torsdag 17 mars 2016

A letter from a backpacker

Hi mom!
I’m at the hotel right now and it’s 2AM. I can’t sleep and it’s so hot in here so I thought I should write you a letter about what we’ve been doing here in Australia. The shopping in the city was amazing but we got tired of it so we took a plane to Australis best coral reef. 

We’ve been at a amazing beach for two days now and the coral reef is only 15 minutes away by foot. The snorkeling is amazing and we’ve been doing it everyday. There’s a lot of colorful fishes and we actually saw a shark yesterday. The guide told us to get up from the water when he saw the shark. He told us that he didn’t think the shark would hurt us but that it was for the best.

The traditional foods here are amazing but Vanessa hates them so she’s always eating something basic like an hamburger. My favorite Australian food is the sausage rolls, I love them. It’s been a great trip. Vanessa and I have made a lot of new friends and I never thought that we would have such nice weather. I miss you so much and I’ll see you in a few days.

Hugs from me and my best friend Vanessa. 

måndag 14 mars 2016

Utvärdering prao

När jag skulle leta efter en praoplats så hittade jag ingen i början men sedan valde jag resturang Sandra i stan till sist eftersom att jag känner ägaren. Arbetskläderna var ett svart förkläde och en svart T-shirt med nåt speciellt tryck. Under dessa prao dagarna gjorde jag lite olika arbeten hela tiden. Jag satte tex fram bestick och servetter på borden, jag torkade borden efter att någon hade ätit, jag diskade, gjorde efterrätt, jag hjälpte till att sätta fram lunch buffén och jag hjälpte också till med att laga maten. Någonting som jag lärde mig på min praoplats var att ta betalt. Jag fick ta betalt från några få kunder och stå i kassan men det var nog det jag gjorde som minst. Det fanns inte så många risker men det jag kommer att tänka på nu kan ha varit riskerna med dom olika maskinerna som tex fritösen. Dom som jobbade där under lunch buffén var vuxna och dom jobbade även på kvällarna också men då fanns det servitriser som var i 20-års åldern. Antalet kunder varierade helt från dag till dag. På måndagen så var det knappt några kunder alls och på vissa andra dagar så var det väldigt många och det gjorde det väldigt stressigt eftersom att man var tvungen att ta betalt, laga mat, och hjälpa kunderna samtidigt. Jag var ju där en kväll på veckan och det var fredagkvällen. Den kvällen trodde vi att det inte skulle komma så många personer men istället så var hela stället fullt och det var den dagen som var stressigast. Mina arbetstider var från 08.30 till 15:00 varje dag förutom på fredagen då det var från 16:00 till 20.00. De flesta kunderna vi fick var från 20 årsålder och uppåt. Jag tyckte att det var jätte roligt på min praoplats och jag är nöjd med mitt val av praoplatsen. När man frågar folk vad dom vill bli så vet dom oftast inte men de flestas drömyrke är jurist, skådespelare, sångerska osv. 

tisdag 8 mars 2016

Etik uppgifter. S220

1. Vad betyder ordet dygd och vad skiljer dygdetiken från de andra etiska modellerna?
Ordet dygd betyder ungefär god egenskap/duga och dygdetiken går ut på att man varken följer konsekvenserna efter en handling som i konsekvensetiken eller lagarna som i pliktetiken. Dygdetiken går alltså ut på att människan ska leva dygdigt och alltid göra rätt val. Man kan nästan säga att dygdetiken går ut på att man ska vara en god människa.

7. Resonera om begreppet identitet och hur det kommer sig att människor kan ha många olika identiteter. 
Identitet är ett begrepp som beskriver hur till exempel en människa är som person. Intensitet består av saker som till exempel, namn, kön, åsikter, sexuella läggningar, utseenden, religion, socialt engagemang osv. Det är våran intensitet som avgör vilka vi är. Ingen i hela världen är exakt likadan som någon annan och detta är tack vare att alla personer har olika identiteter. Identiteterna bygger på vart personen kommer ifrån, vart personen växte upp och vilka personer personen har haft runt om kring sig under livet. Många säger att människan är som ett vitt papper när vi föds (generna finns alltid med såklart) och att med tiden så får pappret olika färger osv beroende på milön som människan lever i. Francis Galton var en psykolog som sa att personligheten består av arv och miljö. Med arvet menar han generna som vi har fått från våra biologiska föräldrar och med miljön så menar han de personerna i våran närhet, staden vi växte upp i och så vidare. Det är alltså arvet och miljön som har utvecklat alla människors personligheter. Den ryske psykologen Lev Vygotskij sa också någonting som kan förknippas med det Francis Galton sa. Han sa att vi blir oss själva genom andra. Med detta menar han att under vårat liv så är det massa andra personer som påverkar oss och det är så vi blir oss själva, genom andras åsikter som vi påverkas av osv. Detta ingår också lite i miljödelen som Francis Galton pratade om. Vi har alltså fått våra identiteter och personligheter från allting i våran närhet och generna som vi har arvt. Arvet och miljön är alltså båda delaktiga för våra personligheter men det är generna som är den avgörande faktorn. 

En människa kan ha många olika identiteter. Jag tror att många tonåringar (eller andra) iallafall håller med om att man inte uppför sig lika dant när man är med släkten som när man är med sina närmaste kompisar. Med släkten kanske man är lite extra artig, lugn och sansad men med ens närmaste kompisar så kan man vara helt tvärtemot. Detta handlar inte om att låtsas vara en annan person som man egentligen inte är utan att det är personerna i ens omgivning som ofta påverkar ens beteende. Endast en människa kan alltså ha många olika identiteter och alla människor har olika identiteter. 

Själv påverkas jag av nästan allt, mer eller mindre. Mina föräldrar och vänner påverkar mig. Sociala medierna påverkar mig osv. Jag vet att alla dessa saker plus massa annat påverkar mig bara att jag inte alltid märker det. Man märker inte alltid vad eller vem man blir påverkad av, det kommer bara naturligt och det är det som bildar mig som person i längden. 

8. Vilka olika sexuella identiteter finns det? Använd begreppet hbtq i ditt svar.
vad innebär det att vara trans/homo/bi osv?
Att vara heterosexuell betyder att man dras till de personerna av det motsatta könet. Heterosexuella killar dras till tjejer och tvärtom. Heterosexuell är den ”vanligaste” sexuella läggningen och det var även denna sexuella läggningen som var till låten i förr i tiden. 

Hbtq är ett begrepp som står för Homosexuella, bisexuella, transvestiter, transsexuella och queer-personer.

  • Att vara homosexuell innebär att man dras till personer med samma kön. Lesbisk är det ordet för tjejer som är homosexuella och bög är ordet för killar som är homosexuella. 
  • De personerna som är bisexuella kan dras till både killar och tjejer. Många bisexuella personer säger att dom blir kära i själva personen och inte könet. 
  • transvestiter är de personerna som använder sig av det motsatta könets könsuttryck som till exempel, röstläge, kläder, kroppsspråk osv. 
  • En transsexuell är en person som ända sen tidig barndom har upplevt att den har föds i fel kön. Kropps och köns identiteten går inte ihop hos dessa personerna. Det kan till exempel vara en biologiskt sätt kille som känner att h*n har födds i fel kropp och att h*h egentligen är en tjej. 
  • Queer personerna är de personerna som inte vill identifiera sig själva som varken kille eller tjej. 
  • Det finns även asexuella som inte attraheras av andra människor. 

9. Resonera om olika uppfattningar kring kärlek och sexualitet inom religionerna. Hur kommer det sig att sådana uppfattningar förändras över tid?

Islam - Enligt koranen så är sex utanför äktenskap inte okej. Det är även inte okej att prata om sex eller att gestalta sex utanför äktenskapet. När det kommer till en man och en kvinna som är gifta så är det okej. Inom Islam så kan det även anses som en plikt att gifta sig och skaffa barn. Homosexuella förhållanden är inte heller okej enligt koranen. Anledningen till varför Islamen kan ha svårt för att acceptera homosexualitet är för att kvinnan och mannen har olika roller i förhållandet

Judendom - Judendomen har många saker gemenast som islamen inom detta området. Det är inte heller okej med sex innan giftermål men när man väl är i ett giftermål så är sex någonting heligt. Att vara gift och få barn kan också anses som en plikt. Homosexuella förhållanden är inte heller okej enligt tanachen.

kristendomen - Inom Kristendomen så ska man egentligen inte heller ha sex före äktenskap. Och anledningen till varför man har sex inom kristendomen är för att man vill ha barn och då är det okej. Dom ortodoxa och katolska ser mer negativt på homosexualitet inom kristendomen men protestantiska kyrkorna har blivit allt mer accepterande när det häller homosexuella förhållanden. Dom anser att det är en del av att vara människa. 

Många av dessa uppfattningarna har förändrats med tiden och alla troende följer inte alla dessa reglerna. Världen håller på att gå framåt i utvecklingen och enligt mig så är det viktigt att religionerna följer med i utvecklingen för annars kan det uppkomma många konflikter. Pride är någonting som har spridits runt de flesta delarna av världen ovh jag tror att det är många som har blivit påverkade av denna Pride ”traditionen” och börjat acceptera hbtq. Samhället påverkar alltså religionerna. 

  
10. Det finns många ord som på olika sätt handlar om medmänsklighet. Vad är det för skillnad på engagemang, humanitet, solidaritet, filantropi, altruism, sympati och empati? Använd en ordbok eller internet för att ta reda på betydelsen. Sätt sedan orden i den ordning som du tycker är viktigast. Motivera ditt val.

humanitet - medmänsklighet 
Engagemang - deltagande
solidaritet - lojalitet
sympati - medkänsla / förståelse 
filantropi - välgörenhet
altruism - osjälviskhet
empati - inlevelseförmåga

Alla dessa orden är ihopkopplade med varandra på något sätt och dom är också ganska lika varandra även fast dom har sina skillnader. Jag valde att ha humanitet högst upp på min lista eftersom att det står för medmänsklighet. Det första som behövs hos varje person som vill vara med och göra en positiv förändring i samhället är medmänsklighet enligt mig. Sedan valde jag engagemang eftersom att det även är viktigt att engagera sig och delta i olika grejer om man nu vill att en förändring ska ske. Det tredje ordet i min lista var lojalitet eftersom att det är viktigt att vara lojal mot sina vänner, organisationer osv. Efter lojalitet valde jag ordet sympati som står för medkänsla. Jag tycker att det är viktigt att alla personer ska kunna känner medkänsla för det är den känslan som kan få en att vilja hjälpa andra osv. Jag tycker även att medkänsla kopplas ihop en liten bit med ordet medmänsklighet som jag valde till första plats eftersom att det är medmänskligt att känna medkänsla. Efter Sympati så valde jag ordet filantropi som står för välgörenhet. Jag valde detta ordet eftersom att det är bland annat välgörenhet som gör att förändringar kan ske. Välgörenhet är inte någon känsla utan någonting många deltar i efter att dom har känt känslor som till exempel sympati. Sedan valde jag ordet altruism som innebär osjälviskhet och till sist empati. Att jag valde empati sist har jag ingen speciell anledning till eftersom att alla orden ändå var väldigt viktiga. 

11. Resonera om likheter och skillnader i synen på döden inom olika religioner. Använd begreppen uppståndelse och reinkarnation.
Inom kristendomen och islam så tror man på evigt liv efter döden. Om man har gjort många goda handlingar och varit en god människa som muslim eller kristen så kommer man hamna i himmelen/paradiset när man dör. Men om man har varit ond som människa så kommer man att hamna i helvetet och straffas under evig tid. Inom judendomen så vet man inte vad som händer efter döden, Enligt judarna och judarnas hela skrift så är det bara gud som vet vad som händer. 

Buddhister och Hinduister brukar prata om någonting som kallas för reinkarnation. Reinkarnation betyder att man återföds i en annan kropp i sitt nästa liv. Dom personerna som har levt ett gott liv kommer att återfödas som en bättre varelse och de som har levt ett dåligt liv kommer att återfödas som en sämre varelse med sämre livssituation. Detta associeras med någonting som kallas för karma. Målet är att man ska sluta återfödas eftersom att buddhister och hinduiske ser på livet som ett lidande och sluta återfödas gör man när man har nått toppen och levt sitt bästa liv.

12. Ge exempel på hur man som icke-troende kan tänka på hur livet blir efter döden.
Som ateist så tror man inte på gud. Ateister tror inte därför heller på något liv efter döden. Dom flesta ateister tror bara att allt kommer att försvinna och bli helt ”svart” när man dör. I vissa religioner sägs det att själen lever vidare men en ateist skulle nog tänka på att det är hjärnan och hjärtat som har fått själen att ens existera från första början och när dom två organen slutar funka så finns inte själen längre. Alla ateister är olika och tror på olika saker därför är det svårt att säga vad en ateist egentligen tror på men någonting som alla ateister har gemensamt är att dom inte tror på gud. 

källor:
Stora boken om psykologi 

söndag 6 mars 2016

Etik uppgifter. s142

2. Tänk dig att någon du känner har blivit utsatt för en kränkning på internet. Argumentera för och emot risken att ett inlägg som du skriver för att försvara din vän också skulle kunna fungera som en björntjänst.
Detta skulle kunna fungera som en björntjänst eftersom att kränkaren kan få en impuls till att skriva ännu ett kränkande inlägg. Detta kan hända eftersom att kränkaren märker att det finns folk som uppmärksammar hans inlägg och denna uppmärksamheten kan få personen att vilja fortsätta med sina kränkningar. Någonting bra med en sådan här argumenterande text emot kränkaren är att personen som kränker kan känna att den har gjort fel och därför kanske han slutar med sina kränkningar. Den som har blivit utsatt kan även känna sig trygg och må bättre när den ser att det finns någon som försvarar honom/henne. En annan negativ sak kan vara att personen börjar kränka alla som går emot honom/henne också. Jag tror inte att detta kommer att påverka dom som blir utsatta lika mycket eftersom att det är en person mot flera personer och den gruppen med flera personer kan tillsammans bli starkare och även lära sig att inte ta emot kränkningar. 

4.Vad är det för skillnad mellan att ha ansvar, ta ansvar och få ansvar?

Att ha ansvar innebär att det finns någonting som man ska göra och att det är ens eget ansvar att man ska göra det utan att någon annan säger till en, eftersom att det är ens eget ansvar. Ett exempel på detta kan till exempel vara att göra sina läxor eller att dyka upp på träningarna. Att ta ansvar innebär att man tar ett ansvar. Ett exempel på detta kan vara att man erbjuder sig själv till att vattna grannens blommor medan grannen är på semester. Då har man själv tagit ett ansvar och det gäller att hålla det ansvaret genom att vattna blommorna. Att få ansvar är som när någon säger till en att göra någonting. Då har du själv fått ett ansvar av någon annan till att göra den specifika saken. 

5. Ge några exempel på hur sambandet mellan frihet och ansvar har tolkats av olika filosofer och i olika religioner.

Detta har människor tänkt på under alla tider. Under antikens Grekland som varade under 300-700 år f.kr så trodde folket att det var ödesgudinnorna som i förväg hade bestämt hur livet skulle vara. Dom personerna som var framgångsrika tackade ödesgudinnorna för deras framgång. Under antikens Grekland tänkte man alltså att man inte har haft chansen till att påverka framtiden som människa genom sina handlingar utan att det var ödesgudinnorna som hade ansvaret för handlingarna istället. 

Filosofen Sokrates som levde på 400-talet f.kr höll inte med om det här. Hans tankar kring detta var att man som människa faktiskt kunde välja mellan rätt och inte rätt. När Sokrates gjorde någonting dåligt kunde han höra en ”inre röst” som varnade honom. Detta som Sokrates syftade på när han pratade om den ”inre rösten” han hade hört var troligtvis det som vi idag kallar för samvetet. 

Jean-Paul Sartre var en fransk filosof som levde från år 1905 till år 1980. Jean-Pauls tankar kring detta var att alla människor är tvungna att välja allt i hela livet. Det ända som människan inte har valt är att födas. Han menade alltså också att människan var ”dömd till frihet”. Med ”dömd till frihet” menar han att människan inte har valt att födas och det gör en dömd. Men när man har födds så får man frihet och därför använder han sig av uttrycket ”dömd till frihet”. 

När jag själv läser Jean-Pauls tankar så tänker jag att han har både rätt och fel. Det är sant att vi människor kan i princip välja allting vi gör och att vi därför själva kan vara ansvariga för våra egna handlingar. Uttrycket han använder sig av ”dömd till frihet” stämmer också in ganska bra men det tyckte jag inte först när jag läste uttrycket. Mina tankar var att vi människor inte alls är fria i det samhället vi lever i, efter att ha tänkt lite så förstod jag att uttrycket inte har att göra med hur fria vi är i dagens civila samhälle. Och detta beskriver filosofen Jean-Jacques Rousseau. Jean-Jacques var enschweizisk-fransk författare och filosof som levde under upplysningen. Jean-Jacques sa ”Människan föddes fri men överallt är hon i bojor” och detta beskriver varför jag själv inte tycker att vi människor är fria i vårat samhälle även om vi har det hur bra som helst jämfört med dom fattiga delarna av världen. 

Claudia Card var en amerikansk filosof som föddes år 1940. Enligt henne var skuldkänslor en positiv sak att känna då och då. Hon menar att det kan vara ett tecken till att vi har tagit ansvar för våra handlingar. Denna filosofen har även undersökt vad som har hänt i situationer som till exempel krig eller mord. De personerna som har gjort fel inom dessa situationerna måste ta på sig ansvaret till sina handlingar, detta gör det lättare med att gå vidare i livet för alla. De måste alltså erkänna sin skuld och förstå vad det är som har hänt och vad som har gått fel. 

I de tre monoteistiska världsreligionerna menar man att gud har gett människan förmågan till att välja mellan goda och onda handlingar. De handlingarna man utför i livet leder också till olika konsekvenser i framtiden som tillexempel om man ska komma till himmeln eller helvetet. 

Inom islam är uttrycket ”inshallah” ett väldigt vanligt uttryck. Detta uttrycket betyder ”om gud vill” och används i både vardagliga och mer allvarliga sammanhang. Detta uttrycket bevisar på att muslimerna är medvetna om guds makt och att dom samtidigt hoppas på att gud ska tillåta planerna att gå i uppfyllelse. I koranen betonas det att gud har all makt men att det är vi människor som har makten till att välja mellan det goda och det onda. Enligt koranen så är också människan ansvarig för dess egna handlingar. Det är människan själv som bestämmer om den vill följa gud eller inte. Även om man har gjort något fel så finns det en stor chans till att gud förlåter ens synder om man själv ångrar sig eftersom att gud är väldigt förlåtande enligt koranen. 

Inom kristendomen har adam och Evas brott en stor del av hur dom kristna tänker även idag. Inom kristendomen så är människan ond och det onda har gått i arv under alla generationer. De tror alltså att människan bär på en arvsynd ända sen adam och Eva begick brottet. 

Enligt kristendomen är människan alltså ond i grunden och väljer alltså det onda i första hand. Det är bara gud som kan hjälpa människan genom guds nåd. Gud förlåter inte människan pågrund av ånger eller den tillfälliga förmågan till att göra goda handlingar utan han förlåter människan pågrund av sin godhet. Vissa kristna pratar idag också om arvsgodhet, alltså människans förmåga till att göra goda handlingar efter arvet. 

7. De flesta betraktar numera drogberoende och alkoholism som en sjukdom. Trots det menar organisationen AA att det endast är alkoholistens eget ansvar som kan rädda denne. Resonera om organisationens syn på ansvar.
Organisationen AA står för anonyma alkoholister. När denna organisationen säger att det är alkoholistens egna ansvar med att sluta dricka så menar dom att allt ligger i alkoholistens egna händer. Alla i alkoholistens närhet kan säga till honom/henne att sluta dricka men om personen inte tar det i sina egna händer och verkligen försöker att sluta på egen hand så kommer det tyvärr inte att funka. Alkoholisten måste själv inse sina brister och vilja bättra sig för att en förändring ska ske. Om vi nu skulle ta bort all sprit från en alkoholist som inte ville bli nykter så skulle nog han/hon göra allt i sin makt för att få tag på alkohol igen. Därför menar organisationen AA att det är alkoholistens egna ansvar och det ända dom kan göra är att hjälpa alkoholisten i processen om att bli nykter igen. 

8. Vem har störst ansvar för att en vara inte skadar miljö, människor eller djur? Är det företaget som tillverkar varan, affären som säljer den eller konsumenten som köper den? Motivera ditt svar.

Enligt mig mig beror det på vad det är för vara som har tillverkats. Vissa varor är mer miljö skadande under processen om att tillverka varan och vissa andra varor skadar miljön mer genom transporten av varan. Eftersom att det inte är djuren som tillverkar varorna så tycket jag att det är människans ansvar. Även om det finns en stor skillnad mellan företagens utsläpp av farliga avgaser och en människas dålig sortering av sopor så tycket jag att det delvis är alla människors fel till att miljön har skadats och håller på att skadas. Från dom som tillverkar varan kommer det stora utsläpp av av miljöfarliga avgaser. Köparen tänker inte på miljön när han transporterar varan och sedan kastar bort produkten. Om varan är kemisk så är det företagens ansvar att markera det med hjälp av symboler för att konsumenten ska vara medveten om det och på så sätt kan konsumenten till exempel vara extra rädd om varan och även sortera den rätt. Det är både företagets och konsumentens ansvar till att den kemiska varan inte kommer ut i naturen och skadar till exempel växter och djur. Enligt mig ligger ansvaret hos den som har den kemiska produkten. 

10. Resonera om skillnader och likheter mellan ”vanlig” mobbning och nätmobbning.

Både mobbning i verkligheten och mobbning på internet kan göra mycket skada. Personen som blir utsatt kan bli sårad på båda sätten men alla är olika och vissa tar inte åt sig av till exempel nätmobbning. En likhet är alltså att den utsatta kan bli sårad. 


Olikheterna är kanske att man inte alltid vet vem det är som mobbar en på internet men i verkligheten så kan man ofta se vem det är som utsätter en för mobbning. Mobbning är inte bara fula ord och knuffar, det kan också vara härskartekniker inblandade som till exempel osynlighetsgörande. I verkligheten använder man kanske inte heller sig av samma uttryck som på internet. Vissa vågar inte säga lika grova ord i verkligheten som dom vågar göra på internet. Detta kanske beror på att man kan vara anonym på internet och därför känner dom sig mer fria till att skriva vad dom vill. Det finns kanske också folk som vågar säga grävare ord i verkligheten än vad dom vågar skriva på internet. Detta kanske beror på att dom inte vill bli avstängda från vissa sociala nätverk eller att det alltid kommer att finnas bevis till att personen har mobbat någon genom internet. I verkligheten när man säger ett fult ord så brukar det oftast inte lagras någonstans som i till exempel mobilen eller något liknande, det finns alltså inget bevis till vad personen har sagt eller om den verkligen har sagt det eller inte. Dom ända som vet att personen har sagt det är dom som var i närheten när händelsen inträffade. Mobbning behöver inte bara handla om ord, det kan också vara fysisk mobbning som till exempel knuffar eller att någon slår någon annan och detta kan inte inträffa på internet. 

källor: 
Utkik, religion boken 
Stora boken om filosofi 
Synonymer.se
Gert