måndag 23 mars 2015

Våra egna celler, labb

uppgift: Uppgiften var att vi skulle se skillnaderna på växt celler och på cellerna på tungan. 

Material: Mikroskåp, objektglas, täckglas, metylenblått, vatten, tandpetare, celler från rödlök och tungan.  

syfte: Vi skulle kunna se på olika celler och se skillnaden. 

utförande: Ta en väldigt tunn bit från rödlöken och sätt den mellan objektglaset och täckglaset med en droppe vatten också. kolla sedan på växtcellerna igenom mikroskopet.
Skrapa med tandpetaren på din tunga och sätt det på objektglaset. lägg i lite metylenblått så att mans ska kunnas cellerna sedan. Sätt på täckglaset på objektglaset sedan och kolla på cellerna med hjälp av mikroskopet.  

resultat: Vi kunde se både sortens celler, växtceller och våra egna celler.

slutsats: Eftersom att jag kunde se båda sortens celler så såg jag också skillnaderna väldigt noga. Växtcellerna var rakare och riktade sig mer åt en sexhörnings struktur. De satt också väldigt sätt bredvid varandra. Våra celler får tungan var lite rundare med en kärna i mitten. De var även mycket vårare att hitta.


felkällor: I början på laborationen hade vi tagit en alldeles för tjock bit av löken och det gjorde att vi såg massa olika lager av växtcellerna. Det blev svårare att se cellernas form och hur de satt ihop tillsammans. Sen efter en stund bröade vi med en tunnare bit vilket gjorde det mycket lättare att se cellerna. 

såhär ser Växtcellerna ut.

Cellerna från tungan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar