söndag 23 november 2014

Blandningar kan delas upp

Uppgift: Du får en blandning av salt, grus, vatten, jord, vatten och karamellfärg.
Uppgiften är att dela upp de olika ämnena.


Syfte: Visa att man på egen hand kan planera och utföra ett försök. 
Skriva laborationsrapport
Söka och använda information. Läs s. 32 (de två första styckena) och s. 33
Lära sig om seperationsmetoderna


Material: Filter, sil, papperstallrikar, glasbägare, tratt, salt, grus, vatten, jord, vatten och karamellfärg, petriskålar, 


Hypotes: Jag tror att vi kommer att kunna dela upp jorden, gruset och jorden. Det andra kommer vi nog att kunna dela upp fast det kommer att vara svårare att göra det, men vi kanske lyckas. Karamellfärgen har nog förenats sig med vattnet så jag tror inte att vi kommer att kunna dela upp dem två helt och hållet. 


Utförande: För att få ut jord, grus och lite av saltet så silar man blandningen, lägg det i en tallrik. Ta den flytande vätskan som innehåller salt, karamellfärg och vatten, filtrera den med filterpapper. Låt det stå tills allt är filtrerat. För att sedan få ut karamellfärgen så filtrera den med effektivt kol, låt det rena vattnet rinna ner i en E-kolv. Blandningen av vätskan som fanns över lägger man i en glasbägare. Låt allt stå utan att röra det i en vecka. 

Resultat
Det gick ganska bra att dela upp gruset, jorden, karamellfärgen, saltet. Vattnet och karamellfärgen som vi delade upp blev inte helt rent. Det var fortfarande lite färg i.  


felkällor: Vi borde använt mer effektivt kol så att all karamellfärg skulle dels upp med vattnet. Då skulle nog all karamellfärg delas upp med vattnet och vattnet skulle inte vara ljusgrönt längre. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar