måndag 1 februari 2016

etik uppgift. s58

Ska man tala om för läraren att någon fuskar på ett prov?

Ja, enligt konsekvensetiken: Ja enligt konsekvensetiken så ska man det eftersom att bedömningen på provet annars blir orättvist. 

Nej, enligt konsekvensetiken: Barnet som fuskade på provet kanske råkar illa ut utanför skolan om till exempel personens föräldrar får reda på det. Då kan det vara bättre att prata med personen själv och inte avslöja för någon lärare. 

Ja, enligt pliktetiken: Enligt pliktetiken så ska man alltid vara ärlig och man ska alltid säga till om någon bryter mot en regel. Regeln i detta fallet är att man inte får fuska på prov. 

Nej, enigt pliktetiken: Även fast personen har brutit mot en regel så finns det mycket värre saker man kan göra och därför kan man ge personen en andra chans och prata med personen själv så att hon/han inser sitt misstag och inte gör om det. 

Ska man svara ärligt att man tycker att kompisens tröja är ful?

ja, enligt konsekvensetiken: Personen som har på sig tröjan kanske behöver upplysas om att tröjan är ful så att andra personer inte mobbar han/hon pågrund av den fula tröjan. 

nej, enligt konsekvensetiken: Om man säger att tröjan är ful så kanske kompisen blir sårad och inte vågar ha sin egen stil nästa gång. 

Ja, enligt pliktetiken: Enligt pliktetiken så ska man alltid vara ärligt och därför ska man vara ärligt och säga till kompisen att han/hon har en ful tröja. 

Nej, enligt pliktetiken: Alla har sin egen smak och även fast jag tycker att tröjan är ful så finns det säkert någon annan som tycker att den är fin. Det är upp till personen om den vill ha på sig tröjan eller inte och om personen är stolt över sin tröja så borde den få ha på sig sin tröja utan att någon kommenterar negativa saker. 

Ska de som inte samlat ihop pengar få följa med på tränings­­-
lägret nästa sommar?

Ja, enligt konsekvensetiken: Ja eftersom att den personen som inte har pengar kanske har det tufft med ekonomin hemma och han/hon borde ändå få vara med på lägret för att ha kul även fast han/hon inte har haft möjligheten till att hjälpa till med kostnaderna. pengarna borde inte begränsa barnet och laget kanske till och med behöver denna personen för att lyckas. 

Nej, enligt konsekvensetiken: Dom andra personerna som har betalat kanske blir upprörda över detta och därför kanske föreningen får mycket negativa kommentarer och dåligt rykte om att dom inte behandlar alla medlemmarna i föreningen likadant. Folk kanske till och med slutar i denna föreningen. 

Ja, enligt pliktetiken: Alla i föreningen borde få möjligheten till att vara med på lägret så att det blir rättvist kring alla medlemmarna och även så att personen inte känner sig utanför på grund av personliga problemen som orsakar att han/hon inte har haft möjligheten till att samla ihop pengar/betala. 

Nej, enligt pliktetiken: Nej eftersom att det ska vara rättvist med kostnaderna. Dom som har betalat får följa med på lägret och dom som inte har betalat får inte följa med, så som det är meningen att det ska vara. Det är bara dom som har betalat som förtjänar att följa med. exempel till detta: ”Det är bara de som har råd att köpa saker i affärerna som köper saker, de som inte har råd får skylla sig själva och försöka fixa pengar.. annars går de inte att köpa saker”

Ska man ge pengar till någon som tigger på gatan?

ja, enligt konsekvensetiken: Ja det ska man eftersom att då bidrar man till en chans för tiggaren att få en bättre miljö, få chansen att köpa mat och kanske få en lite bättre vardag. 

nej, enligt konsekvensetiken: Nej eftersom att tiggaren kanske inte får pengarna själv och då är det bara bortkastade pengar även fast det kanske inte var så mycket pengar som man gav tiggaren. Med detta menar jag att det har gått runt många rykten om att tiggarna jobbar åt en viss person som tar till sig alla pengar själv. 

En annan konsekvens som gör att man inte borde ge tiggarna pengar är att dom kommer förvänta sig att dom får pengar och då kommer dom alltid att stanna i närheten och tigga vilket många är emot. 

Ja, enligt pliktetiken: Enligt pliktetiken så ska man hjälpa dom personerna som behöver hjälp och det kan man göra genom att ge tiggarna pengar. 


Nej, enligt pliktetiken: Nej man behöver inte ge tiggarna pengar, tiggarna kan skaffa egna jobb och tjäna egna pengar precis som de andra i samhället gör. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar