lördag 8 oktober 2016

Klonings debatt + källkritik

För:
  • Man kan klona en utrotningshotad art för att sedan få dom att föröka sig på ett naturligt sätt. Om en art är utrotningshotad så finns det risk till att ekosystemet rasar. 
  •  För att forskarna ska lära sig mer och fördjupa sig inom kloning så måste dom ha lov till att experimentera. Hur ska vi annars lära oss om kloning?
  • Om ens husdjur som man tycker om väldigt mycket håller på att dö så kan man klona djuret för att få en genetisk kopia av exakt samma djur. Att få en kopia av djuret man älskade kan kännas emotionellt bra för en människa. Edgar Otto som klonade sin hund säger att man märker en skillnad mellan hundarna eftersom att hundarna inte får exakt samma personlighet men han älskar ändå klonen av hans gamla hund. 
  • Man kan använda kloning för att byta ut kroppens organ som inte fungerar längre. Detta kallas för terapeutisk kloning. 
  •  I kina klonar man väldigt mycket grisar för att man sedan ska använda dom som försöksdjur. Tanken med dessa grisarna är att läkemedelsindustrin ska på ett enklare sätt testa framför allt diabetesläkemedel. Detta kan resultera till att man i framtiden får fram bättre läkemedel. 
  •  Man kan klona djur för att få fram fler kopior av dom bra fåren, mjölk korna och så vidare. Det finns även ägare som har klonat sina tävlingshästar. Anledningen till detta är att man kan tjäna mycket pengar på en bra tävlingshäst. 
  • Köttproduktionen kan bli bättre med hjälp av dom klonade Belgien Blue korna. Belgien Blue korna  har onaturligt mycket kött men det är det som är meningen. Då får man väldigt mycket kött av endast en ko. Klonat kött är inte heller farligt att äta så därför finns det ingenting negativt med själva köttet. 
  •  Det är inte heller olagligt. Det blev faktiskt lagligt i Sverige april 2005. 
  •   Man kan klona döda djurarter som till exempel vandringsduvan eller mammuten. Detta kan göras genom att man till exempel föder upp mammuten egendom en elefant som är den mest liknande arten.
  • Klonen blir ju en exakt genetisk kopia men den har fortfarande egna tankar, minnen, känslor och så vidare. 

emot

  • Att klona utdöda djur funkar inte alls bra. Många forskare har försökt och i princip alla har misslyckats. Ett par spanska forskare år 2009 lyckades faktiskt att klona en bergsget efter många försök men den dog direkt efter födseln. 

  • Belgien Blue korna bryter ofta sina ben pågrund av att dom är såpass stora. En vanlig ko har inte heller möjligheten till att föda en Belgien Blue så därför brukar man oftast att göra kejsarsnitt på korna. Belgien Blue är inte en naturligt skapad art och därför är det också fel att låta dom leva ett plågsamt liv för att sedan slaktas i slutändan. 

  • Tekniken för kloning är inte alls säker. Man behöver oftast utgå från hundra eller tusentals ägg för att få fram en frisk unge. De flesta ungarna som föds brukar vara missbildade. Enligt EFSA så drabbas många klonade djur av dödliga och medicinska problem, detta leder till lidande. 

  • Kloning kan bli som ett missbruk. Folk kanske klonar noshörningar för att ta deras horn eller tigrar för att ta deras päls. Detta kommer att resultera till en stor lindad för djuren och det är inte rätt att utsätta dom för det. 

  • många religioner anser att kloning är fel eftersom att man inte ska påverka naturen på ett onaturligt sätt. Religionerna anser att gud skapade naturen så som den ska va och det är fel att ändra på det. 

  • Det finns en risk till att det kan följa med bakterier när man ska plantera in ägget i livmodern. Detta kan leda till att den gravida mamman dör. 
  • Klonade djur riskerar att inte leva lika långt som icke klonade djur. Dom flesta djuren som man har klonat har inte levt sin normala livslängd. Det leder till en risk för att betala en riktigt stor summa till en klonad mjölk ko som inte lever lika länge som en vanlig ko. 

  • Genetiska sjukdomar kan sprida sig genom kloning. Det finns en risk till att sjukdomarna sprids genom flera generationer. 

  • det är emot naturens lagar. Man ska inte hålla på att mixtra med naturen för det finns åspass mycket som kan gå fel. 
  •  Det är inte etiskt rätt att klona eftersom att mammorna inte själva får chansen till att bestämma om de ska vara gravida eller inte. 

  •   Fåret Dolly föddes efter 277 misslyckade försök. Detta resulterade alltså i flera olika missfall och missbildade får som antingen avlivas eller får leva ett liv under svåra omständigheter. 

källkritik och källor : 




  • wikipedia

  • NE.se : 
NE.se är ett Svenskt kunskapsföretag där anställda experter inom de olika områdena skriver ut faktan. Det brukar oftast vara NE:s egna skribenter. Syftet som denna källan har är att informera och ge ut fakta till målgrupperna som dom riktar sig emot. Dom främsta målgrupperna är elever från olika skolor, bibliotek, företag, myndigheter och privatpersoner. För att få alla NE:s funktioner och för att kunna läsa allt så måste man vara medlem. Många skolor hänvisar till NE tack vare deras pålitliga information. Själva källan är väldigt aktuell i nuläget men texten som jag läste om kloning skrevs för ett tag sen. Faktan stämmer fortfarande eftersom att jag inte har sett någon annan fakta på några andra källor. Flera källor med likadan fakta visar på en högre trovärdighet. Dom två personerna som skrev inlägget var Jörgen Malmquist och Ulf Pettersson. Jörgen Malmquist har varit sjukhusläkare och docent i internmedicin. Ulf Pettersson är en forskare inom medicinsk genetik. Båda har medverkat i tillkomsten av NE.se
NE.se har även all kontakt information som man kan tänka sig. Dom har nummer, adress, kundservice och mycket mer. NE.se har inte heller någon politisk inriktning. Allt detta som jag har skrivit om denna källan visar på att den är en väldigt trovärdig källa.

Sveriges radio är ett av dom tre statliga programbolag. Sveriges Radio ägs av förvaltningsstiftelsen för SR, SVT och UR. Förvaltningsstiftelsens ledamöter utses även av Sveriges regering. Den ägs alltså av staten. Att staten äger källan gör den väldigt trovärdig. Källans syfte är att informera men även underhålla. Det finns olika kategorier i Sveriges radio. Det finns kategorier med bara nyheter men även nöje också. Den artikeln som jag läste var en informerande fakta artikel som gjordes av reportern Annika Östman. Annika Östman är en medicinreporter för nyheterna. Eftersom att hon är en medicinreporter så antar jag att den faktan hon har fått fram kan vara ganska trovärdig. Sveriges radios målgrupp riktar sig mot privatpersoner och intellektuella personer. Källan är väldigt aktuell idag men texten sån Annika Östman som jag läste skrevs år 2012. Jag tror att texten fortfarande innehåller bra information. I texten så är det fakta och information som presenteras och inte åsikter och propaganda. Allt detta enligt mig bevisar att Sveriges radio är en trovärdig källa. 

Aftonbladet är en av dom största kvällstidningarna i Sverige. Dom har ungefär 3,5 miljoner läsare varje dag och därför har dom enkelt att påverka väldigt många läsare både positivt och negativt. Aftonbladet är inte politiskt oberoende men det påverkar ju inte den artikeln som jag läste. Artikeln som jag läste handlade om kloning och en specifik händelse som handlade om kloning. I artikeln så intervjuar dom en familj som klonade sin hund. Familjen berättar sina egna synpunkter på kloningen och därför är det alltså åsikter som presenteras. Hon som hade skrivit artikeln hette Anna Peterson men jag kunde tyvärr inte hitta någon information om henne. Aftonbladet har flera olika sorters artiklar. Det finns nyhetsartiklar, insändare från privatpersoner och så vidare. Varje artikel har sin egna trovärdighet beroende på om den är politiskt oberoende eller inte, vem som har skrivit den och vilken kategori den passar in på (insändare, nyhet? osv). Eftersom att det finns såpass många olika artiklar så har källan flera olika syften. Vissa artiklar har syftet att informera, vissa har syftet att underhålla, argumentera och så vidare. Aftonbladet riktar sig för det mesta till privatpersoner. Källan är väldigt aktuell i dagsläget. Artikeln som jag läste var skriven år 2009 men det förändrar ingenting av argumenten som jag har valt. Källan har en massa kontaktuppgifter så det är enkelt att komma med kritik men även också att besöka dom eftersom att dom till och med har en besöksadress. Jag skulle säga att Aftonbladet kan vara en pålitlig källa men att det beror helt på vilken sorts artikel som man läser. 



Respektlivet.nu är en katolsk hemsida. Detta innebär att den styrs av religösa tankar och åsikter. Källans syfte är att sprida och ge ut information om katolicismen. Sidans målgrupp är alltså främst katoliker men även också icke-katoliker. Anledningen till varför dom också kan rikta sig mot icke-katoliker är för att dom vill lära ut och sprida katolicismen till så många som möjligt. I den texten som jag läste så var det i princip bara fakta som presenterades. Det är alltid viktigt att vara kritisk när man söker information så jag skulle inte rekommendera denna sidan utan att påstå att man måste vara väldigt källkritisk. Anledningen är ju att sidan förklarar utifrån katolicismens syn på olika ämnen. Själva hemsidan är aktuell i nyläget men däremot så vet jag ingenting om hur aktuell texten är. Jag antar att den texten jag läste stämde ganska bra eftersom att jag läste liknande information på flera andra ställen som till exempel wikipedia. 

Denna sidan fick vi rekommenderad av våran lärare. Det gör så att jag från första gången ansåg den som trovärdig. Våran lärare vet mycket om kloning och genetik och hon skulle inte rekommendera en sida med falsk information. Däremot så har dom knappt någon information själva om deras trovärdighet. Jag skulle vilja veta vem författaren var, hur aktuell faktan är och så vidare. Man får dra lite egna slutsatser kring denna källan och själv har jag kommit fram till att den är ganska trovärdig. Anledningen är ju för det första att jag fick den rekommenderad av en NO-lärare men även också att jag har sett liknande fakta på mina andra källor. Många källor med likadan fakta visar på en högre trovärdighet enligt mig. Källan riktar sig nog mot folk som är intresserade av kloning eller folk som behöver information kring ämnet. Källan presenterar fakta. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar