onsdag 15 april 2015

Judendomen

  1. kosher - tillåten mat.

       Bar       -  är som när man konfirmerar sig fast inom judendomen. (kille)

       Bat       -  är som när man konfirmerar sig fast inom Judendomen. (tjej)

       kaddish - En speciell bön som den äldste sonen ska läsa upp när han begraver en förälder. Om dom inte har en son så får någon annan läsa bönen. 

       Torah - Torah är en helig skrift (som bibeln fast i judendomen)

       Neviim, Khetuvim -  Neviim och Khetuvim är två heliga skrifter som läses upp under några av helgerna på året. Neviim och Khetuvim är ett samlingsnamn och även en förkortning för de tre heliga skrifterna. Neviim betyder profeterna och Khetuvim betyder  skrifterna (de heliga skrifterna) 

       Jude - En jude är en religös person inom Judendomen. 

      Mitzva - Mitzva är ett förbud som finns inuti Toran. 

      Halacha - Ett hebreiskt namn på dom judiska lagarna. 

2.   För att vara en jude enligt Judisk tro så måste mamman till barnet vara Jude och alltså blir hennes barn också Jude. Det finns många i en religon som har fått religionen från någon av deras föräldrar men inte är en trogen Jude. För att vara en trogen Jude krävs det att följa reglerna i Toran, leva religiöst osv. Men man kan också bli Jude igenom att konvertera sig, det innebär att man går till judendomen från en annan religion eller från att vara ateist.  


4. Det går att konvertera sig till Judendomen men det är en process som tar lång tid eftersom att enligt traditionen så ska den som vill konvertera sig till judendomen nekas 3 gånger för att man ska vara säker på att personen är seriös med konverteringen och har en stark vilja för att konvertera sig till Judendomen. Jag tror att många personer som har försökt konvertera sig till Judendomen och som har nekats första gången har gett upp och därför inte kommit tillbaka. För att gå över till Judendomen så måste man också ha mycket kunskap om religionen och delta i det judiska gudstjänstlivet aktivt. Judendomen ska inte bara uppfattas som en religion för judarna, utan också som sitt eget folk och tillsammans vara guds vittne. Det är svårare att konvertera sig i Israel eftersom att när personen som vill konvertera sig godkänns så räcker det inte med att en rabbin ställer frågor och får rätt svar tillbaka. I Israel har en del Rabbiner (judiska församlingsledare) högre krav och sätter därför upp högre krav på personen som den måste uppfylla dom 3 månaderna innan konvertiten fortsätter till mikven där dom fullbordar konvertiten. Det här visar att personen klarar av att leva religiöst under ett antal månader och kan därför vara säker på sitt val senare när han/hon ska fullborda konvertiten. Men det finns också andra anledningar till att varför det inte är så många som konverterar sig till Judendomen, det är bland annat att Judendomen inte försöker få in fler människor i religionen igenom att sprida den såpas mycket som te.x Kristendomen och Islam gör. Dessutom så tror jag också att det är många personer som ser ner på Judarna och deras religion efter deras handlingar igenom åren. (andra världskriget osv). Många idag ser ner på Judar och Judarna känner sig jagade av dessa personerna. En av anledningarna är kanske därför också att folk är rädda för att dömmas och inte få leva sitt liv ifred om dom konverterar sig till Judendomen. 

5.  Judarna har fått uppdraget att vara guds vittne på jorden. Deras uppdrag är att förklara för andra vad gud vill med sin skapelse men det finns många olika sätt att leva på som gud vill. 

6. I judarnas heliga skrifter som te.x  Toran så lovar Gud flera gånger att de utvalda folket ska få leva i Kaanans land som nu är det geografiska området för Israel. Att bo i israel är en stor dröm för många gudar pågrund av Judarnas historia och för att gud lovade ut att de utvalda folket ska få bo där. Många judar önskar nog att de var några av det utvalda folket. 

7. (Messias = en bra ledare) 
 Messias är den personen som vi idag inom kristendomen kallar för Jesus. Inom kristendomen anser man att Jesus är den utlovade Messias eftersom att han utförde mirakel och återuppstånden. Han har också lovat att komma tillbaka till jorden. Men för Judarna så är Jesus inte Messias och dom väntar därför fortfarande på Messias att komma till jorden. Inom Judendomen så tror man att Messias kommer att vara en vanlig person. Detta beror på att i den messianska eran så lovades det ut att judarna skulle få återvända till Israel, de döda skulle uppstå och att det kommer bildas fred runt om i Jorden. Men eftersom att Jesus inte uppfyllde det här när han lämnade jorden så tror judarna helt enkelt på att Messias inte har kommit till jorden än. De tror att Jesus var en Rabbin som fick mycket av folkets förtroende. Många Judar idag tror inte på att mesigas kommer att komma till jorden. Det tror att människorna själva måste skapa guds rike på jorden. 

Judarna på jorden är guds vittne, det menas med att judarna ska visa andra människor vad det är gud vill. Enligt den judiska tron så kommer den messianska tiden att börja när judarna har lyckats med sitt uppdrag. Det innebär att En bra ledare som kallas Messias har förekommit för att lära folket att Gud är den ända guden. När det händer så tror Judarna att det kommer bli fred i värden eftersom att alla tror på samma sak. De kristna tror ju på att Jesus var Messias och Judarna tror att Messias inte har kommit till jorden än. I Hinduismen så har man tex massa olika gudar till skillnad till Judendomen, kristendomen och islam som bara har en.  


8. Om man är en religös person så är de klart att man ska kunna läsa de heliga skrifterna, veta vilka regler det är man ska följa och hur man ska leva som en religös person inom sin religion. Men det viktiga inom judendomen och andra religioner är inte att man ska veta vilka regler det är som står i de heliga skrifterna, det är viktigt att följa reglerna om man ska vara en bra jude. I Judarnas regelbok så står det tydligt att handlingarna är viktigare än tron. Det räcker alltså inte att ha en god kunskap, man måste också ha goda handlingar som visar att man är en god jude också. De flesta religionerna har samma sak men judendomen skriver ner det tydligare än vissa andra. 



11. Forntiden och antiken. 

En av händelserna under denna tiden är te.x att judendomen grundades som en religion under forntiden. Judarna tog även över Jerusalem. Judarna blev fångar i Babylonien som existerade under åren 2000 f.v.t till år 539 f.v.t efter att Jerusalem blev attackerat av Babylonien. När judarna väl släpptes så byggdes ett tempel och judarna styrde landet igen. Efter några hundra år ockuperades landet igen av romerska soldater.  Under antiken föddes Jesus. Jesus var född av judiska föräldrar och var därför jude från början med blev sedan den näst viktigaste personen inom kristendomen efter gud. Under denna tiden var de första rabbinerna inom judendomen också väldigt effektiva. Ordet rabbin betyder mästare på hebreiska. 

Medeltiden 

Under medeltiden var det många judar som höll fast vid sin religon och detta gjorde de kristna väldigt upprörda eftersom att judarna ansåg att Jesus inte var Messias. Augustins var en kyrkoledare på 400- talet som skrev att han tyckte att det var okej att diskriminera judarna men att man inte skulle döda dom. På 1500-talet sa Martin Luther att man skulle bränna synagogor och och att man inte syndade om man dödade dom eller förde iväg dom någon annanstans emot deras vilja. 
Judar hade svårt att bo i kristna länder eftersom att de kristna ofta förtryckte och förföljde dom. De hade inte rätt att äga någon mark eller att gifta sig med en kristen. Några år senare så förbjöds den judiska religionen i de kristna länderna. År 1215 bestämde de kristna i ett möte att alla de personerna som var judar men även muslimer skulle ha på sig annorlunda kläder så att man visste att personen man stötte på inte var kristen. Ända till år 1775 så var alla judar som ville flytta till Sverige vara tvungna att döpa sig till kristna. Gustav III satte stopp för denna regeln och bestämde sedan att judar var tillåtna att bo i Stockholm och även i vissa andra städer.

De europeiska kungarna utnyttjade ofta folkets negativa åsikter som de hade gentemot judar. När det uppstod problem skyllde dom ofta på judarna och sa att det var deras fel. I Europa runt 1100- talet dödades många judar och även på 1300- talet också eftersom att de personerna som hatade judarna spred falska rykten om dom som te.x att de hade förgiftat vattenbrunnarna som hade orsakat livshotande sjukdomar. 

Under medeltiden bosatte sig många judar i Ryssland och Polen eftersom at de hade något sorts skydd ot judar och i dessa länderna pratade man även ett språk som kallades för jiddish. Jiddisch var en blandning mellan tyska dialekter men även också hebreiska. Stora delar av Polen och Ryssland var helt judiska. 
1800- talet. 

Under 1700- talet fick judarna en liten start på ett fritt liv. De europeiska länderna började sakta efterhand tillåta att judarna fick bo där med samma rättigheter som alla de andra personerna i landet. Sverige började också med dessa reglerna år 1870. 

Den ryske tsaren mördades 1881 och då fick judarna skulden. Förföljelserna och antisemitismen började igen i Ryssland. Många judar mördades och synagogor brändes upp. Judarna flydde åt många olika länder där det fanns religionsfrihet bland annat USA som har haft religionsfrihet sedan år 1791. 

Under denna tiden hade judarna i Frankrike samma rättigheter som de andra medborgarna. Den franske kaptenen Dreyfus var jude. Han anklagades för spioneri som han sedan fick straff för i 12 år även fast han egentligen var oskyldig. Detta fick folket i de länder med religionsfrihet att tro att judar var farliga.
Vid denna tiden började en annan sorts av antisemitism dyka upp bland folket. Det spelade ingen roll 0m man hade konverterat sig till kristendomen. Personerna tyckte att alla med ett judiskt ursprung inte skulle få leva i Europa. Det gick även runt rykten om att judarna samarbetade i hopp om att få ta över världen och de flesta personerna i Europa trodde på detta ryktet. Detta fick många olika konsekvenser som te.x att folket började hata på judar mer än vad dom hade gjort de senaste åren när det fanns religionsfrihet. 

 Många judar var rädda och ville inte bo kvar i Europa. Vissa judar ville till och med ordna ett eget land där bara judar levde och där dom kunde bo utan att bli förföljda. I Österrike grundades en rörelse som kallades för sionismen av Theodor Herzl år  1897. 

(inte helt klar med denna frågan)

13. I israel är ungefär 77% av befolkningen som består av 8,1 miljoner invånare judar. Detta påverkar landet på massa olika sätt. I skolorna och på dom statliga inrättningarna serveras mat enligt Kosher regeln och eftersom att judendomen är en såpas stor religion i Israel så är det den judiska kalendern som landet följer dvs att det är den som avgör vilka högtider det är som ska firas och som befolkningen följer i landet. Te.x under sabbaten är de flesta personerna lediga från jobbet. Sabbat firas varje vecka från solnedgången på fredag tills lördag kväll och under den tiden hålls de flesta företag, affärer och restauranger stängda. I israel har alla rätt att tillhöra vilken religion de vill det vill säga att landet råder religions frihet. Eftersom att det är så många personer som tillhör judendomen i Israel så påverkar det även domstolen och lagarna om hur familjerätten ska tolkas. Den religösa domstolen fattar beslut om vårdnaden av barn, äktenskap, skilsmässor osv. De oreligösa domstolarna har bara rätt att kommentera hur de ska döma. . För de personer som tillhör kristendomen finns det privata domstolar som brukar döma enligt regeln som kallas kanonisk rätt.  Alla judar runt om i hela världen har rätt att bli medborgare i Israel eftersom att Israel är judarnas heliga land och det landet som gud har utlovat enligt bibeln som det landet där de utvalda personerna ska få bo. Denna lagen är bra för många Judar som bor i ett område där dom har blivit drabbade av te.x förföljelser och annat som gör att dom inte kan leva sitt liv som judar ifred. Jag tycker att judendomen verkligen har både samhället i Israel och även utanför på många olika sätt. 

15.Antisemitism är diskriminering av Judar. Det är som en viss uppfattning om Judar som kan uttryckas som har mot de religösa inom Judendomen. Hatet riktas därmed också till Religösa platser eller heliga byggnader.  Förr i tiden så ansåg kristna kyrkor judarna som Jesus mördare på grund av att dom inte tror på att Jesus är Messias och fortfarande väntar på Messias.  Antisemitism är alltså hatet icke-judar har mot Judarna och deras tro.

1 kommentar: