rasgrupper och religiösa grupper samt främja Förenta nationernas verksamhet för fredens bevarande.

I denna artikeln står det att utbildningen ska bland annat bestå av att försöka förstärka respekten för dom mänskliga rättigheterna. Eftersom att landet nästan bara bryter dom mänskliga rättigheterna så lär dom inte heller ut något annat. Det står även att utbildningen ska innehålla förståelse, tolerans och vänskap mellan alla nationerna och rasgrupperna. Den Nordkoreanska skolan kränker även dessa rättigheterna. Ett centralt tema och mål i den Nordkoreanska skolan är att ingjuta fientlighet och hat emot USA, Japan och Sydkorea. I skolan handlar även mycket om utbildningen om att ingjuta lojalitet gentemot Kim Jong-Un och Nordkorea. 

Artikel 2
Var och en är berättigad till alla de rättigheter och friheter som uttalas i denna förklaring utan åtskillnad av något slag, såsom på grund av ras, hudfärg, kön, språk, religion, politisk eller annan uppfattning, nationellt eller socialt ursprung, egendom, börd eller ställning i övrigt. Ingen åtskillnad får heller göras på grund av den politiska, rättsliga eller internationella status som råder i det land eller det område som en person tillhör, vare sig detta land eller område är oberoende, står under förvaltarskap, är icke-självstyrande eller är underkastat någon annan begränsning av sin suveränitet.

Nordkorea kränker artikel 2 hela tiden under många olika aspekter som artikeln innehåller. Enligt Nordkoreas stat har man religionsfrihet i Nordkorea. Dock räknas en annan ideologi utöver den som Kim II-Sung skapade som ett politiskt brott. Statliga agenturer ägnar bland annat därför mycket tid till att leta upp kristna i landet. Man anser även att kristendomen är ett verktyg för västvärden då dom kan korrumpera dom nordkoreanska medborgarna. 

I artikel 2 bryter man även emot den mänskliga rättigheten om att alla har likadana rättigheter och friheter, oavsett politisk uppfattning. Detta går även in i det här med yttrandefrihet som jag skrev innan. Man får inte säga emot när det gäller landets politik då det leder till flera möjliga straff. 

I artikel nr 25: 1 så står det bland annat att alla har rätten till mat. I Nordkorea idag råder det enorm svält bland folket. Videos har smugglats ut ur landet där man såg barn och vuxna frossa i sig gräs för att få i sig så mycket näring som möjligt. Priserna på maten har höjts 3-4 gånger om och det är knappt att folk at råd till att överleva. Man anser att en tredjedel av landets befolkning är i behov av mat utifrån men det är knappt någon som får tillgång till det. 

Nordkorea kränker alltså en massa mänskliga rättigheter och jag har inte ens tagit upp allt. Istället tänkte ja nu berätta om vilka mänskliga rättigheter som kränks i Sverige. 

I Sverige får vi ofta höra om en massa konflikter där folk av en viss etnicitet blivit utsatta. Vi för höra om andra konflikter där den politiska uppfattningen har spelat roll och vi får ofta höra om kvinnor som blir våldtagna. Detta bryter då mot flera aspekter i artikel 2. Att en kvinna blir våldtagen är en handling av att folk kränker kvinnan på grund av hennes kön. En våldtäksman tar då bort en kvinnas rättigheter och friheter bara på grund av att kvinnan kan anses som det ”sämre” könet. 

Även artikel 5 kränks i Sverige. På nyheterna kan man ibland höra om misshandel eller mord till och med. Artikel 5 säger att man inte får utsättas för tortyr, förnedrande behandling eller bestraffning. 

Även i Sverige kränks flera artiklar vid olika tillfällen. Det mesta som kränks i Sverige är då saker som handlar om sexuell våld, rasism, homofobi och misshandel bland annat. 

I Sverige jobbar regeringen och riksdagen mot att alla FNs deklarationer kring dom mänskliga rättigheterna ska följas. I Nordkorea är det tvärtom då ledaren är den som kränker alla möjliga mänskliga rättigheter. kränkningarna emot de mänskliga rättigheterna i en diktatur handlar då om systematiska brott där ledaren är den som gör fel vilket leder till att hans ”undersåtar” då också lever efter fel regler som han satt, dessa reglerna kränker dom mänskliga rättigheterna. I Sverige kränks dom mänskliga rättigheterna i enstaka fall då folk själva begår brotten utan någon ledare som säger att det är okej. 

Problemen är betydligt större i Nordkorea. Om man skulle vilka ändra på deras kränkningar så skulle man behöva börja med Kim Jong-Un. Man skulle behöva ändra hela systemet som samhället är uppbyggt på och sedan skaffa ett bättre demokratiskt system. I Sverige försöker vi redan ändra på dom mänskliga rättigheterna som kränks. När en mänsklig rättighet kränks får den misstänkte en rättegång och sedan ett straff om han eller hon anses som skyldig. Detta gör att mindre personer vill begå brott i samhället då det inte gynnar dom själva.