torsdag 25 september 2014

NO lab - smälta is koka vatten.


uppgift: smält isbitar, koka vatten. 


Syfte: Träna på att laborera och använda brännare. Lära sig de 3 tillstånden, fast- flytande- gas.


Material: trefot, brännare, glasstav, termometer, glasbägare, nät, tidtagarur.


Utförande: Lägg isbitar i glasbägaren, lägg glasbägaren på en trefot med nät på, lägg sen brännaren  under trefoten. blanda försiktigt med glasstaven under tiden. 


Hypotes: Jag trodde att vattnet skulle koka vid 100°C och att isen skulle smälta vid ungefär 30 grader. 

Resultat:


Slutsats: Min hypotes stämde inte med resultatet, jag trodde att vattnet skulle börja koka vid 100°C men istället så kokade den vid 83°C. vatten har en kokpunkt vid 100grader men vårt vatten började koka vid 83°C eftersom att vattenångan i bubblorna är 100 grader men vattnet omkring kan vara en lägre temperatur. och när vattenångan är 100 grader så avdunstar den och vattnet börjar koka. 

fredag 19 september 2014

Miljögranskning

Min bok utspelar sig i Stockholm i en ort som heter bredäng. I bredäng vet alla vem alla är, man känner dom flesta. Bredäng är ett typiskt ställe för hemma fester tycker Melina. Denna orten är ett ganska smutsigt ställe med massa skräp som ligger längst gatorna, så är de i nästan alla områden i Stockholm. Men de är bara för att det är en storstad. 

Stämningen i bredäng är som vanligt just nu. Rafael och Marko är fortfarande inte överens men dom jobbar på de. Marko kan fortfarande inte acceptera Rafael i dansgruppen så därför blir dansträningarna tystare och pinsammare än vanligt, de tycker Melina i alla fall. Melina tycker att Rafael verkar vara snäll så därför önskar hon att stämningen skulle vara bättre mellan han och Marko, Marko är ju trots allt hennes bästa vän.

En kväll på en fest träffade Melina en tjej som hette Terese. Terese tycker att Melinas stil är jätte cool och fin. Hon vill vara med Melina på fritiden, men Melina gillar inte henne. Hon tycker att Terese pratar för mycket och är helt dum i huvudet. Terese älskar bredäng men hon bor i Ålsten just nu. Melina förstår inte varför hon gillar bredäng. Terese tycker att de är mysigt men de tycker verkligen inte Melina. För ett tag sen gick en galning runt med pistol i centrum och sköt folk, för 2 år sedan exploderade en resturang. På kvällarna finns inget att göra och centrumet är helt tomt, på vilket sätt är de mysigt?

Vinden har börjat bli lite kylig i Stockholm. Det är höst och bladen på träden kommer troligen falla ner snart och ge bredäng lite mer färg. Med de kommer inte få Melina att ändra sina åsikter om hennes lilla ort i Stockholm. Det är inget speciellt med den, en helt vanlig ort i Stockholm. Med barn, tonåringar och fulla vuxna som inte är så speciellt trevliga mot Melina och hennes vänner, men de är klart, de  finns ju trevliga personer här också. Hon har bara inte stöt sig på så många av dom än. 

Persongranskning

Boken jag läser heter Dansfabriken, huvudpersonen i denna boken heter Melina men hon kallas för Mel av sina vänner. Hon bor i Stockholm, de har hon gjort hela sitt liv. Melina uppfattas som en väldigt tuff person, hon bryr sig knappt om vad folk säger och har sin egen stil. Melina älskar att dansa, hon brukar dansa i en Hip hop grupp med sin vän Marko. Dom har känt varandra länge. Marko har ett väldigt bra självförtroende, nästan lite för bra. Han gillar fester och när det händer saker, saker som inte är så vanligt i bredäng där Melina och marko bor. Melina är trött på att bo på samma tråkiga ställe hela tiden, hon vill flytta. De flesta personerna som inte känner Marko tror att han är taskig och obehaglig att prata med, de är så han är van vid att folk tror om honom men sanningen är att han är väldigt snäll och rolig att ha som kompis, de tycker Melina i alla fall, även om han kan vara jobbig ibland. Melina och Marko dansar 3-5 gånger i veckan. på dansen har de börjat en ny kille som är riktigt bra på att dansa, han heter Rafael. Marko gillar inte Rafael, han vill helst inte att han ska gå i deras dansgrupp. Rafael bor inte hos sin pappa eller mamma, han bor hos sin farmor eftersom att hans pappa har problem med alkohol. Rafaels mamma vet jag ingenting om. Rafael är väldigt blyg och gillar inte att prata med så många som han inte känner men så är de bara i början, när man har lärt känna Rafael så är han väldigt lätt att prata med och inte alls blyg. Rafael är en av dom bästa i dansgruppen, Marko, Melina och Terese är dom andra som är bäst på dansen. men Terese vet jag inte så mycket om, just nu har hon brutit benet och därför kan hon inte dansa.                                                                                       
Så, det här va min persongranskning för V. 36