onsdag 15 april 2015

Kristendomen

4. Jesus använde liknelser i sina predikningar. Det är som en liknelse mellan två begrepp. Det menas med att han ofta jämförde det han pratade om med något annat som folket kände till som te.x ”blå som himmeln” eller ”flitig som en myra”. Och varför han använder liknelser är för att folk ska få lättare att förstå vad det är han säger eftersom att folket hade svårt att förstå vad det är han menade ibland. 


3. Kristendomen - Inom kristendomen finns det en reningsritual där de kristna använder vatten för att renas och det är dopet. Dopet är en övergångsrit till den kristna kyrkan och deras gemenskap. Oftast så brukar folk döpas när de är  3 månader men det finns massor av undantag eftersom att det är många personer som konverterar sig till judendomen och så finns det också barn med kristna familjer där föräldrarna bestämmer att barnet får bestämma själva när den blir äldre om han/hon vill döpas. Om man är katolik så blöter man bara huvudet på personen men om man tillhör de ortodoxa så blöter man hela kroppen vid dopet. 

Islam - Inom Islam så ber man 5 gånger om dagen. Inom islam är det även väldigt viktigt att man tvättar tvättar sig innan man ber (ansiktet och fötterna). Det finns många olika regler om vad man  får ha på sig innan man går in i moskén men en regel som är väldigt viktig och som gäller för både män och kvinnor är att man måste ta av sig skorna innan man går in i moskén. 

Hinduismen - Inom hinduismen så finns det också ritualer där man använder sig av vatten. Det finns en flod i norra Indien som kallas för Ganges. När en person dör inom hinduismen så sprider man ut askan från liket i floden. Hinduerna brukar också bada i floden för att rena sig. 

12. Katolikerna använder sig av något som kallas den tredelade kyrkan. Det betyder att kyrkan är uppdelad i tre delar. Den kämpande, den lidande och den triumferande kyrkan. 

De levande människorna kämpar dagligen för att behålla sin kristna tro och mot det onda men de kämpar dagligen även med de goda.

Även de döda katolikerna tillhör fortfarande kyrkan. Enligt den katolska tron finns det något som kallas för skärselden. De döda måste gå igenom någon slags rening efter sin död där de får lida av de synder personen har begått under sitt liv. 

När människan har passerat skärselden och blivit renad efter sin död så förenas personen med helgonen i den triumferande kyrkan vid gud. 

13. Sakrament är ett annat ord för ceremoni. Det finns 7 olika sakrament. 

Konfirmationen: En av den Katolska kyrkans sakrament är konfirmationen. 
Konfirmationen är en process som man genomgår vid 15 års åldern. Konfirmationen är som en undervisning och läran på kristendomen. När man har konfirmerat sig är det som en bekräftelse på dopet och även på att man vill vara en del av den kristna kyrkan och den kristna tron. 

Protestanterna konfirmerar sig på samma sätt som katolikerna det vill säga att dom har undervisning om tron före konfirmationen. 

Om man tillhör de ortodoxa så konfirmerar man sig direkt efter dopet. De flesta döps när dom är 3 månader eller lite äldre (finns såklart undantag). Konfirmation är undervisning om kristendomen och eftersom att de ortodoxa är så små när de konfirmerar sig så har dom egentligen inte lärt sig något om den kristna tron och därför tycker jag att katolikernas och protestanternas ålder till konfirmationen är på så sätt mycket bättre.

Äktenskapet: Äktenskapet är en helig handling som är menad att vara livet ut för både protestanterna, katolikerna och dom ortodoxa. Skilsmässor är inte tillåtna men om den ena personen inte är seriös med sitt ”ja” till äktenskapet så räknas det som ogiltigt från början. Det innebär att man kan gifta sig på nytt därefter. Sexuella förbindelser före och utanför äktenskapet är ett nej från den kristna kyrkan. Även abort och preventivmedel är inte tillåtet enligt den katolska kyrkan men många bryter mot dessa reglerna. 

För de ortodoxa är det tillåtet att skilja sig om man sedan ska gifta sig på nytt igen i framtiden.

Judarna använder sig av ett liknande sakrament som kallas för bar/bat mitzva beroende på om man är tjej eller kille. 

Dopet: Förr i tiden döpte man vuxna i speciella bassänger men sedan gick de över till att man skulle döpas när man var ett nyfött barn. Det vanligaste är att man döper barnet när dom är några månader. När man döper barnet så brukar man ge barnet namn samtidigt som dopet. Katolikerna och protestanterna blöter bara ner barnet lite med vatten på huvudet tre gånger medan de ortodoxa blöter ner hela kroppen. 

Boten (bikten) : Under medeltiden så var det väldigt vanligt att under ett år så skulle man bekänna sina synder för prästen så att man blir förlåten. Detta kallas för bikt. Den som bekänner sina synder för prästen kallas för ett biktbarn och biktbarnet får alltså berätta alla sina synder till prästen även om dom är stora eller små. Prästen får inte berätta det till någon annan, han har tystnadsplikt det vill säga att han inte får berätta något av det biktbarnet har sagt till någon annan inte ens polisen men såklart finns det undantag vilket inte brukar åstadkomma. Prästen påminner biktbarnet att gud kan förlåta alla synder och att man lär sig av sina misstag. Biktbarnet kan även göra ett bot som innebär att personen ska försöka bättra sig i fortsättningen eller rätta till det han har gjort fel. I slutet av bikten läser prästen upp en kort bön och befriar biktbarnet från synderna. 

Kyrkovigningen: Ledare inom kyrkan som te.x biskopar, präster osv invigs vid en speciell ceremoni. En präst lever i celibat som innebär sexuell avhållsamhet. Det är viktigt för prästerna att tillbringa all sin tid till församlingen. En familj skulle därför vara ett stort hinder för en präst. 
En katolskt kvinna kan inte vara präst men dom kan däremot vara ledare för ett nunnekloster eller bli ett helgon efter sin död. I Rom år 2014 öppnades ytterligare en katakomber. En katakomber är en underjordisk begravningsplats. I roms katakomb fanns det en bild på en kvinna som ser ut som en präst. Vissa säger att kyrkan kan ha haft en kvinnlig präst men vissa andra säger att kvinnan visar en person som har avlidit i det så kallade paradiset. En ortodox som redan är präst kan inte gifta sig men däremot kan en gift person bli präst men han kan inte bli en biskop. 

De sjukas smörjelse: Förr i tiden kallades detta sakramentet även för den siste smörjelsen eftersom att man gav dom till dom personerna som var riktigt sjuka och man man inte kunde bota dvs att man visste att dom skulle dö. Man gav dom alltså denna smörjelsen som en förberedelse på döden. Nu så kallas smörjelsen för de sjukas smörjelse och den ges till de personerna som är svårt sjuka men som kanske kan klara sig igenom sin sjukdom. Smörjelsen brukar börja med att prästen smörjer in den sjuke personen med en speciell olja samtidigt som han ber en bön om att personen ska bli frisk från sin sjukdom. Det är meningen att bönen ska rädda den sjuke och att den ska förmedla syndernas förlåtelse dvs att om personen har syndat ska han få förlåtelse. 

Nattvarden/Eukaristin: Nattvarden kan kallas för många olika saker som te.x mässa, herrens måltid och den heliga kommunionen. Eukaristin är ett annat ord för nattvarden som katolikerna använder. Nattvarden är som en minnesmåltid men för katolikerna är de även mer än så. Katolikerna ser denna minnesmåltiden som att brödet och vinet förvandlas till Jesus kropp och även hans blod. Eukaristin är ett ord som kommer från den bönen som man ber under nattvarden. Ordet betyder tacksägelse. 

För de personerna som inte har varit med under nattvarden pågrund av en sjukdom eller pågrund av någon annan anledning så förvaras det bröd och vin som finns kvar från nattvarden i ett speciellt skåp som kallas för tabernakel och ges sedan till de som inte har varit närvarande. Vid skåpet finns det en röd lampa som visar om de heliga brödet och vinet är i skåpet. För att visa respekt så gör katolikerna som kommer in i kyrkan en snabb knäböjning vis skåpet. 

De ortodoxa doppar brödet i vinet som de sedan serverar på en sked. Dom brukar stämpla brödet med bokstäverna IC XC NI KA. Det betyder alltså Jesus kristus segrar.  

16. En person som hade begått allvarliga synder var tvungen att bortgöra det han/hon hade gjort fel igenom att te.x göra en vallfärd till Rom eller Jerusalem. Syndaren gjorde alltså detta för att uppväga den allvarliga synden igenom att göra något bra. Vissa personer slapp åka på en vallfärd om de betalade en viss summa till kyrkan. Att göra detta kallades för avlat. Syndaren fick sedan ett avlatsbrev tillbaka som man kanske kan beskriva som ett kvitto på att han har skänkt pengar till kyrkan. I början av 1500- talet började ledarna inom den katolska kyrkan sälja avlatsbrev till personer eftersom att de behövde pengar till den nya Peterskyrkan i Rom. Ledarna inom den katolska kyrkan påstod att de som köpte ett avlatsbrev kunde förkorta sina döda släktingars tid eller även sin egen tid i skärselden där man hamnar när man dör för att man ska lida av alla de synder man har gjort under den tiden man har levt.  

19. Kristendomen är en världsreligion det vill säga att det finns flera miljoner kristna runt om i hela världen. Kristendomen kämpade öppet för slavarnas och kvinnornas rättigheter därför så kallade de personerna som var emot kristendomen för ”kvinnoreligion” eller för en ”slavreligion”. Man brukar säga att Sverige är ett kristet land men samtidigt är det ett land med massa olika religioner, folkgrupper och även många ateister. En religion med olika värderingar kan forma vad olika människor tycker är rätt eller fel och hur man borde bete sig. Alla människor har olika åsikter om det även om de är Krista eller inte och därför kommer det också påverka landet politiskt. De flesta högtider vi firar i Sverige är kristna på något sätt som te.x julafton eller midsommar. 

Franciskus av Assisi var född i en rik familj i Italien. Han växte upp i rikedom och drömde om att bli en känd riddare. När han var uppe i ungefär 20 års åldern la han märke till alla de fattiga personerna i hans omgivning. Efter att han hade haft en sjukdom i något år ungefär insåg han att han inte ville gå tillbaka till sitt normala liv. Han ville inte vara rik längre utan han ville leva i Jesus fotspår. 

Franciscus följde de evangeliska råden det vill säga lydnad, fattigdom och kyskhet. Franciscus var en munk och han tyckte att munkarna också skulle leva i fattigdom så han gav bort allt han ägde och började tigga och ibland jobba för att få mat och pengar. Därav ordet tiggarorden som han grundade.
Franciskus levde i celibat (kyskhet) vilket betyder sexuell avhållsamhet. Han ansåg däremot att han var gift med fru fattigdom. 

Massa människor höll med Franciskus och han åsikter om de fattiga och fattigdomen. Flera kloster började byggas som te.x bland annat ett kloster på Riddarholmen i Stockholm. Han hade även en kvinnlig vän som skapade liknande grupper fast för kvinnor istället. Hon hette Klara av Assisi. Sankta klara kloster började även byggas i Stockholm. 

För inte så längesen (år 2013) valdes en ny påve till den katolska kyrkan. Denna påven såg upp till Franciskus och häll med honom om hans åsikter. Påvens nya namn blev därför Franciskus. Denna påven stod alltså också på dom fattigas sida. 

Europas historia under 1500- och 1600- talet beskrev många som religionskrig men dom riktiga anledningarna till krigen var för det mesta politiska och ekonomiska orsaker. Katolikerna och protestanterna hamnade på varsin sida i det 30-åriga kriget som varade mellan år 1618 - 1648. Freden återuppstod i Westfalen när det var bestämt att bestämmelserna i Augsburg skulle användas i fortsättningen.  

I Konflikten som skedde Nordirland så var katolikerna och protestanterna på varsin sida. Folket miste sina hem eftersom att folket blev utsatta för många bombattentat och ungefär 3 500 personer dödades. Konflikten varade från slutet av 1960- talet till början på 2000- talet. 

Under all denna tid från när kristendomen grundades har många olika förändringar och konflikter uppstått. Jag tycker att kristendomen har påverkat samhället på ett bars sätt i nutiden men inte lika bra förr te.x så ansåg de kristna kyrkorna judarna som Jesus mördare eftersom att judarna inte trodde på att Jesus var Messias. Under den tiden diskriminerade många kristna judarna. Även idag så finns det folk som inte gillar judar pågrund av deras tro men de flesta länder råder religionsfrihet viker innebär att man får tro på vad man vill. 

USA är ett av de länder där det råder religionsfrihet. I USA är de flesta kristna och kyrkan är en stor del av deras vardag. När man går till kyrkan i USA så kan man träffa på många vänner och andra personer, de är det stället där mycket av de sociala livet sker. Kyrkan är alltså en naturlig del av deras samhälle. Här i Sverige finns det många kristna som går i kyrkan varje söndag men det är inte lika vanligt och dom flesta kristna brukar bara gå någon gång om året vilket folk i te.x USA tycker är konstigt. Jag tror att de personerna som inte går till kyrkan så ofta osv inte är så jätte troende men att dom fortfarande har sin tro även om de inte går till kyrkan regelbundet. 

I USA så skiljer de svarta och vita kristna personerna sig åt på gudstjänster även om de har exakt samma kristna tro och åsikter. De svarta slavarna förr i tiden förbjöds att sjunga sin egen musik från Afrika och var därför tvungna att sjunga kristna sånger. Dom brukade sjunga de kristna sångerna eller psalmerna med inspiration av deras egen afrikanska musik. En ny sångstil skapades efterhand som kallas för gospel och som har blivit en populär stil inom musiken. Själv tycker jag det är konstigt att USA fortsätter med att ha de svarta och vita kristna personerna för sig själva eftersom att båda är lika mycket värda och att dom även också har samma tro. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar