fredag 29 april 2016

Dikt, vecka 17

Du är som min himmel, 
Oförutsägbar som regnet 
mörk som natten men vacker som solnedgången. 
Du är ljus som dagen men även mörk som natten.
Även i mörkret glittrar du som stjärnorna på himmelen.
Även i ditt ljus finns det mörka moln. 
Du är oförutsägbar, exakt som himmeln. 

torsdag 28 april 2016

Sammanfattning av Stone Cold, V17.

I’m reading a book called Stone cold by Robert Swindles and the book is about two completely different guys. I’ve read to page 20. 

One guy is called Link but that’s not his real name. Link is just the name he says when anybody asks and that’s not often. Link lived in a very happy family until his dad ran off with a receptionist in 1991. He was fourteen at the time. Link's mom got a boyfriend named Vincent after that and Link kind of hates him. Vincent is an alcoholic and he’s also about fifty years old. He is one of those old people that tries to be like the younger generation. Vincent locked the door one time when he was trying to get in to his own house after a long day out. It was pretty late and Vincent just wouldn’t open the door so he ran off to his sister's house, Carole. Carole let him spend the night there and then he left in the morning. Vincent started to slap him when he got home and his reason was that Link had made his mom worry all night. Link never returned to that house after that. He slept at his sisters house at first but they got tired of him being there all the time so he took off to London and now hi's a homeless on the streets. 


The other guy is called Shelter. We don't know very much about Shelter except that he is about fifty years old and he has a really good self esteem. He hates the street people and he just wants them gone. He thinks that they make the streets look trashy and disgusting. Shelter is an old soldier and his own mission now is to clean the streets, even though it’s not his job. 

onsdag 20 april 2016

Diktcirkel

Sammanfattare vecka 16: Dikten som jag hade var en dikt av Bob Hansson och denna dikten hette När eftertexten rullar har alla gått hem. Utom du. 

Jag tolkar att denna dikten handlar om att det har varit vinter och att det nu håller på att bli sommar. I dikten står det att vi kliver in i filmen och detta tolkar jag som att vi kliver in i sommartiderna. Det står även att tiden som föregick var lång och svartvit och detta tolkar jag som att vintern har varit lång och färglös. 

Han beskriver detta som i en film. Det är mycket filmord med i denna dikten och jag misstänker att han använder sig av detta för att beskriva att sommaren äntligen har kommit och att han och en annan äntligen fick sin huvudroll. 

Diskussionsledare vecka 17: 
Frågor till gruppen:

Finns det något som är oklart? 
Hur kan man tolka titeln?
Vad tror ni har hänt innan denna dikt skrevs?

Hur tror ni det går? Vad händer i framtiden?
Hur tolkar ni min bild?

För mig symboliserar dessa två hjärtana dom två personerna som beskriver deras kärlek i dikten.
Dom beskriver deras kärlek med hjälp av naturen. Jag tolkade denna dikten som att solen lyser på dom för deras kärleks skull, därför ritade jag en sol. Som att dom gungar in mot en hamn med varandra, väldigt trygga i varandras famn. Därför riktade jag havet. Diktens titel är "för kärlekens skull" och jag tolkade detta som att naturen lyser upp dom två för deras kärleks skull. Därför ritade jag bilden där två hjärtan symboliserade dessa personerna med massa vackra natur tecken i bakgrunden som "lyser upp" personerna. För deras kärleks skull.



Granskare vecka 20: 
Dikten som vi arbetade med denna veckan var ”kärleken kommer” av Nils 
Ferlin

Dikten innehåll också anaforer och ett exempel på detta är antalet
gångerna som dom upprepar orden ”ditt” och ”mitt” eller ”din” och ”min”.
(läs dikten). I dikten upprepar dom även några ord några få gånger och därför 
tolkar jag att dikten innehåller anaforer. Det fanns även liknelser i dikten då 
dom jämför kärleken med
rosen som slår ut ur den hårdaste mark. Som sol över den mörka gärden. 
I dikten tycker jag även att det finns spår av antiteser eftersom att dom säger 
att ”din lycka är min” ”mitt hjärta är ditt, ditt hjärta är mitt”. Antitesen är inte 
lika tydlig som himmel och jord men själv tycker jag fortfarande att det är en 
antites och det är min egen tolkning. 

tisdag 19 april 2016

Syfilis & Pessar

Preventivmedel: Pessar 

Vem använder det?
Kvinnan 

Hur fungerar det?
Ett pessar är en liten kupa av silikon som man placerar i slidan över livmodertappen. Därmed förhindras spermier från att ta sig in i livmodern. Pessar placeras före samlaget tillsammans med spermie dödande medel.

Fördelar och Nackdelar med pessar: 
Fördelarna med pessar är att ett pessar som används på rätt sätt ger ett ganska bra skydd mot oönskad graviditet. En annan positiv sak med pessar är att det är ett av de preventivmedlen som är hormonfria. Materialet är även gjort av silikon och därför är det lätt att rengöra pessaret för återanvändning. Detta preventivmedlet passar även gummi-allergiker. Eftersom att pessaret kan användas flera gånger så är det ett miljövänligt alternativ. 

Nackdelarna med pessar är att en del upplever att det är störande för sexlivet att sätta in pessaret innan samlaget. Ett pessar måste placeras korrekt för att det ska fungera. Det är svårt att veta om pessaret sitter exakt rätt, lite övning krävs. En annan negativ sak är att pessaret inte skyddar mot könssjukdomar. 



Könssjukdom: Syfilis

Symptom?
Man får sår där man har blivit smittad. Brukar finnas runt ändtarmsöppningen eller i och vid munnen. Om infektionen inte behandlas så sprider den sig i hela kroppen och då får man feber, huvudvärk och trötthet. 

Hur blir man smittad? 
Genom att ha analsex eller vaginalt sex utan kondom. Man kan även bli smittad genom munsex.

Vad orsakar sjukdomen? 
Sjukdomen orsakas av bakterier.


Hur botar/behandlar man någon som är smittad? 
Om man har syfilis får man antibiotika, vanligtvis med en spruta.

Hur kan man undvika att bli smittad? 
Det bästa sättet att undvika syfilis är att använda kondom.

Vad säger smittskyddslagen?

Om man misstänker att man har syfilis så måste man testa sig enligt smittskyddslagen. Om det nu är så att man är smittad så får man då tillsammans med en läkare eller en kurator gå igenom vilka man har haft sex med. 

Vi behöver svordomar!

Är du en person som inte tycker om svordomar? Många skulle ha svarat ja på denna frågan men enligt psykologen Richard Stephens vid Keele University i England så är det faktiskt bra att svära, speciellt för den psykiska hälsan. Svordomar är inte speciellt acceptabla i vårt samhälle. Därför blir det mer utmanande och känslouttryckande när man väl använder sig av svordomar i språket. Man kan säga att svordomarna är som ett slags känslomässigt språk. Vi behöver svordomar.

Att svära kan lindra smärta. Detta är bevisat genom ett test där man delade in ett par människor i två grupper. Alla skulle hålla varsitt glas med iskallt vatten. En grupp fick svära hur mycket som helst medan dom i den andra gruppen skulle vara helt tysta. Den gruppen som fick lov att svära klarade smärtan längst.

Svordomar förstärker även budskapet i olika sorters meningar. Om man till exempel tycker att någonting är väldigt gott så kan man till exempel säga ”Fan va gott det var!”. Då har man förstärkt budskapet genom att bara lägga till en svordom.

Det finns folk som tycker att svordomar inte borde förekomma och dom personerna brukar oftast vara lärare och föräldrar. Anledningen till varför många personer är emot svordomar är för att dom anser att personerna som svär har lågt IQ eller dåligt ordförråd. Såhär behöver det inte alls vara. Att man svär mycket behöver alltså inte alls innebära att man har dåligt ordförråd utan att man har ett väldigt rikt emotionellt språk, säger Richard Stephens som jobbar med psykologi. 

Även fast jag jag tycker att vi behöver svordomar så kan jag delvis förstå dom personerna som är emot det. Jag håller inte med om att personerna som svär har längre IQ eller sämre ordförråd utan jag tycker bara att man borde svära vid rätt tillfällen alltså inte på arbetsplatser, jobbintervjuer eller på andra ställen där man behöver vara extra fin.

Att svära är bra för många olika anledningar men man ska inte svära allt för ofta eftersom att svordomarnas effekter minskar desto mer man svär.  

källor:


lördag 16 april 2016

Laboration, estrar

Uppgift: Våran uppgift var att vi skulle blanda ihop 2 olika syror för att skapa estrar. Varje ester har en speciell doft som vi ska försöka framhäva med hjälp av de olika syrorna. Förhoppningsvis så får vi fram rätt doft. 

Syfte: syftet med denna labben var att lära sig hur man framställer estrar. 

Material
Etanol
Propanol
Ättikssyra 
Koncentrerad svavelsyra
Vatten
Nät
Provrör
Trefot 
Brännare
kristallisationsskål
skyddsglasögon 

Utförande: Blanda syrorna i provrören. Ungefär 1 cm av varje syra. Fyll en bägare med varmt vatten. Lägg i provrören i bägaren. Låt det ligga i någon minut. Ta sedan hjälp av en lärare som häller i svavelsyran för att snabba på processen. Lägg ljummet vatten i kristallisationsskålen och häll i vätskan från ett rör i taget. Lukta efter varje gång. Skölj sedan ur provrören för att pröva med andra sorters syror. 

Resultat:
Propanol: Luktade som nagellack, stark lukt. 
Etanol: Luktade som aceton, också väldigt stark lukt. 

Slutsats: Propanolen som vi tyckte luktade nagellack kallades även för Saubrin. Vi fick sedan reda på att etanolen som luktade som aceton var ananas. Estrar kan man använda i till exempel godis, parfym, krämer med mera.. För att skapa estrar så krävs det att en organisk syra och en alkohol ska reagera med varandra. 

Frågor: 

vad luktar det?
etanolen luktade aceton och propanolen luktade nagellack. Båda luktade väldigt starkt. 
  
försök att skriva reaktionsformel på vad som har hänt. 
CH3COOH + C2H5OH -> CH3COOC2H5 + H2O (ättiksyra + etanol -> etylaceton + vatten)
CH3COOH + C3H7OH -> CH3COOC3H7 + H2O (ättiksyra + propanol -> propylaceton + vatten)

vad har svavelsyran för uppgift?
svavelsyran är en katalysator. Den ska skynda på prosessen. 

ge exempel på praktisk användning av estrar.

Man kan använda estrar i skumbananer, parfymer och i godis överhuvudtaget. 

tisdag 5 april 2016

NO labb, de fyra olika alkoholerna

Uppgift
Uppgiften var att bränna olika alkoholer. 

Syfte
Syftet med denna laborationen var att vi skulle se vilka alkoholer som hade bra löslighet, var lättantändande och vi skulle även se hur dom såg ut och hur dom luktade. Vi skulle alltså undersöka fyra stycken olika alkoholer. 

Material:
Etanol, Glycerol, Glykol, Metanol, tändstickor, snöre/veke, degellock, provrör, vatten. 

Utförande: 
Häll några droppar av en specifik alkohol på degellocket. Försök att tända alkoholen. Använd dig av ett veke om alkoholen inte börjar brinna. 

Häll ungefär 1cm vatten i provröret. Håll i några droppar alkohol i provröret och se om alkoholen enkelt blandas med vattnet. 

Hypotes:
Min hypotes var att etanolen och metanolen skulle vara lättantändiga. Jag trodde även att alla alkoholerna skulle vara genomskinliga och att alla skulle lukta starkt förutom glycerolet.

Resultat: 
Etanol: Etanolet var genomskinligt och det luktade som handsprit. Etanolet blandades med vatten enkelt och hade även lätt löslighet. Etanolet var lättantändligt men lågan syntes inte så bra även om den var stor. 

Glycerol: Glycerolet var också genomskinligt och det luktade ingenting speciellt. Glycerolet hade en tjock konsistens med inte så bra löslighet. Glycerolet var även inte lättantändligt så vi fick använda oss av en veke för att tända elden och lågan syntes inte heller så bra

Glykol: Glykolen luktade ingenting. Den var blå och svårantändig så därför använde vi oss också av en veke även här. Glykolen blandade sig med vatten på ett enkelt sätt. 

metanol: Metanolen luktade ganska starkt. Den var även genomskinlig och lättantändlig. Lågan var svag med en liten blå nyans i sig. Metanolen var även lätt löslig. 

Slutsats: 

Min hypotes var både rätt och fel. jag trodde att alla alkoholerna skulle vara genomskinliga men det var faktiskt en alkohol som inte var det, den alkoholen hette Glykol och den var blå. Jag trodde även att alla alkoholerna skulle vara lättantändiga förutom glycerolet och där hade jag delvis rätt. Glycerolet var inte lättantändligt precis som jag skrev i min hypotes men glykolet var inte heller lättantändligt. Jag trodde även att alla alkoholer förutom glycerolet skulle lukta starkt med både glycerolet och glykolet luktade ingenting. 

(Har tyvärr ingen bild på metanolens låga)

Bild på när Etanolen brann. 












Denna veken är doppad i glykolet och lågan blev inte lika stor
som till exempel Etanolens låga.




Detta är en bild på när vi tände eld på veken som var doppad i
Glycerolet.