söndag 16 april 2017

Geografi s.35

1. Anteckna allt du gör på morgonen innan du går till skolan, till exempel vaknar, duschar, fixar frukost, åker till skolan … Markera sedan vad av det som du antecknat som är kopplat till energi.
Nämner bara det jag gör har med energi att göra: 
När jag först vaknar drar jag ur laddaren från min mobil. Sedan tänder jag lampan och byter om. Efter det går jag till köket och sätter på vatten kokaren till te. Jag brukar oftast äta yoghurt eller macka med pålägg. Båda dessa varorna förvaras i kylskåpet som kräver elektricitet. Efter det går jag till badrummet och tänder lampan. Där sminkar jag mig ibland osv. När jag borstar tänderna brukar jag inte ha kranen på under tiden. När jag sedan ska till skolan släcker jag alla lamporna i hemmet och sätter på larmet. Efter allt detta cyklar jag till skolan. 

2a. Utgå från din lista i fråga 1 och resonera kring hur du tror att energiberoendet såg ut för 200 år sedan i Sverige.
Eftersom att jag resonerade om min morgon kommer jag även här resonera om hur jag tror att morgnarna såg ut för 200 år sedan. För 200 år sedan fanns ingen elektricitet. Detta betyder att de inte heller hade kylskåp, bröd rostar, mobiler osv. Jag antar därför att man åt bröd eller någonting annat till frukost, beroende på familjen. Om man skulle tillaga någonting gjorde man det me vedeld. Eftersom at de inte hade vattenkokare brukade de oftast bara dricka vatten eller mjölk från korna, om de hade tillgång till det. När det var kallt värmde man sig även vid ved elden eller med hjälp av filtar osv. Detta är iallafall vad jag tror. Man var inte alls beroende av energi, speciellt eftersom at man inte hade tillgång till det. folket hade blivit bekväma och vana med andra rutiner och vi idag är bekväma och vana med våra rutiner. 

2b. Hur kan det se ut om 100 år? Hur ser trenden ut?
Jag tror att morgnarna om 100 år kommer att vara ganska lika våra morgnar idag. Anledningen till detta är att man har upptäkt elektriciteten och jag tror därför att folk kommer att använda minst lika mycket elektricitet om hundra år som idag. Dock så lär vi oss mer och mer om världen och det finns alltid något nytt att upptäcka inom vetenskapen. Detta tror jag kan leda till att vi använder elektriciteten på ett smartare sätt. Ett smartare sätt enligt mig är att elektriciteten inte påverkar miljön och människorna negativt. Detta finns ju idag men man använder sig inte av den elektriciteten lika mycket som jag tror att man kommer att göra om 100 år. Vi människor letar oftast efter det enklaste och bekvämaste och därför tror jag att uppfinningarna i framtiden kommer att till freds ställa våra bekvämlighets behov. Man kanske använder sig  av robotar? Eller ett nytt och snabbare sätt att tillaga mat? Man vet aldrig helt. 

4. Resonera kring vad som gör att vi fortsätter att leva som vi gör trots att vi vet att det inte är hållbart i längden. I ditt resonemang kan du även väga in ekonomiska aspekter.

Vi människor strävar väldigt mycket efter bekvämlighet i vardagen.  Folk tar bilen till ställen där man kan cykla. Vi värmer upp husen extra mycket på vintern för att leva bekvämt och vi tar gärna semester för att komma bort från vardagens jobb och skola. Jag tror att många människor inte vill ge upp dessa bekvämligheterna. Jag tror att det finns folk som skulle kunna använda sig av miljövänligare elektricitet som till exempel elektriciteten som ursprungligen kommer ifrån solceller. Dock så är solceller ganska dyra att installera och detta kan hindra folk från att faktiskt göra det. Vi människor letar alltså efter bekvämlighet i vardagen och vissa vill inte ge upp denna bekvämligheten samtidigt som vissa inte vill betala extra mycket för den. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar