söndag 23 november 2014

Bokrecension


Författaren till boken jag läste heter Eva Susso och boken heter Dansfabriken.

Boken handlar om 4 stycken vänner som heter Rafael, Marko, Terese och Melina. 
Dom alla gillar att Dansa och brukar dansa på fritiden, Boken handlar om Street dance. 

P: Det jag tyckte var bra i boken var att dom använde de stråket som ungdomar använder idag, det ger mer inlevelse och man förstår alla orden bättre. 

M: Det som var lite mindre bra i boken var att man inte alltid förstod vart dom var och när.

I: Jag tycker att de var intressant att dom dansade i en liten dansgrupp med bara sina vänner från fritiden och att dom berättade om de olika orterna, tunnelbanorna och galleriorna i Stockholm. Mitt dansintresse behandlas faktiskt väldigt bra i den här boken och det dom skriver är verklighetstroget. Boken passar för nästan alla åldrar men jag tror att den skulle vara mer lämplig för personer som är över 10år eftersom att det ibland blir lite extra svårt att förstå vad de är dom är ute efter att berätta.  


Boken får 3/5 stjärnor. 

Friends or fur?

Hey nick.

I think that you’re wrong. why are peoples more important than animals just because you're a human?

they have feelings just like you and just because you don’t understand them doesn't mean that no one does.

peoples today can make dangerous substances and test them on animals, Some of them are going to die and the others won’t. 

I think that we would be more careful over what we’re doing with our planet and the animals, they have a life too. without them would we not have so much of clothes, food, and other stuff.

I think many people would try things optional if they got a lot of money for it. 

take care of the animals, it's worth it. 


Blandningar kan delas upp

Uppgift: Du får en blandning av salt, grus, vatten, jord, vatten och karamellfärg.
Uppgiften är att dela upp de olika ämnena.


Syfte: Visa att man på egen hand kan planera och utföra ett försök. 
Skriva laborationsrapport
Söka och använda information. Läs s. 32 (de två första styckena) och s. 33
Lära sig om seperationsmetoderna


Material: Filter, sil, papperstallrikar, glasbägare, tratt, salt, grus, vatten, jord, vatten och karamellfärg, petriskålar, 


Hypotes: Jag tror att vi kommer att kunna dela upp jorden, gruset och jorden. Det andra kommer vi nog att kunna dela upp fast det kommer att vara svårare att göra det, men vi kanske lyckas. Karamellfärgen har nog förenats sig med vattnet så jag tror inte att vi kommer att kunna dela upp dem två helt och hållet. 


Utförande: För att få ut jord, grus och lite av saltet så silar man blandningen, lägg det i en tallrik. Ta den flytande vätskan som innehåller salt, karamellfärg och vatten, filtrera den med filterpapper. Låt det stå tills allt är filtrerat. För att sedan få ut karamellfärgen så filtrera den med effektivt kol, låt det rena vattnet rinna ner i en E-kolv. Blandningen av vätskan som fanns över lägger man i en glasbägare. Låt allt stå utan att röra det i en vecka. 

Resultat
Det gick ganska bra att dela upp gruset, jorden, karamellfärgen, saltet. Vattnet och karamellfärgen som vi delade upp blev inte helt rent. Det var fortfarande lite färg i.  


felkällor: Vi borde använt mer effektivt kol så att all karamellfärg skulle dels upp med vattnet. Då skulle nog all karamellfärg delas upp med vattnet och vattnet skulle inte vara ljusgrönt längre. 



Grundämnet Vismut

Det finns 118 olika grundämnen och Vismut är en av dom. Vismut är en sorts metall som en fransk man vid namn Claude Francois Geoffroy upptäckte år 1753.  På engelska kallas Vismut för Bismuth och har därefter fått sin kemiska betäckning Bi. Vismut har en kokpunkt på 1564 ℃ och en smältpunkt på 271,2 ℃. Metallen har också en densitet på 9780 kg/m3. Atomnumret för vismut är 83. Det finns många giftiga metaller som te.x Kadmium men Vismut är en ogiftig metall och kan därför användas till olika saker som te.x hagelammunition. Det är en sorts kula som jägare använder till jakt. Andra saker metallen vismut kan vara användbart för är skydd mot radioaktiva strålningar eller legeringar. Det är som är en stång/tråd av bland annat bly. Vismut kan användas till massa annat men kan även också vara användbart till smycken eftersom att det är en fin metall med ett väldigt speciellt utseende.