tisdag 31 maj 2016

Abort debatt, källor

källor: 


Jag tror att vårdguiden1177 är en trovärdig källa eftersom att den ägs av Sveriges landsting. Vårdguiden 1177 samarbetar med den svenska sjukvården genom alla landsting och regioner i Sverige. Om du nu till exempel har en skada så kan du ringa 1177 och dom kommer att fråga dig massa medicinska frågor och kanske även koppla upp dig till ditt närmaste sjukhus för att boka en tid. Det finns sjuksköterskor runt om i landet som tar emot alla dessa samtal. 1177 får ungefär 5,5 miljoner samtal per år. Varje landsting/region driver sin egen sjukvårdsrådgivning men allt sammanlagt ingår i ett gemensamt nätverk. På deras hemsida kan man även få fram all kontakt information och det gör det enklare att kontakta dom om dom nu skulle ha utgivit fel information. Källans syfte är att informera och hjälpa folk. Denna källan riktar sig till alla målgrupper från ungefär 10 år och uppåt. Är man 10 år och behöver någon medicinsk hjälp så brukar oftast föräldrarna eller vårdnadshavarna vara delaktiga och hjälpa till men det finns såklart undantag. Källan är väldigt aktuell. Man kan till exempel ringa 1177 dygnet runt och vara säker på att man alltid kommer att få ett svar. På denna källan är det inga åsikter som publiceras utan bara ren fakta. Det finns inte heller något parti eller någon kyrka/religion bakom denna källan. Samma information som jag hittade på 1177 hittade jag även också på http://www.rfsu.se/sv/ ,  http://www.amnesty.se/vad-gor-vi/kvinnors-rattigheter/srr/ och http://www.babyhjalp.se/abort



rfsu.se är en organisation som står för Riksförbundet För Sexuell Upplysning. Denna organisationen har runt 20 lokalföreningar/grupper runt om i landet. rfsu.se är inte partipolitiskt, fackligt eller religiöst bunden. Dom vill sprida en kunskapsbaserad syn på samlevnads- och sexualfrågorna. Det är alltså fakta dom skriver om och inte åsikter. rfsu arrangerar även kurser, konferenser och debatter. Dom driver även en klinik på medborgarplatsen i Stockholm där sexualupplysare, sakkunniga, jurister och kommunikatörer jobbar. Denna kliniken är en mottagning för vuxna över 20 år. Där kan man bland annat få tag på preventivmedel och även testa sig för könssjukdomar. Jag tror själv att denna källan är trovärdig eftersom att dom har en klinik med anställda. Dom har även kontaktuppgifter som gör att man kan kontakta dom ifall ett fel har uppstått och rfsu är även Sveriges största riksförbund för sexuell upplysning. Allt med denna skällan är väldigt seriöst och deras syfte är att upplysa folket om sexuella frågor. Denna källan riktar sig till 20 åringar och uppåt och detta tror jag eftersom att själva kliniken är en klinik för just 20 åringar och uppåt. Källan är väldigt aktuell än idag och den har även varit det i flera år. 


Denna källan tror jag inte på lika mycket som på dom två första. mimersbrunn.se är en hemsida med tolkningar av andra källor. Till denna hemsidan kan man skicka in sina skoluppsatser och dom kan där med publicera den uppsatsen. Eftersom att det var väldigt svårt att få tag på fakta om just denna källan så vet jag själv inte om dom granskar uppsatserna innan dom publicerar dom. Man kan kalla Mimersbrunn för en källa men man kan däremot inte få reda på dom grundläggande källorna så bra. Den artikeln jag läste var skriven av en tjej som hette Mari Norberg och hon var 27år. Hon vet jag inte så mycket om och därför kan jag tyvärr inte kalla denna källan för en 100% trovärdig källa. Jag använder mig däremot ändå av denna källan eftersom att just denna uppsatsen är väldigt relevant. Jag har även hört de sakerna som dom tar upp i andra tillfällen som till exempel i en klass diskussion. Källan har även också rekommenderats av lärare. Denna källan har nog inte någon politisk eller religös bakgrund eftersom att skoluppgifterna kommer ifrån olika håll. Däremot är varje skoluppgift olik från de andra och därför är det möjligt att religösa eller politiska meningar kan förekomma. Denna källan är baserad på både fakta och åsikter och den riktar sig till elever. 

babyhjälp.se är en sida som hjälper dig som vårdnadshavare/förälder under graviditeten och barnets första levnadsår. Hemsidans ambition och målsättning är att alltid lämna fakta och information för att hjälpa till inom ämnet. Hemsidan är privatägd och dom själva skriver även att man inte ska ersätta denna sidan med sin vårdgivare eftersom att det kan förekomma enstaka fel då och då. Dom uppmanar till att alltid konsultera sin vårdgivare om man är osäker eller tveksam. Jag ser ändå denna källan som väldigt trovärdig eftersom att dom uppmanar om rätt saker och eftersom att dom verkligen vill informera sina besökare om att fortsätta med sin vårdgivare. Hemsidan har även också kontakt information och därför kan man kontakta ledaren av sidan vid frågor eller påpekanden. Han som äger sidan heter Jonny Rosengren och han är en pappa till två barn. Eftersom att han är nu är en pappa så visar det också att han har erfarenhet av barn. Målet med hemsidan är att bli den primära källan till kvalitativ kunskap inom ämnet och det jobbar dom fortfarande på. Detta visar att källan fortfarande är aktuell. Källan ger ut information till föräldrarna och inte åsikter därför tror jag inte att ägaren av källan har skrivit om sina egna politiska åsikter eller religösa regler. Källans målgrupp är som sagt föräldrarna/vårdnadshavarna. 

måndag 30 maj 2016

idrotts reflektion

Jag tycker att vi har det lite bättre på våran skola men det finns fortfarande väldigt många som sitter med sin mobil på rasterna. Det är också så att vi umgås mer med varandra på våran skola. Vi sitter mer och pratar ställer för att spela och chatta. 

På våran skola så har vi ju en fotbollsplan och en basketplan men för att eleverna verkligen ska ta initiativet och faktiskt spela på dessa planerna så skulle det vara bra att ha bollar i klassrummen så att man fort bara får tag på bollarna och kan spela. Nu finns ju bollarna i idrottshallen och det gör det svårare för eleverna att få tag på dom och ingen tänker ens på att använda dom. Och för att redskapen inte ska försvinna så skulle det va bra om man kunde panta någonting som till exempel sina hem nycklar osv. Vi skulle även behöva längre raster eftersom att 5-10 minuters raster räcker inte till att gå ner och verkligen få igång sig själv. Eftersom att vi har såpass korta raster så tänker nog alla att det blir enklare att hinna om man bara sitter utanför klassrummet med sin mobil. 

Både ja och nej. Vissa behöver nog en person som kan peppa dom till att röra sig men andra behöver nog bara redskap och en tillsägelse. 


Jag tycker att det var en bra en gångs lektion. Eleverna fick pröva på att använda ipad:sen till att röra sig. Men anledningen till att varför jag tyckte att det bara var en bra ENGÅNGSLEKTION var för att jag tror att ipad:sen tog extra mycket tid ifrån själva idrottslektionen. Det skulle va bra om dom kollade upp övningarna innan själva idrottslektionen så att man sedan fick mer tid på lektionen till att faktiskt utöva övningarna. 

torsdag 19 maj 2016

Sammanfattning av Stone cold, week 20

Week 20: 

Link felt like London had lots of new opportunities. You invent your own past and call yourself anything you want and he had a plan. He wanted to get a job and a simple place to live in. He had 150pence and he found a place to live in for fifty a week but he regretted it. The place didn't have everything he wanted. He could have chosen a place with help service, a bed and maybe food as well. The next thing in his plan was to get a job. The first thing he did in the morning was to go to the job centre. They told him to go to the careers office since he wasn’t eighteen. He went around to different places and told some people his background story about Vince and his family. The guy told Link that it might take a few weeks. That sucked because Link only had his little room for 2 weeks. 

Shelter was in the city and he was about to talk to a homeless man. He squatted down to talk to the man and he also kept his fake smile on. The homeless man was freezing because it was really cold outside. He asked Shelter about who he was and Shelter lied, of course. Shelter told the man his real name but ha also said that he was working at the hostel for young people on Plender street. He said that the hostel was full at the moment but that the homeless man still could follow him home because he could sleep on his comfy couch. Shelter kept his fake smile on while they were walking down the streets together. He gave the homeless man some new clothes when they were inside and he also made tomato soup for dinner. The wasn't very cruel, right?

Link walked around in London everyday asking different places about a different jobs. He would take any job at this point but nobody wanted him. Everything about this lifestyle was so much harder than what he would have thought. The guy who owned the room he was living in wanted Link to pay the rent on Friday even though he had the room until Monday. Link didn’t want to do that so the guy kicked him out and that’s how he became a homeless kid on the streets.

veckans ord: 

negotiable - Förhandlingsbar 
recruiting - rekrytering
falling of a log - falla av en logg

roughing it - tuffa till det