onsdag 15 april 2015

Islam

3. På arabiska betyder ordet Iman tro. Muslimerna menar med att det finns 3 dimensioner hos iman. Den första dimensionen riktar sig utåt, mot gud och de 5 grundpelarna som är en av de viktigaste sakerna inom islam (läs på fråga 5 om de fem grundpelarna). Den andra delen av iman riktar sig inåt, alltså mot sin tro och sin själ. Det betyder alltså att man måste verkligen tro på allt som har med religionen och gud att göra som te.x att han kan meddela folk osv med hjälp av änglar eller profeter som är högt uppsatta, man ska alltså vara 100% troende och inte vara osäker på sin tro. Den tredje delen inom iman är att man måste vara god mot sina medmänniskor speciellt dom som har det svårare än sig själv. Inom Islam är det också väldigt viktigt att man inte bryter sina löften. 


5. De fem grundpelarna: 

Ramadan - Ramadan är ett annat ord för muslimernas fastemånad. Inom islam så börjar man fasta på fettisdagen. Muslimerna får bara äta och dricka när solen är nere och oftast brukar man äta mycket mat med familjen. De yngre barnen behöver inte fasta lika lång tid eftersom att dom kanske inte klarar av det. När en kvinna är gravid så behöver dom inte heller fasta. Muslimerna fastar för att de ska känna medkänsla och känna hur de fattiga personerna i fattiga länder känner sig när dom inte har mat. Muslimer fastar alltså för att känna medkänsla med de fattiga personerna runt om i världen. 

Kristna har också fastat förr i tiden men det är inte vanligt att de kristna personerna fastar längre.

Judarna fastar också men inte alls i en lika lång tid. Judarna fastar oftast bara i en dag. Den dagen kallas för Jom kippur. Jom kippur är en dag då man brukar vara i synagogan och be gud om förlåtelse för sina synder eller om man inte har hållit sina löften till gud. Man försöker också bli sams med sina ovänner. Man tänder även ljus som minne för de döda. 

Bönen - Inom Islam är det viktigt att man ska be 5 gånger om dagen. Fredagsbönen är den viktigaste. Innan man ska be måste man tvätta sig för att vara ren när man ber till gud. När man ber använder man sig av en bönematta och man brukar be i riktningen mot mecka.

Trosbekännelsen - Trosbekännelsen innebär att det bara finns en gud, Allah. Abraham är hans sändebud till jorden. De kristna och judarna tror också bara på en gud. Då kan man säga att dessa religionerna är en monetism. En religion som tror på flera gudar kallas för polyteism. 

Allmosa - Allmosa innebär att man ska ha omsorg och tänka på de fattiga personerna. Man brukar skänka någonting till de personerna som har de sämre som te.x pengar. Judarna och de kristna tänker också på detta viset. De kristna brukar samla in kollekt i kyrkan varje söndag efter gudstjänsten till olika föreningar osv. 

Vallfärd - Vallfärd betyder att man ska ta sig till mecka minst en gång i livet om man har en möjlighet till det. De personerna som är extremt fattiga behöver inte göra en vallfärd. Judarna åker på vallfärd till Jerusalem. Hinduerna har också någon slags vallfärd. De brukar ta sig till den heliga floden, ganges. 

6. Sharia brukar man översätta som ”guds lag” men den riktiga betydelsen är egentligen vägen. Muslimerna brukar tänka att koranen och guds ord är den rätta vägen för dom och att det är den vägen dom borde följa. Sharia handlar också om att man ska vara omtänksam, hederlig och att man ska göra så gott man kan osv. 
Muslimerna ser det som att det är gud som har bestämt lagarna om hur man ska leva. Det kan vara tillexempel frågor inom äktenskap, skilsmässa, rättegångar, straff osv. 

8. 

9. Sufim - sufim finns i alla världsreligionerna. Det är som personer som försöker hitta nya vägar till gud på olika sätt som ingen annan har hört talas om. 
Sekularism - Sekularism är när en person vill att deras religion (islam) ska vara en privatsak som man kan ta ställning till för sig själv. D v s att dom vill att politiken inte ska handla om islam och religionen regler. De vill att de muslimska reglerna ska förenas och bli som de länderna i västvärlden. sekularisera var tidigare mycket fler och i starkare grupper förut men tyvärr så har det förändrads med tiden och de är inte lika framgångsrika längre.  

Islamism - Islamismen består av många olika människor och grupper som har massa olika åsikter. Men en sak dom har som är gemensam är att dom vill att samhället ska styras efter deras sätt att tolka islam. Deras åsikter är väldigt olika vilket gör att alla inte kommer bli nöjda. En del islamister vill att det inte ska vara så stor skillnad mellan fattiga och rika som det är i nutiden. Vissa andra vill att samhället ska ha kvar de gamla traditionerna som är nedskrivna i koranen. Många av dessa har negativa tankar emot demokrati . En del andra muslimer använder våld för att genomföra förändringar och för att få samhället som dom vill. 
Feminism - Det finns en del feministiska muslimer som vill att kvinnor och man ska behandlas lika. I arabländerna finns det regler som te.x att kvinnorna inte får gå ut om de inte har deras man med sig och dom flesta där tycker att kvinnorna ska vara hemma och ta hand om barnen eller laga mat också. Feminismerna vill ändra på detta och göra så att dom både könen har likadana rättigheter. 

10. jihad betyder strävan efter ansträngning men översätts ofta med ”heligt krig”. 
Muhamed ansåg alltså att jihad och krig inte var samma sak. Att besegra egoism är mycket svårare att segra i ett krig. 
”den store jihad” - en kamp om att bli god inom sig själv”
”Den lille jihad” - vunnit ett slag över sina fiender.

De 5 grundpelare:

Fastan, ramadan - muslimernas fastemånad. Man börjar fastan på fetis dagen.
Kristna har också fastat men det är inte vanligt längre. Mindre barn fastar inte i så lång tid eftersom att det kanske inte klarar av de pågrund av sin ålder. När en kvinna är gravid så behöver dom inte heller fasta. 

Bönen - Man ska be 5 gånger om dagen. Fredagsbönen är den viktigaste. Viktigt att tvätta sig innan man ber och man måste be mot Mecka och man använder sig av en bönematta. 

Trosbekännelsen - Det finns bara en gud, Allah. Abraham är hans sändebud.          

Allmosa - Man ska ha omsorg och tänka på dom fattiga. Man skänker någonting som te.x pengar till de personerna som har det sämre. 
Kristna samlar in kollekt varje söndag efter gudstjänsten till olika föreningar osv. 

Vallfärd - Man ska ta sig till mecka minst en gång i livet om man har möjlighet. Dom som är extremt fattiga behöver inte göra det här. Judarna har också vallfärd till Jerusalem. Hinduerna har också någon slags vallfärd, dom tar sig till ganges.

4 . Mohamed var föräldralös, Moses också. Mohammed bodde hos sina släktingar och moses bodde hos faraon. Faraon var rikast i landet. Mohamed och andra har ofta fått se något slags ljussken. Det betyder att gud eller någon ängel talar med en. Man hör röster när —- berättar för en hur man ska leva eller hur man ska uppföra sig. 
Man får an slags uppenbarelse. I alla 3 religionerna handlar det inte om att bara dom rika 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar