torsdag 2 juni 2016

geografi uppgifter s119

Vad är typiskt är ett i-land?
i-land är ett begrepp som beskriver de länderna som är rika och som har genomgått industrialiseringen. I-land står därför för industrialiserings land. I ett i-land så bor större delen av befolkningen i städer, landet har hög medellivslängd och dom flesta får gå i skolan. Ett i-land har även hög BNP och det är förkortningen till bruttonationalprodukt. Bruttonationalprodukt är värdet på varor och tjänster som produceras i ett land under ett helt år. De flesta i-länderna ligger i Europa men dom finns även lite här och där i välden. USA och China är till exempel också i-länder. Anledningen till varför dom flesta i-länderna ligger i Europa är för att Europa har genomgått industrialiseringen men länder som till exempel Nepal eller Gambia har ju inte genomgått industrialiseringen och därför är dom U-länder. 

Ett av de typiska tecknen för i-länder är hög utbildningsnivå och detta beror på att alla barn och ungdomar får gå i skolan och har därför tillgång till bra utbildning. Eftersom att dessa barnen har en bra utbildning när dom sedan växer upp så leder det delvis till att dom kan börja jobba och även till att analfabeten i landet blir mycket mindre. När en hel generation med barn och ungdomar växer upp och skaffar jobb så är det en stor del till systemet i vårt samhälle i i-länderna. Folk jobbar, får lön, betalar skatt och allt detta leder till att skolorna (osv) får det bra, produkter kan tillverkas och alla har chans till jobb i framtiden. Ett annat typiskt tecken för i-länderna är att landet har en stor energikonsumtion. Detta innebär att invånarna i landet använder sig av mycket energi. Speciellt energi som kommer från vattenkraftverk, kärnkraftverk, vind kraftverk osv. Detta beror delvis på att i-länderna är rika men klimatet som vi lever i är också en del av förklaringen eftersom att man tex behöver tillgång till vattenkraft osv. Vissa länder har ju inte dessa resurserna och därför blir det svårare att ha tillräckligt mycket energi i landet. Hög konsumtion är också vanligt i dom flesta i-länderna. Det är våra vardagliga rutiner som påverkar våran konsumtion. Vi i i-länder brukar oftast köpa massa onödiga prylar som vi egentligen inte behöver, vi shoppar mycket och sedan använder vi inte det mesta som vi har köpt. Vissa saker kan inte återbrukas och därför så måste dom konsumeras. Detta påverkar våran miljö enormt eftersom att farliga kemikalier släpps ut i ekosystemen under processen men även också för att man inte kan återanvända produkterna. I-länderna brukar även ha en låg nativitet och mortalitet. Nativitet är antalet födslar per år i ett land och mortalitet är antalet dödsfall. Det betyder alltså att i-länderna har en mindre befolkning med längre livslängd. Anledningen till varför personerna i i-länderna har längre livstid är för att dom lever i en såpass bra miljö med vatten, sjukvård, mat, elektricitet osv. Många personer i U-länderna brukar dö av till exempel svält men eftersom att svält inte är lika vanligt i i-länderna så brukar detta inte inträffa. I-länderna brukar även ha en låg befolkningsökning men med höga levnadsstandard:er.  


2. Vad är typiskt för ett U-land? 

U-land är en förkortning för ett utvecklings-land. Detta begreppet beskriver dom fattiga länderna med låg BNP (bruttonationalprodukt). U-länderna är dom länderna som inte har genomgått industrialiseringen men dom håller på att utvecklas och därför kallas dom för U-länder. 

Typiska tecken för U-länder kan till exempel vara fattigdom och ojämlikhet mellan invånarna i landet. Dom flesta är väldigt fattiga men det finns även rika personer. Dom personerna med hög inkomst brukar oftast leva ett liv i lyx.  Desto mer pengar dom rika får, desto mindre pengar får resten av folket som lever i fattigdom. Fattigdomen orsakas av många olika anledningar tillsammmans. Några av dessa anledningarna är brist på utbildning, brist på sjukvård, konflikter och krig, dåligt jordbruk, brist på mat och rent vatten, ojämlikhet mellan kvinnor och män, orättvis ekonomi och handel men även också ojämlikhet i hela världen. Alla dessa ”små sakerna” för oss kan leda till väldigt stora konflikter i ett U-land. I U-länderna är även jordbruket väldigt vanligt att jobba med. Eftersom att det inte finns några maskiner som dom kan använda sig av när dom jobbar så brukar hela familjen vara deltagande i arbetet. Mer än hälften av befolkningen får sina få pengar från jordbruket men ibland kan jorden vara väldigt dålig och det leder till att familjerna har mindre produkter att sälja vilket gör att dom får mindre pengar att leva för. U-länderna brukar oftast också ha en väldigt låg utbildningsnivå. Det är inte många familjer som har råd med skolan och därför är det bara dom rikaste barnen som går i skolan. Detta leder till att barnen inte har någon specifik utbildning när dom växer upp och kan därför inte jobba med ett jobb som kräver stor erfarenhet. Det finns ju inte heller jobb som man behöver väldigt stora erfarenheter till eftersom att dessa U-länderna inte är industrialiserings-länder. Hälso- och sjukvården är inte heller så bra i dom flesta U-länderna. Det finns knappt några sjukhus eller läkare pågrund av den dåliga ekonomin och den låga utbildningsnivån i landet. Stora delar av befolkningen får inte sjukvården som dom behöver och det leder till att dom blir sjuka och dör. Dessa sjukdomarna sprids även runt till andra och konsekvenserna blir alltså att fler personer dör. Detta tror jag kan vara en av anledningarna till varför U-länderna har hög mortalitet och kort livslängd. U-länderna brukar även ha väldigt dålig infrastruktur och anledningen till detta är att dessa länderna även har brist på demokrati, utbildning, resurser osv.

källor: 
Gleerups, geografi 

HDI- 
HDI visar ungefär hur människorna i landet har det. HDI innehåller även tre stycken kriterier:

Förväntad livslängd - Medelåldern. Om det är ett bra och strukturerat land så brukar medelåldern vara hög eftersom att sjukvården mm är bra. 

Medelinkomster -

Utbildning -

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar