onsdag 21 oktober 2015

Idrotts reflektion

Min tid har förbättras med 3 min sen första gången jag sprang Gunnesbo rundan. Jag tror faktiskt att min kondition har förbättrats efter detta arbetsområdet men även att min vardag har hjälpt till lite. Under sommarlovet hade jag paus från träningen och därför hade min kondition försämrats när vi började i skolan igen. Vi hade detta arbetsområdet och det fick min kondition tillbaka men jag känner att den faktiskt har blivit ännu bättre än vad den var förut eftersom att jag använde mig av andra metoder som tex att jogga ganska ofta. 

Jag upplever absolut att jag orkar mer saker i min vardag men jag vet däremot inte om det har med min kondition att göra. Jag har märkt att jag orkar mer men det kan bero på att jag har ställt tillbaka dygnet och att jag har börjat lägga mig i tid igen vilket jag inte hade lyckats med så bra dom första veckorna i skolan. 

Under denna tiden då vi har använt oss av en träningsbok så har jag tränat dans varje vecka men jag minns att jag inte dokumenterade någonting om det. Istället skrev jag om andra saker som tex när vi va på gymmet med skolan eller när vi sprang Gunnesbo rundan men jag skrev även om när jag själv tog intiativ och joggade på egen hand. 

Jag tycker att det är bra att skriva en träningdagbok. Man har verkligen koll på om man har tränat eller inte och hur lång tid det var sen den senaste träningen man hade. Under den tiden som jag skrev en träningsdagbok kändes det inte bra när man inte kunde skriva in så ofta och det gjorde att man ville träna bara för att kunna skriva in i sin träningsdagbok. Dessa anledningarna gör att det blir ganska positivt med en träningsdagbok men dom negativa anledningarna kan jag inte komma på. Allt ligger hos en själv och det gäller att inte slarva eller fuska. 

När jag skrev en träningsdagbok så tränade jag mer än vanligt och tanken var att jag skulle fortsätta så som jag gjorde men så blev det inte. Jag vet inte riktigt varför men jag var alltid så trött efter skolan och det blev nog min ursäkt. Även om det känns som att jag inte har någon tid till att träna ofta eftersom att jag dansar också så vet jag att jag kan få mer tid till träningen. 

I vardagen kan en god kondition vara bra till om du tex brukar cykla mycket så är det bra att inte bli trött för fort innan man har kommit till det stället man ska till. Om man håller på med tex dans så är det bra att ha en god kondition så att man klarar flera danser noggrant och inte slarvar i slutet. Det finns också massor med andra saker. Att träna konditionsträning och att ha en bra kondition är bra för hjärtat och ämnesomsättningen. Man mår bra i sig själv när man vet att man har gjort någonting som gynnar kroppen. 

Jag vet faktisk inte om jag kommer att fortsätta med konditionsträningen. Jag och några andra har varit länge intresserade av att gymma men vi vet fortfarande inte om vi har tid till det just nu. Min egen konditions träningen kommer säkert att börja snart igen eftersom att jag brukar hamna i perioder där jag blir väldigt intresserad av att träna men det finns däremot också perioder där jag känner tvärtemot. 

Jag blev inte alls nöjd med orienteringen som vi gjorde för några veckor sen. Jag tycker att jag borde ha satsat mer och det blir bara svårt att gå med en person som man har mycket annat att snacka om med. Någonting som var positivt var att vi hittade alla kontrollerna 

Det var ganska kul att hålla på med lagsport eftersom att jag inte brukar göra det på fritiden. Jag är inte jätte bra på vissa lagsporter men det är kul att ha någon utmaning och jag tycker även att det är kul när man ska sammarbeta som ett lag. Speciellt när samarbetet är bra i gruppen och alla kommer överens utan att folk spelar själva och lämnar ute resten av gruppen. 


Konditionsträningen var en utmaning men det var även väldigt kul. Jag har aldrig förr dokumenterat efter varje träning och det fick mig att verkligen tänka efter på vad det var som man gjorde bra och dåligt under en träning. Det gjorde att man kunde förbättra sig inför nästa träning. 

tisdag 20 oktober 2015

So medier, S. 45

1. Medier är internet, tv, tidningar, radio osv. Vi använder medier till att berätta nyheter, få fram våra åsikter, skapa debatter men även också för att underhålla. Underhållning på medier är ganska vanligt. Det finns appar som Instagram, twitter osv. På dom apparna brukar folk lägga upp bilder som dom har tagit, skriva om sina erfarenheter eller bara hålla koll på sina kompisar och olika kändisar som man har ett intresse för. Jag använder massa olika medier med olika funktioner. De jag brukar använda är Instagram, youtube och snapchat. självklart brukar jag använda andra medier också men inte lika mycket. 

2.   Man brukar säga att riksdagen är den första statsmakten, regeringen är den            andra och medierna är den tredje statsmakten. Den tredje statsmakten har som uppgift att granska de två andra statsmakterna. Dom granskar även olika företag för att se till att dom gör sitt arbete på rätt sätt dvs att dom inte fuskar med sina uppdrag. Företagen behöver inte vara kommunala för att de ska bli granskade, dom granskar även privata företag. Den tredje statsmakten kan även kallas för massmedia ibland. Massmedia håller även koll på press, radio och TV osv.
De håller koll på att ingen skriver saker som bryter mot lagen, tidningar får inte publicera saker som är olämpliga osv.  

3. I Sverige får man uttrycka sina åsikter utan att bli straffad. Detta kallas för att landet har en yttrandefrihet. Däremot så får man inte publicera vissa olämpliga saker. När något olämpligt publiceras brukar massmedia att censurera det. En censur innebär att dom tar bort inlägget. Censur är vanligare i diktatoriska länder. När politikerna ser att någon har skrivit något illa om dom eller något annat som går emot deras egna åsikter så brukar dom censurera inlägget. Det är mycket möjligt att personen blir straffad. Olämpliga texter och bilder behöver inte bara finnas på dom sociala medierna som tex Facebook och annat igenom internet. Det kan finnas tidningsartiklar, böcker osv. Jag tycker att yttrandefrihet är bra eftersom att det är viktigt att få säga vad man vill så länge det inte skadar någon annan grovt. Våran yttrandefrihet ligger på en bra nivå, Man får säga vad man vill men om det går överstyr så blir inlägg osv censurerat, det finns alltså fortfarande gränser. De diktatoriska länderna utan yttrandefrihet brukar oftast också inte ha andra bra grundlagar enligt mig. Eftersom att folket inte får va med och säga sin åsikt har politikerna de lagar och regler som passar deras vardag. 

4. Om man känner sig kränkt eller orättvist behandlad i en tidningspublicering så kan man kontakta allmänhetens pressombudsman (PO). PO är anställd av stiftelsen och deras uppgift är att granska varje klagomål dom får in. Dom håller koll på att media gör sitt jobb och att att dom samtidigt inte kränker en person.

6. En nyhetsvärdering är en bedömning till vilken nyhet som är viktigast. Den viktigaste nyheten brukar oftast att synas mer än dom andra.  För att avgöra hur viktig nyheten är brukar det finnas 3 st regler som man brukar att gå efter. För att en nyhet ska värderas mer än andra behöver inte alla dessa reglerna att stämma in. Ibland så får vi höra nyheter från andra sidan jorden men det kan fortfarande vara intressant att läsa om. Man brukar även värdesätta om man har fått bra bilder som tillhör nyheten eller om hur mycket fakta man har kunnat få fram.

1. Hur lång tid det är mellan händelsen och publikationen.
2. Hur långt bort händelsen skedde. 
3. Det kulturella avståndet. 

Detta är några av dom viktigaste reglerna som media brukar gå efter men det finns så mycket mer som tex om det är en negativ händelse, om den involverar många personer, om den är udda, om händelsen kan följas under en lång tid osv. Det är så dom värdesätter nyheter och även hur dom får många läsare. 

7. För det första är det bra att själv kunna variera mellan medierna som man använder. Om jag till exempel inte gillar en specifik tidning så kan jag bara använda mig av en annan tidning. Eftersom att de olika medierna har olika ägare har dom även också olika politiska åsikter. Det är bra att kunna läsa en nyhet från olika perspektiv för att få en  bättre syn på nyheten. En nyhet om invandrare skrivs kanske inte på samma sätt som när en sverigedemokrat skriver texten jämfört med hur en socialdemokrat skulle ha skrivit den. 

8. Public Service- bolag är tv och radio som inte har någon reklam och som även sänds i hela landet. Dom finansieras igenom att Sveriges befolkning betalar sin Tv-avgift till staten och staten ger en del av pengarna till dessa Public service bolagen som tex svt, Sveriges radio och UR. Public service bolagen visar även program för en viss typ av människor som har stor nytta av det som tex hörselskadade personer. 

10. Fördelarna med internet är att vi nuförtiden kan hitta hur mycket fakta som helst. Vi kan kontakta varandra väldigt enkelt och det finns även en massa underhållning på internet. Risker med internet kan vara att man träffar en person som påstår sig vara någon annan. Man kan lita på fel sidor som kanske skriver falska saker. Det är även väldigt enkelt för folk att få mycket personlig information om andra igenom att bara söka på sitt namn eller använda sig av sidor som tex merinfo.se. Jag ser det som en dålig grej eftersom att man aldrig vet vem det är som söker information om en men jag tror även att det finns positiva saker med det.  På internet finns det även många personer som blir uthängda/mobbade av anonyma personer och det är en väldigt negativ sak. 

11. För att lägga upp klippet på bloggen behöver du tillåtelse från ägaren och detta kallas för upphovsrätt. Ägaren har även rätt till att ta betalt. 


För att lägga upp någonting (video klippet i detta läget) som man själv inte har skapat på tex en blogg krävs det att man har fått tillåtelse av den som har skapat klippet. Skaparen av klippet har rätt till att ta betalt för att du ska få använda klippet. Om klippet har olämpligt innehåll så är det inte skaparen av klippet som straffas utan det är personen som har lagt upp det eftersom att det är den personen som har spridit klippet. För att folk inte ska missuppfatta anledningen till varför du delar klippet är det bra om man vet hur man ska kommunicera med folk på internet, alltså ha en bra netikett. Om man har en egen hemsida/blogg är det också viktigt att inte använda material som är skyddat av upphovsrätten (copyright) och så finns det mycket annat man kan tänka på. Om man har äganderätt till klippet så är det okej att fildela men om man inte har ägande rätt så är det straffart med fildelning. Bilder, videos osv som är CC (Creative Commons) märkta får man använda hur mycket man vill. Man kan ändra på materialet, fildela och lägga upp det var som helst. Det är alltså inte heller straffbart att använda sig av CC märkt material. 

12. Reklam, propaganda och PR är alla till för att påverka våra åsikter men dom har däremot olika nytta till det. Reklam finns till för att det ska ge oss ett gott intryck på tex en produkt att vi blir intresserade av att köpa produkten vilket är väldigt positivt för företaget som säljer produkten. Propaganda är väldigt vanligt bland dom olika politiska partierna och det innebär att dom bara brukar berätta om dom bra konsekvenserna och lämna ute de delarna som är mindre bra. Syftet till propagandan är att ändra ett stort antal människors åsikter och värderingar. 

PR som är en förkortning till Public Relations används för att skapa bra rykte om tex ett företag. Dom kan tex säga att dom anställda personerna i de fattiga länderna får bra lön, att dom inte testar sina produkter på djur osv. 

tisdag 13 oktober 2015

tänk efter 2:1

T1. Förklara varför (-2) är större än (-5). 
(-2) > (-5)
Den negativa siffran som kräver minst för att man ska komma upp till 0 är 
alltid störst. (-2) kräver bara att man ska addera med 2 för att man ska komma upp till 0 (positiva tal). 
För att komma upp till 0 från (-5) krävs det att man adderar såhär : 
(-5) + 5 = 0 

Alltså desto lägre de negativa siffrorna är desto större är talet. 

T2a.  Förklara varför (-5) - 3 = (-8) och varför 5 - (- 3 ) = 8. 

Man börjar från (-5) och sen så går man ännu mer till vänster i tallinjen med 3 dvs (-3). svaret blir alltså (-8). 

man börjar från 5 och sen går man till höger om tallinjen med 3 steg eftersom att
 - · - = +. Dvs 5 + 3 = 8. 

T2b. Vilka olika betydelser har minustecknen i 5 - (- 3) = 8

Det första minus tecknet anger riktningen i tallinjen från 5 till vänster och när det andra minustecknet kommer in ändras riktningen och jag adderar med 3. 

T3a. Vad menar man när man säger: ”plus minus noll”

Det betyder att vi varken går med plus eller minus. Alltså att vi stor där vi stod från början. 

T3b. Vilken är lösningen till ekvationen x + 6 = 4 

X + 6 = 4 
X = 4 - 6 = - 2
X = - 2 

T3c.  Det tog lång tid innan man började räkna med negativa tal, trots att man länge använt subtraktioner, varför?

Eftersom att många matematiker ansåg att det inte fanns några tal under 0. Enligt dom var det omöjligt att räkna med tal under noll. Dom hade svårt att tänka sig att det verkligen fanns såpas låga tal men på 1700- talet började man att använda sig av negativa tal i europa. 

 

fredag 9 oktober 2015

hkk, hållbar utveckling

1. Ja jag är beredd att minska min konsumtion för att hjälpa miljön. Det finns mycket saker som jag skulle vilja ha och som förstör miljön men som egentligen inte är nödvändigt. Det är saker som tex kläder, smink osv. Dessa sakerna skulle jag egentligen kunna klara mig bra utan och därför känner jag att det är bra att göra någonting som kan förbättra våran miljö.

2. För att förbättra min konsumtion av olika varor kan jag börja använda mina gamla kläder som fortfarande passar mig och som jag tycker om istället för att köpa nya. Maten som vi köper kan vara nödvändig att ha om man tex köper varor som ägg, mjölk osv men om vi för ofta köper varor som egentligen vi skulle kunna leva utan och som faktiskt är dåligt för oss och miljön är jag beredd att försöka köpa nyttigare varor som håller längre istället för godis osv.. 

3. För mig och även för min familj tror jag att det är svårast att minska på vissa sorters matvaror som vi behöver varje dag som tex grönsaker, ägg och mjölk. Men dessa varor tror jag inte det är så nödvändigt att minska på istället kan man börja köpa krav märkta produkter. Kött äter vi ganska mycket hemma så det är nog svårt att minska på men ibland brukar vi faktiskt ha någon vegetarisk mat bara för att variera. Vi kan även köpa mer baljväxter om vu nu ska minska på köttet. Kläder för mig är nog enkelt att minska inköpet på eftersom att jag redan har mycket kläder hemma som jag skulle kunna klara min bra med. Smink köper jag inte alls ofta och därför känner jag inte att jag behöver minska på det. 

4. I allmänheten tror jag att konsumtion av teknik kommer att öka väldigt mycket. Detta tror jag eftersom att tekniken har utvecklats väldigt mycket och den kommer även att utvecklas ännu mer. Många personer är intresserade av modern teknik och därför kanske dom köper nya teknik varor när dom kommer ut. 

5. Vi slänger jätte mycket mat och andra produkter eftersom att vi tror att dom har blivit gamla eller så tror vi att dom inte funkar, det borde vi vara mer noggranna med. Om vi är mer noggranna med detta kommer även våra sopor att minskas och vi använder produkten fullt ut. Det som stod i boken tycker jag var dom viktigaste punkterna och därför kom jag inte på någon mer. 

6. För att stå emot reklam på internet så kan man ladda ner ett program som heter ”add block”. Detta programmet blockerar all reklam som kommer upp på din dator. Sedan kan man stöta på annan reklam tex när man är ute osv och det gäller att tänka efter innan man tror på reklamens budskap. Man ska alltid ha ett kritiskt tänkande. 


7. För att minska på hushållets sopor så kan man kan köpa in mindre varor som har stora förpackningar. Man kan pröva att köpa varor med mindre och miljövänligare förpackningar. 

söndag 4 oktober 2015

Persongranskare, bokcirkel

Min grupp läste boken Glöm mig inte och jag har valt att granska Stellas personlighet eftersom att hon är en av huvudkaraktärerna i boken. 

Jag tycker att Stella värkar vara en väldigt nyfiken och överbeskyddande person. Hon frågar ofta vart hennes mamma har hållit hus och så fort hon ser att hennes mamma har fått ett brev vill hon alltid veta vad det handlar om. Jag tror att det är eftersom att hon inte har så bra kontakt med sin mamma och i många tillfällen i boken berättar hon att hennes mamma alltid har varit en person som håller många hemligheter. Stella vill alltid få reda på vad det är som hon döljer även fast än hon inte alltid döljer saker. 

Jag tror även att Stella är en väldigt förstående person. När hennes mamma berättade om olyckan som hon hade varit med om för flera år sen blev Stella arg eftersom att hon hade hållit det hemligt under en lång tid. Hennes mamma berättade att hon hade haft det svårt varje gång hon hade bestämt sig för att berätta om det till Stella och efter det tyckte Stella synd om sin mamma. Hon förstod situationen hon hade varit i och sedan frågade hon henne några få frågor pågrund av hennes nyfikenhet. Denna gången fick hon svar till alla sina frågor.

Jag ser också Stella som en väldigt hjälpsam och ansvarsfull person eftersom att det är hon som ofta brukar hjälpa till med att laga mat, städa, handla in nya varor osv. 

Vem kan man lita på?

Vem kan man lita på?

Jag läste boken glöm mig inte. Boken handlade mycket om vem man kunde lita på och inte. Stella tvivlade mycket på sin mamma i början av boken. Hon trodde att hennes mamma hade en hemlig relation med en man eftersom att hon alltid kom hem sent flera kvällar och var full. När Stella frågade vart hon hade varit så ville hon aldrig svara men Stella misstänkte alltid att hon hade varit hemma hos en kille som hette Gerry. Under boken fanns det många tillfällen då stella tvekade på sin mamma och sin pojkvän. Hon visste inte riktigt vem hon kunde lita på. När hennes mamma berättade historien om hur hon tappade bort en bebis blev stella arg. Händelsen var inte det hon blev arg för. Det var inte hennes fel. Hon blev arg för att hennes mamma hade hållit detta hemligt för henne under flera år men efter en stund förstod hon att det måste ha varit svårt att berätta en sådan sak. 

Jag tycker att boken passade mycket in på ”vem kan man lita på?” eftersom att Stella aldrig riktigt visste vem hon kunde lita på. Hon visste aldrig vilken kompis hon kunde snacka med utan att rykten skulle spridas eller om hennes mamma talade sanning. Hon hade som sagt även börjat tvivla på sin pojkvän. 


Hemkunskaps läxa

För att bidra till en bättre miljö kan man köpa krav märkta produkter eller produkter som har producerats inom Sverige. När man ska ta sig fram är det bättre att använda sig av lokaltrafiken istället för att åka bil som har betydligt mycket mer utsläpp. Man kan även sortera sina sopor noggrant och panta flaskor. Man ska tänka på att inte köpa för mycket onödiga kläder eftersom att det krävs mycket kemikalier för klädernas tillverkning. Jag kan även börja ta kortare duschar.