söndag 23 april 2017

Idrott: risker och säkerheter

Att värma upp innan en idrottsaktivitet är väldigt viktigt. När man  värmer upp är målet att mjuka upp lederna och höja kroppstemperaturen. Ledvätska bildas i lederna och detta resulterar till att motståndet från muskler och leder minskar. Detta gör alltså att man får en ökad rörlighet. Att värma upp innan en idrottsaktivitet minskar alltså risken för idrottsskador. När man värmer upp reagerar kroppen även snabbare på förändringar i aktiviteten. Även detta kan ge en mindre risk för skador. Om en person till exempel spelar en bollsport och bollen kastas hårt i personens riktning, då är det bra att ha snabba reflexer för att antingen flytta sig undan eller fånga bollen. Om man inte skulle reagera kanske bollen skulle ha träffat en i huvudet. Detta är bara ett exempel som beskriver varför en ökad rörighet kan förhindra skador. Att värma upp påverkar kroppen på flera olika sätt men detta var bara några exempel som spelar roll inom skaderisks kategorin. 

Skaderisker ligger inte bara i uppvärmningen men redskapen som man använder kan också spela stor roll. Vissa redskap kan göra aktiviteten säkrare medan vissa andra redskap kan ge fler risker. Det finns till exempel många risker med att hoppa över en plint med hjälp av en trampolin. Man kan råka hoppa för högt och långt fram vilket sedan gör att man kanske landar fel och skadar sig. Eller så kanske man slår i sig i plinten med kraften som man fått av att hoppa på trampolinen. Trampolinen kan därför kallas för ett redskap med många risker. Dock kan man jämna ut riskerna genom att använda sig av en madrass. Madrassen skulle göra att man inte skulle landa lika hårt och skada sig lika hårt som man skulle ha gjort utan den. Därför skulle jag säga att den madrass är ett redskap som höjer säkerheten i aktiviteten. Man kan inte alltid vara 100% säker i allt man gör. Man kommer ofta göra lite farligare aktiviteter och därför är det bra att använda sig av redskap som förebygger skadorna och riskerna som kan komma med själva aktiviteten.

För att själv påverka säkerheten under aktiviteten kan man vara noga med att kommunicera med folk, om de nu är en aktivitet som kräver fler än en person. Om man till exempel spelar ett spel som kräver flera personer så är det viktigt att göra reglerna tydliga så att folk inte krockar in i varandra eller skadar sig på annat sätt. Man kan även vara noga med att man inte har på sig smycken som kan fasta i maskiner eller kläder som är opassande. Att använda sig av bra idrottsskor är även ganska viktigt för att foten och dess leder ska ha ett bra stöd när man springer eller gör någonting annat. 

Det finns många sätt man kan skada sig på men det finns även flera metoder som gör att man förminskar riskerna av skadorna. Det är viktigt att ha koll på dessa metoderna men även riskerna också. Det gör att man alltid är medveten om vilken situation man utsätter sig själv i. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar