torsdag 2 juni 2016

geografi uppgifter s119

Vad är typiskt är ett i-land?
i-land är ett begrepp som beskriver de länderna som är rika och som har genomgått industrialiseringen. I-land står därför för industrialiserings land. I ett i-land så bor större delen av befolkningen i städer, landet har hög medellivslängd och dom flesta får gå i skolan. Ett i-land har även hög BNP och det är förkortningen till bruttonationalprodukt. Bruttonationalprodukt är värdet på varor och tjänster som produceras i ett land under ett helt år. De flesta i-länderna ligger i Europa men dom finns även lite här och där i välden. USA och China är till exempel också i-länder. Anledningen till varför dom flesta i-länderna ligger i Europa är för att Europa har genomgått industrialiseringen men länder som till exempel Nepal eller Gambia har ju inte genomgått industrialiseringen och därför är dom U-länder. 

Ett av de typiska tecknen för i-länder är hög utbildningsnivå och detta beror på att alla barn och ungdomar får gå i skolan och har därför tillgång till bra utbildning. Eftersom att dessa barnen har en bra utbildning när dom sedan växer upp så leder det delvis till att dom kan börja jobba och även till att analfabeten i landet blir mycket mindre. När en hel generation med barn och ungdomar växer upp och skaffar jobb så är det en stor del till systemet i vårt samhälle i i-länderna. Folk jobbar, får lön, betalar skatt och allt detta leder till att skolorna (osv) får det bra, produkter kan tillverkas och alla har chans till jobb i framtiden. Ett annat typiskt tecken för i-länderna är att landet har en stor energikonsumtion. Detta innebär att invånarna i landet använder sig av mycket energi. Speciellt energi som kommer från vattenkraftverk, kärnkraftverk, vind kraftverk osv. Detta beror delvis på att i-länderna är rika men klimatet som vi lever i är också en del av förklaringen eftersom att man tex behöver tillgång till vattenkraft osv. Vissa länder har ju inte dessa resurserna och därför blir det svårare att ha tillräckligt mycket energi i landet. Hög konsumtion är också vanligt i dom flesta i-länderna. Det är våra vardagliga rutiner som påverkar våran konsumtion. Vi i i-länder brukar oftast köpa massa onödiga prylar som vi egentligen inte behöver, vi shoppar mycket och sedan använder vi inte det mesta som vi har köpt. Vissa saker kan inte återbrukas och därför så måste dom konsumeras. Detta påverkar våran miljö enormt eftersom att farliga kemikalier släpps ut i ekosystemen under processen men även också för att man inte kan återanvända produkterna. I-länderna brukar även ha en låg nativitet och mortalitet. Nativitet är antalet födslar per år i ett land och mortalitet är antalet dödsfall. Det betyder alltså att i-länderna har en mindre befolkning med längre livslängd. Anledningen till varför personerna i i-länderna har längre livstid är för att dom lever i en såpass bra miljö med vatten, sjukvård, mat, elektricitet osv. Många personer i U-länderna brukar dö av till exempel svält men eftersom att svält inte är lika vanligt i i-länderna så brukar detta inte inträffa. I-länderna brukar även ha en låg befolkningsökning men med höga levnadsstandard:er.  


2. Vad är typiskt för ett U-land? 

U-land är en förkortning för ett utvecklings-land. Detta begreppet beskriver dom fattiga länderna med låg BNP (bruttonationalprodukt). U-länderna är dom länderna som inte har genomgått industrialiseringen men dom håller på att utvecklas och därför kallas dom för U-länder. 

Typiska tecken för U-länder kan till exempel vara fattigdom och ojämlikhet mellan invånarna i landet. Dom flesta är väldigt fattiga men det finns även rika personer. Dom personerna med hög inkomst brukar oftast leva ett liv i lyx.  Desto mer pengar dom rika får, desto mindre pengar får resten av folket som lever i fattigdom. Fattigdomen orsakas av många olika anledningar tillsammmans. Några av dessa anledningarna är brist på utbildning, brist på sjukvård, konflikter och krig, dåligt jordbruk, brist på mat och rent vatten, ojämlikhet mellan kvinnor och män, orättvis ekonomi och handel men även också ojämlikhet i hela världen. Alla dessa ”små sakerna” för oss kan leda till väldigt stora konflikter i ett U-land. I U-länderna är även jordbruket väldigt vanligt att jobba med. Eftersom att det inte finns några maskiner som dom kan använda sig av när dom jobbar så brukar hela familjen vara deltagande i arbetet. Mer än hälften av befolkningen får sina få pengar från jordbruket men ibland kan jorden vara väldigt dålig och det leder till att familjerna har mindre produkter att sälja vilket gör att dom får mindre pengar att leva för. U-länderna brukar oftast också ha en väldigt låg utbildningsnivå. Det är inte många familjer som har råd med skolan och därför är det bara dom rikaste barnen som går i skolan. Detta leder till att barnen inte har någon specifik utbildning när dom växer upp och kan därför inte jobba med ett jobb som kräver stor erfarenhet. Det finns ju inte heller jobb som man behöver väldigt stora erfarenheter till eftersom att dessa U-länderna inte är industrialiserings-länder. Hälso- och sjukvården är inte heller så bra i dom flesta U-länderna. Det finns knappt några sjukhus eller läkare pågrund av den dåliga ekonomin och den låga utbildningsnivån i landet. Stora delar av befolkningen får inte sjukvården som dom behöver och det leder till att dom blir sjuka och dör. Dessa sjukdomarna sprids även runt till andra och konsekvenserna blir alltså att fler personer dör. Detta tror jag kan vara en av anledningarna till varför U-länderna har hög mortalitet och kort livslängd. U-länderna brukar även ha väldigt dålig infrastruktur och anledningen till detta är att dessa länderna även har brist på demokrati, utbildning, resurser osv.

källor: 
Gleerups, geografi 

HDI- 
HDI visar ungefär hur människorna i landet har det. HDI innehåller även tre stycken kriterier:

Förväntad livslängd - Medelåldern. Om det är ett bra och strukturerat land så brukar medelåldern vara hög eftersom att sjukvården mm är bra. 

Medelinkomster -

Utbildning -

Landanalys - Storbritannien och Etiopien

Etiopien
Geografiskt läge: Afrika 
Areal: 1 104 300 km2
Klimat och växtlighet: 
befolkningstäthet: 63invånare/km2, 
folkmängd: 70 miljoner. 

Befolkningsdata 
Födelsetal: 33 per 1000 invånare (2013)
Mortalitet/dödstal: 8 per 1000 invånare
Spädbarnsdödlighet: 44 per 1000 levande födda (2013)
Befolkningspyramid: (bild)
Invandring: : Invandringen i Etiopien låg på ungefär 201 700 flyktingar under år 2008, De flesta av dessa flyktingarna kom från grannländerna som till exempel Eritrea, Somalia och Sudan. 
Utvandring: Det var under 1974-1991 som den största utvandringen av Etiopien pågick. Man vet dock inte exakt hur många etiopier som har utvandrat eftersom att statistiken ofta blandar ihop etiopierna med Eritreanerna i grannlandet. 

Utbildning, hälsa och sjukvård
Analfabetism: 39% av befokningen. 
Andelen barn som börjar grundskolan: 63,5%

Ekonomi och näringsliv
BNP per capita: 54,797.68M
Andel sysselsatta i jordbruket: Tre fjärdedelar av den arbetande befolkningen.
Varor som exporteras: Kaffe och oljeväxter.
importeras: Olja, elektronik och maskiner. 

Storbritannien: 
Geografiskt läge: europa 
Areal: 243 610 km2
Klimat och växtlighet: Kustklimat, lövskog och lite barrskog. 
befolkningstäthet: 242 invånare/km2
folkmängd: 59 miljoner. 

Befolkningsdata
Födelsetal: 12 per 1000 invånare (2013)
Mortalitet/dödstal: 9 per 1000 invånare 
Spädbarnsdödlighet: 4 per 1000 levande födda (2013)
Befolkningspyramid: (bild)
Invandring: Från juni 2012 till 2013 så var det ungefär 182 000 personer som flyttade till Storbritannien. 
utvandring: under 2013 så utvandrade ungefär 50 600 personer ifrån Storbritannien. 

Utbildning, hälsa och sjukvård 
Analfabetism: saknade uppgifter 
Andelen barn som börjar grundskolan: 99,9% (2013)

Ekonomi och näringsliv
BNP per capita: 2,941.890M
Andel sysselsatta i jordbruket: Knappt 7% av totalexporten är jordbruksprodukter. Dock används cirka tre fjärdedelar av landets yta till jordbruk. 
varor som exporteras: whiskey, maskiner och transportutrustning, kemikalier, läkemedel, olja och andra bränslen. 
importeras: varor främst från Kina. 

HDI: 
Etiopen: 0,442
Storbritanien: 0,907


Slutsats:   

U-Länder:
De fattiga länderna i världen brukar kallas för U-länder. Typiska tecken för U-länderna är att majoriteten av befolkningen jobbar med jordbruket. Eftersom att det inte finns såpass många industrier i dessa länderna så finns det därför inte heller några som jobbar inom industri. I U-länder brukar inte heller alla barnen gå i skolan. Detta beror på att skolan är för dyr för de fattiga familjerna. Eftersom att dessa barnen inte får någon utbildning så blir hela deras generation också outbildade och det leder till att dom inte kommer att kunna skaffa jobb inom till exempel industrin som kan förändra ett helt U-lands samhälle. Barnen brukar hjälpa till i jordbruksarbetet istället. Det är inte lätt att skaffa mycket pengar att försörja sin familj på om man jobbar inom jordbruket och därför är det också många som svälter i U-länderna. Dom som lever i U-länderna brukar oftast bo i en väldigt dålig miljö. Detta kan orsaka sjukdomar som sedan sprids vidare till andra personer. Det finns knappt några utbildade läkare i u-länderna och detta leder till att många dör. Pågrund av de dåliga miljöerna och outbildade läkarna så är det även också många mammor och spädbarn som dör vid födseln. Detta är anledningen till varför spädbarnsdödligheten är högre i U-länderna. U-länderna brukar också ha ett väldigt lågt BNP- och BNI värde. 

I-länder: 
De länderna som ligger mer åt det rika hållet brukar kallas för I-länder eller Industrialiseringsländer. Ett väldigt tydligt tecken på ett I-land är att de flesta jobbar inom industrin eller inom vården. Det finns en anledning till varför såpass många jobbar inom dessa ämnena. Anledningen är att de flesta I-länderna har skolplikt för barn som ska gå i grundskolan och uppåt. Detta innebär att alla barnen utbildar sig och därför är det enklare för dom att få jobb med hög utbildning i framtiden. Familjerna i I-länderna är oftast väldigt olika. Vissa är rikare än andra och tvärtom men de flesta har ändå råd till att leva ut sin vardag tack vare de olika bidragen som finns. Dom som lever i I-länderna brukar oftast bo i en väldigt bra och ren miljö. I princip brukar alla till exempel ha tillgång till ström, vatten, och mat. Detta leder till att det inte orsakas så många dödliga sjukdomar. Även om man nu får en sjukdom så finns det alltid utbildade läkare i landet som kan hjälpa en i de flesta fallen. Det är inte alls lika många spädbarn eller mammor som dör i Sverige. Detta beror på våran tillgång till en bra miljö och våran tillgång till välutbildade läkare. I-länderna Brukar oftast ha ett högt BNP-värde. 

Storbritannien och Etiopien: 
Länderna som jag valde att jämföra var Storbritannien och Etiopien. 

Etiopiens födelsetal ligger på 33 per 1000 invånare (2013) medan Storbritanniens födelsetal ligger på 12 per 1000 invånare (2013). Detta tyder alltså på att familjerna är större i Etiopien. De flesta familjerna har nog en massa barn i Etiopien men detta innebär inte att det blir enklare att försörja familjen utan tvärtom. Familjens låga inkomst måste delas in i flera olika högar till varje person och det blir betydligt mycket svårare att försörja sin familj. Men om det nu är så svårt att försörja en stor familj, varför skaffar man då så många barn? Jo för att befolkningen kanske inte vet så mycket om att skydda sig under samlaget eller eftersom att dom inte har tillgång till preventiv medel. Detta leder även också till att könssjukdomarna sprids betydligt mycket fortare än i Storbritannien. I Etiopien finns det inte heller så många läkare och därför är det bland annat månat som dör av kös sjukdomar. Såhär är det inte i Storbritannien. I Storbritannien så har alla tillgång till preventivmedel och dom har även mycket kunskaper om sex och samlevnad. 

Analfabetismen av befolkningen i Etiopien ligger på 39% av befolkningen. I Storbritannien är det betydligt mer. Nästan alla i Storbritannien kan läsa och skriva. Anledningen till detta är att det finns bra utbildning och skolplikt där. I Etiopien är andelen av barn som börjar grundskolan på 63,5% medan Storbritanniens andel ligger på 99,9%. Detta betyder att ungefär alla i Storbritannien har en utbildning och det är också en stor anledning till varför just Storbritannien är ett I-land. Detta gör att alla barnen som växer upp och ska skaffa jobb har utbildnings till just dom bra och även de dåliga jobben. Att en hel generation har olika utbildningar förändrar ett samhälle helt eftersom att handeln blir bra, industrierna blir bra, läkarvården blir bra, infrastrukturen blir bra och så vidare. Barnen med utbildning som växter upp bygger alltså upp hela vårt samhälle. I Etiopien får majoriteten av barnen gå i grundskolan men absolut inte alla. Det är för dyrt för många familjer och många har drabbats av en väldigt grov svält som gör att de inte alltid kan gå i skolan av många anledningar. Skolorna i Etiopien är inte heller som skolorna i Storbritannien. I Etiopien har dom inte lika bra skolmiljö och dom lär sig kanske inte heller lika mycket som de i Storbritannien. 

De populäraste varorna som exporteras i Etiopien är kaffe och oljeväxter. Anledningen till detta är att 3/4 av befolkningen jobbar inom jordbruket eftersom att det inte finns så mycket annat att jobba med om man inte har en utbildning. Importvarorna till Etiopien är för det mesta olja, elektronik och maskiner. I Storbritannien är dom största exportvarorna whiskey, maskiner och transportutrustning, kemikalier, läkemedel, olja och andra bränslen. Anledningen till varför dom har såpass mycket exportvaror är eftersom att dom har flera industrier i landet vilket också gör att deras BNP-värde är väldigt högt medan Etiopiens BNP-värde är väldigt lågt. 

Varför är Etiopien ett fattigt land?
Krig: Eritrea som är Etiopiens grannland blev självständigt år 1993 efter att ha krigat mot Etiopiens regering i ungefär 30år. Etiopien har även också varit i krig med Somalia under några år. Krig är inte bra för något lands ekonomi eller folk. Unga som egentligen borde utbilda sig är en del av armen och det mesta av landets pengar går till vapen och att hålla armen stridsduglig. Under krig förstörs även marker och många välutbildande personer bland annat dör. 

Naturkatastrofer: 
I Etiopien har det varit många störtregn och torkkatastrofer. Störtregnet och torkkatastroferna har gjort så att skördarna har blivit dåliga, vilket har lett till att folk svälter. Det finns många organisationer från andra länder som skickar nöds-mat men det kan vara svårt att ta sig till denna hjälpen eftersom att vägarna ibland kan vara fyllda med vatten så att fordonen inte kommer fram. Då börjar folket äta på fröna som dom egentligen borde så och i längden så leder det till ännu mindre skördar och dom tjänar mindre pengar. Det finns även fler anledningar till varför Etiopien är fattigt som till exempel skilda folk och planekonomi. 

Vad behöver förändras för att få bättre livsvillkor?
Idag så har Etiopien handelsförbindelser med massa andra länder. Dom exporterar till exempel kaffe, hudar, baljväxter och grönsaker samt importerar motorfordon, olje produkter, elektroner, maskiner. Men Etiopien har även fler naturtillgångar som till exempel olje- och gasfyndigheter som inte har exploaterats än. Dom har även också orörda tillgångar till bland annat koppar, järn, ädelsten och zink. Istället för att bara jobba inom jordbruket så skulle dom även också kunna ha med dessa varorna i handeln men för att detta skulle kunna funka så behövs det nog mer utbildning inom området. 

Naturkatastroferna finns det inte så mycket att göra åt. Man kan bara lagra maten och de värdefulla sakerna bättre. Annars kanske man skulle kunna sätta in ett system som till exempel visar när störtregnen ska åstadkomma så att folket hinner att förbereda sig. Men för detta så skulle det antagligen krävas ännu mer utbildning eller hjälp från utlandet. På många ställen är också vägarna bara tillplattad jord och det gör det svårt för hjälpen att komma fram under regnet eftersom att jorden bildas till gegga. För att lösa detta problemet så skulle man kunna asfaltera vägarna men detta skulle inte kunna vara möjligt om inte landet började tjäna mer pengar genom handeln och bli mer utbildade. 

Utbildningen är alltså det viktigaste för att uppnå bra levnadsvillkor. Om folket i Etiopien skulle vara mer utbildade så skulle det finnas fler läkare och dom skulle även veta hur man tar fram olje- och gasfyndigheter. Med detta och tidigare nämnda varor så skulle dom kunna få en väldigt bra handel med utlandet och tjäna mer pengar. Då skulle dom ha haft både utbildning och pengar. Det kan dom sedan använda till infrastruktur, sjukhus, mera utbildning och så vidare. Utbildningen är alltså väldigt viktig. 

källor:
- globalis.se
- http://www.so-rummet.se/kategorier/geografi/varldsdelar-och-lander-geografi/afrika-geografi/etiopiens-geografi#