måndag 27 april 2015

lab nr 3

A - Desto mer av linjalen som är utanför bordet, desto lägre ton blir det och när det är en mindre bit av linjalen utanför bordet så blir tonen högre. Detta beror på att
linjalen vibrerar snabbare när det är en mindre bit utanför bordet eftersom att längden på linjalen är kort så blir det en kortare våglängd och det innebär högre frekvens. 

B - Eftersom att plastfolien vibrerade så bildades ett ljud. Ljudet var ganska starkt och lät som ett starkt gnissel. 

C - När gummibanden vibrerade bildas en ton. Det tjockare gummibandet hade en högre ton än det gummibandet som var lite smalare. Frekvensen/styrkan på tonerna är ändå ungefär lika stora. 

D -  Desto kortare gitarr strängen var, desto högre blir tonen. Detta beror på att om gitarrsträngen är kort så svänger den snabbare och då blir frekvensen högre. Men när gitarr strängen var lång så var även tonen lägre. 
  
E - När vi hade mer vatten i provröret så bildades det en högre frekvens och när det var lite mindre vatten så blev det en lägre ton eftersom att det är längre avstäng från vattenytan till kanten på provröret. 

F - När vi gjorde detta så lät det som ett väldigt starkt gnissel. Detta ljudet uppstår igenom att glaset vibrerar och skickar ifrån sig ljudvågor som reflekteras på vattenytan.

G - Ljudet låter väldigt starkt och som ett eko efteråt. Detta beror på att skeden fortfarande vibrerar ända tills den stannar och därför låter det som ett eko. 

H - man hör vibrationerna med hög ton och hög frekvens eftersom att stämgaffeln är i direktkontakt med käkbenet.


I - Man hör ljudet mycket tydligare eftersom att ljudet färdas snabbare i trä. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar