onsdag 12 oktober 2016

Eng homework, week 41

I was about to visit my relatives in London when I took the wrong flight. The flight I took was going to Georgia in the united states. I didn’t know what to do when I landed because I was in a totally different country all by myself. My phone didn’t work because of the service so I couldn’t call home. Everyone were really stressed and nobody wanted me to borrow their phone because of the stress. A good idea would be to find someone calm and ask them instead. I looked around until I saw some chairs. There was nobody there except one brown haired girl with her back against me so I couldn’t see her face. I slowly walked towards her and tapped her on her shoulder. She turned her head and looked at me and I recognized her immediately. It was Nina Dobrev from my favorite TV-show The Vampire Diaries. I borrowed her phone and we talked for about an hour. She was really nice and she told me everything about the series and about all the different vacations she had been on. She also said that she was about to film the series later today and she asked me if I wanted to come and watch. I didn’t have a better place to be so of course I said yes. 

We went out of the airport and someone drove us to the other cast members. They were all living in trailers because of the traveling. It was amazing to finally meet everyone and I couldn’t be happier. Nina had an extra bed in her trailer so I got to live with her. They recorded everyday and I was always there to help them. The recording hours were very long and stressful but everyone thought it was fun. We recorded until the sun went down and they even woke us up a few times in the middle of the night to record while it was dark outside. Everyone were really nice to me but I left two weeks later. I took the flight back to Sweden and I didn’t meet my relatives London but it was totally worth it. I had a really good time. 

lördag 8 oktober 2016

Klonings debatt + källkritik

För:
  • Man kan klona en utrotningshotad art för att sedan få dom att föröka sig på ett naturligt sätt. Om en art är utrotningshotad så finns det risk till att ekosystemet rasar. 
  •  För att forskarna ska lära sig mer och fördjupa sig inom kloning så måste dom ha lov till att experimentera. Hur ska vi annars lära oss om kloning?
  • Om ens husdjur som man tycker om väldigt mycket håller på att dö så kan man klona djuret för att få en genetisk kopia av exakt samma djur. Att få en kopia av djuret man älskade kan kännas emotionellt bra för en människa. Edgar Otto som klonade sin hund säger att man märker en skillnad mellan hundarna eftersom att hundarna inte får exakt samma personlighet men han älskar ändå klonen av hans gamla hund. 
  • Man kan använda kloning för att byta ut kroppens organ som inte fungerar längre. Detta kallas för terapeutisk kloning. 
  •  I kina klonar man väldigt mycket grisar för att man sedan ska använda dom som försöksdjur. Tanken med dessa grisarna är att läkemedelsindustrin ska på ett enklare sätt testa framför allt diabetesläkemedel. Detta kan resultera till att man i framtiden får fram bättre läkemedel. 
  •  Man kan klona djur för att få fram fler kopior av dom bra fåren, mjölk korna och så vidare. Det finns även ägare som har klonat sina tävlingshästar. Anledningen till detta är att man kan tjäna mycket pengar på en bra tävlingshäst. 
  • Köttproduktionen kan bli bättre med hjälp av dom klonade Belgien Blue korna. Belgien Blue korna  har onaturligt mycket kött men det är det som är meningen. Då får man väldigt mycket kött av endast en ko. Klonat kött är inte heller farligt att äta så därför finns det ingenting negativt med själva köttet. 
  •  Det är inte heller olagligt. Det blev faktiskt lagligt i Sverige april 2005. 
  •   Man kan klona döda djurarter som till exempel vandringsduvan eller mammuten. Detta kan göras genom att man till exempel föder upp mammuten egendom en elefant som är den mest liknande arten.
  • Klonen blir ju en exakt genetisk kopia men den har fortfarande egna tankar, minnen, känslor och så vidare. 

emot

  • Att klona utdöda djur funkar inte alls bra. Många forskare har försökt och i princip alla har misslyckats. Ett par spanska forskare år 2009 lyckades faktiskt att klona en bergsget efter många försök men den dog direkt efter födseln. 

  • Belgien Blue korna bryter ofta sina ben pågrund av att dom är såpass stora. En vanlig ko har inte heller möjligheten till att föda en Belgien Blue så därför brukar man oftast att göra kejsarsnitt på korna. Belgien Blue är inte en naturligt skapad art och därför är det också fel att låta dom leva ett plågsamt liv för att sedan slaktas i slutändan. 

  • Tekniken för kloning är inte alls säker. Man behöver oftast utgå från hundra eller tusentals ägg för att få fram en frisk unge. De flesta ungarna som föds brukar vara missbildade. Enligt EFSA så drabbas många klonade djur av dödliga och medicinska problem, detta leder till lidande. 

  • Kloning kan bli som ett missbruk. Folk kanske klonar noshörningar för att ta deras horn eller tigrar för att ta deras päls. Detta kommer att resultera till en stor lindad för djuren och det är inte rätt att utsätta dom för det. 

  • många religioner anser att kloning är fel eftersom att man inte ska påverka naturen på ett onaturligt sätt. Religionerna anser att gud skapade naturen så som den ska va och det är fel att ändra på det. 

  • Det finns en risk till att det kan följa med bakterier när man ska plantera in ägget i livmodern. Detta kan leda till att den gravida mamman dör. 
  • Klonade djur riskerar att inte leva lika långt som icke klonade djur. Dom flesta djuren som man har klonat har inte levt sin normala livslängd. Det leder till en risk för att betala en riktigt stor summa till en klonad mjölk ko som inte lever lika länge som en vanlig ko. 

  • Genetiska sjukdomar kan sprida sig genom kloning. Det finns en risk till att sjukdomarna sprids genom flera generationer. 

  • det är emot naturens lagar. Man ska inte hålla på att mixtra med naturen för det finns åspass mycket som kan gå fel. 
  •  Det är inte etiskt rätt att klona eftersom att mammorna inte själva får chansen till att bestämma om de ska vara gravida eller inte. 

  •   Fåret Dolly föddes efter 277 misslyckade försök. Detta resulterade alltså i flera olika missfall och missbildade får som antingen avlivas eller får leva ett liv under svåra omständigheter. 

källkritik och källor : 




  • wikipedia

  • NE.se : 
NE.se är ett Svenskt kunskapsföretag där anställda experter inom de olika områdena skriver ut faktan. Det brukar oftast vara NE:s egna skribenter. Syftet som denna källan har är att informera och ge ut fakta till målgrupperna som dom riktar sig emot. Dom främsta målgrupperna är elever från olika skolor, bibliotek, företag, myndigheter och privatpersoner. För att få alla NE:s funktioner och för att kunna läsa allt så måste man vara medlem. Många skolor hänvisar till NE tack vare deras pålitliga information. Själva källan är väldigt aktuell i nuläget men texten som jag läste om kloning skrevs för ett tag sen. Faktan stämmer fortfarande eftersom att jag inte har sett någon annan fakta på några andra källor. Flera källor med likadan fakta visar på en högre trovärdighet. Dom två personerna som skrev inlägget var Jörgen Malmquist och Ulf Pettersson. Jörgen Malmquist har varit sjukhusläkare och docent i internmedicin. Ulf Pettersson är en forskare inom medicinsk genetik. Båda har medverkat i tillkomsten av NE.se
NE.se har även all kontakt information som man kan tänka sig. Dom har nummer, adress, kundservice och mycket mer. NE.se har inte heller någon politisk inriktning. Allt detta som jag har skrivit om denna källan visar på att den är en väldigt trovärdig källa.

Sveriges radio är ett av dom tre statliga programbolag. Sveriges Radio ägs av förvaltningsstiftelsen för SR, SVT och UR. Förvaltningsstiftelsens ledamöter utses även av Sveriges regering. Den ägs alltså av staten. Att staten äger källan gör den väldigt trovärdig. Källans syfte är att informera men även underhålla. Det finns olika kategorier i Sveriges radio. Det finns kategorier med bara nyheter men även nöje också. Den artikeln som jag läste var en informerande fakta artikel som gjordes av reportern Annika Östman. Annika Östman är en medicinreporter för nyheterna. Eftersom att hon är en medicinreporter så antar jag att den faktan hon har fått fram kan vara ganska trovärdig. Sveriges radios målgrupp riktar sig mot privatpersoner och intellektuella personer. Källan är väldigt aktuell idag men texten sån Annika Östman som jag läste skrevs år 2012. Jag tror att texten fortfarande innehåller bra information. I texten så är det fakta och information som presenteras och inte åsikter och propaganda. Allt detta enligt mig bevisar att Sveriges radio är en trovärdig källa. 

Aftonbladet är en av dom största kvällstidningarna i Sverige. Dom har ungefär 3,5 miljoner läsare varje dag och därför har dom enkelt att påverka väldigt många läsare både positivt och negativt. Aftonbladet är inte politiskt oberoende men det påverkar ju inte den artikeln som jag läste. Artikeln som jag läste handlade om kloning och en specifik händelse som handlade om kloning. I artikeln så intervjuar dom en familj som klonade sin hund. Familjen berättar sina egna synpunkter på kloningen och därför är det alltså åsikter som presenteras. Hon som hade skrivit artikeln hette Anna Peterson men jag kunde tyvärr inte hitta någon information om henne. Aftonbladet har flera olika sorters artiklar. Det finns nyhetsartiklar, insändare från privatpersoner och så vidare. Varje artikel har sin egna trovärdighet beroende på om den är politiskt oberoende eller inte, vem som har skrivit den och vilken kategori den passar in på (insändare, nyhet? osv). Eftersom att det finns såpass många olika artiklar så har källan flera olika syften. Vissa artiklar har syftet att informera, vissa har syftet att underhålla, argumentera och så vidare. Aftonbladet riktar sig för det mesta till privatpersoner. Källan är väldigt aktuell i dagsläget. Artikeln som jag läste var skriven år 2009 men det förändrar ingenting av argumenten som jag har valt. Källan har en massa kontaktuppgifter så det är enkelt att komma med kritik men även också att besöka dom eftersom att dom till och med har en besöksadress. Jag skulle säga att Aftonbladet kan vara en pålitlig källa men att det beror helt på vilken sorts artikel som man läser. 



Respektlivet.nu är en katolsk hemsida. Detta innebär att den styrs av religösa tankar och åsikter. Källans syfte är att sprida och ge ut information om katolicismen. Sidans målgrupp är alltså främst katoliker men även också icke-katoliker. Anledningen till varför dom också kan rikta sig mot icke-katoliker är för att dom vill lära ut och sprida katolicismen till så många som möjligt. I den texten som jag läste så var det i princip bara fakta som presenterades. Det är alltid viktigt att vara kritisk när man söker information så jag skulle inte rekommendera denna sidan utan att påstå att man måste vara väldigt källkritisk. Anledningen är ju att sidan förklarar utifrån katolicismens syn på olika ämnen. Själva hemsidan är aktuell i nyläget men däremot så vet jag ingenting om hur aktuell texten är. Jag antar att den texten jag läste stämde ganska bra eftersom att jag läste liknande information på flera andra ställen som till exempel wikipedia. 

Denna sidan fick vi rekommenderad av våran lärare. Det gör så att jag från första gången ansåg den som trovärdig. Våran lärare vet mycket om kloning och genetik och hon skulle inte rekommendera en sida med falsk information. Däremot så har dom knappt någon information själva om deras trovärdighet. Jag skulle vilja veta vem författaren var, hur aktuell faktan är och så vidare. Man får dra lite egna slutsatser kring denna källan och själv har jag kommit fram till att den är ganska trovärdig. Anledningen är ju för det första att jag fick den rekommenderad av en NO-lärare men även också att jag har sett liknande fakta på mina andra källor. Många källor med likadan fakta visar på en högre trovärdighet enligt mig. Källan riktar sig nog mot folk som är intresserade av kloning eller folk som behöver information kring ämnet. Källan presenterar fakta. 

torsdag 6 oktober 2016

English homework. My music. week, 40

I love music and I listen to so many different genres. My favorite
genres are Hip Hop, R&B and rap. People do often ask me what my
favorite song is but I think It’s a really difficult question. There’s so 
many different songs. There’s songs about absolutely everything and 
anything. 

My favorite artists are Eminem and The Weeknd so I guess 
that their songs are my favorite ones. I have a big brother and he is born
in year 1991. He used a Mp3 player when he was a teenager and he gave
it to me when I was a little girl. He only had a few songs but they where 
the only ones that I listened to at the time. It was artists like Tupac, Toto
and Roxette etc. I practically grew up with 30 songs that he had on his
mp3 player because I didn’t have a phone and access to a computer that 
often. I still have the Mp3 player at home. It’s red and you can have it
hanging around your neck. The world wasn’t so developed when the
mp3 player was popular so you could only hear the songs by having a
couple of headphones plugged in. I still like the songs even though 
they’re really old. My taste in music is very mixed so I can listen to 
almost everything except boy bands and hard rock. 

I did have a period a couple years ago when I was obsessed with a new
Swedish boy band. They wasn’t so popular when I first discovered them 
and I think that was a big part of why I liked them. I remember that they 
always had time for fans on social media and in real life but I lost my 
interest when they got really famous. They started to talk English on 
their social media and they didn’t have time for fans anymore. My music 
taste changed and I just moved on. I can’t stand boy bands nowadays 
and I don’t know why. I guess they remind me of the time in my life that 
I don’t like anymore. 

I think the lyrics are very important. I always listen to the lyrics and I 
think that’s why I like Eminem so much. He writes his own lyrics. People 
say that the only thing he raps about is death, drugs and alcohol but 
that’s not true. He has really emotional songs about different parts in his 
life. It’s almost like he’s telling a story in some of his songs. Not every 
artist has important lyrics but Eminem does because he’s trying to say 
something through his music.