fredag 13 februari 2015

Sammankopplingar

Sveriges radio som kallas ekot har ringt runt till 16 st socialförvaltningar år 2003 för att ta reda på mer fakta om Uppfostringsresor till olika invandrares hemländer. Bland dessa 16 st socialförvaltningarna så uppger 11 stycken av dom att dom någon gång vid något tillfälle har betalat uppfostringsresor till barn i tonåren som föräldrarna anser vara kriminella eller för att föräldrarna vill att dom ska uppfostras i sin egen kultur där barnen är beroende av föräldrarna och deras pengar.

En 17-åring kille från Malmö skickades tillbaka till sitt hemland i mellanöstern. Socialtjänsten betalade hela resan dit där han vistades i några månader hemma hos släktingar innan han fick lov att komma tillbaka till Sverige. 

Även i Örebro så har dom betalat uppfostringsresorna utan att kontrollera att det var en bra eller dålig resa för barn i tonåren som har växt upp i Sverige. Abdulah är en kille som idag är 27 år och som blev hemskickad till Somalia när han var 15 år. Hans pappa hade frågat socialen om det var okej att de skickade hem honom till deras hemland och dom gick med på det på direkten utan att kolla upp resan. Abdulah hade problem i skolan och hans pappa tyckte att han behövde komma bort från Örebro. Socialtjänsten i Örebro betalade hans flygbiljett till Somalien men problemen i skolan fortsatte även där. Han hade även hemlängtan. Efter två år i Somalien utan kontakt med Socialen så fick han resa tillbaka till Sverige. Socialen anser att det är föräldrarnas ansvar att ha kontakt med barnet och inte deras. Under dessa två åren i Somalien så hade Socialförvaltningen och Abdulahs föräldrar kontakt med varandra men ingen av dom hade kontakt med Abdulah. 



——


En annan sammankoppling jag hittade var en intervju som Somaliland föreningen i Malmö höll i. Föreningen intervjuade somaliska föräldrar som bor i Sverige om hur det är att uppfostra barn i Sverige och vad skillnaderna är mellan att uppfostra sitt barn i Sverige och Somalien.

Många av dessa föräldrarna tyckte att det var svårare att uppfostra sitt barn i Sverige eftersom att det är en stor skillnad mellan Somaliens och Sveriges kultur osv. Men en kvinna med 4 barn som har bott i Sverige sen år 2000 tycker inte det är svårt att uppfostra sina barn i Sverige. Hon tycker även att det är oansvarigt och fel att skicka tillbaka sina barn till Somalien utan en förälder. Många Somalier är rädda att Socialen i Sverige ska ta barnet ifrån dem om de är för stökiga. Hon anser att många Somalier har missförstått det svenska samhället. För Vissa somaliska föräldrar som bor i Sverige är det ett problem om deras barn umgås med svenska barn eftersom att dom inte är muslimer och inte har samma regler som det somaliska barnen. Denna personen som dom har intervjuat tycker att det är fel att skicka tillbaka sitt barn även om de är stökiga, umgås med svenskar osv. Det är alltid fel att skicka tillbaka sina barn till ett främmande land helt själv. 
- Det är ansvarslöst, säger hon.  



Läs intervjuerna med de somaliska föräldrarna här: http://www.somalilandforening.se/hedersprojekt/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar