tisdag 19 april 2016

Syfilis & Pessar

Preventivmedel: Pessar 

Vem använder det?
Kvinnan 

Hur fungerar det?
Ett pessar är en liten kupa av silikon som man placerar i slidan över livmodertappen. Därmed förhindras spermier från att ta sig in i livmodern. Pessar placeras före samlaget tillsammans med spermie dödande medel.

Fördelar och Nackdelar med pessar: 
Fördelarna med pessar är att ett pessar som används på rätt sätt ger ett ganska bra skydd mot oönskad graviditet. En annan positiv sak med pessar är att det är ett av de preventivmedlen som är hormonfria. Materialet är även gjort av silikon och därför är det lätt att rengöra pessaret för återanvändning. Detta preventivmedlet passar även gummi-allergiker. Eftersom att pessaret kan användas flera gånger så är det ett miljövänligt alternativ. 

Nackdelarna med pessar är att en del upplever att det är störande för sexlivet att sätta in pessaret innan samlaget. Ett pessar måste placeras korrekt för att det ska fungera. Det är svårt att veta om pessaret sitter exakt rätt, lite övning krävs. En annan negativ sak är att pessaret inte skyddar mot könssjukdomar. 



Könssjukdom: Syfilis

Symptom?
Man får sår där man har blivit smittad. Brukar finnas runt ändtarmsöppningen eller i och vid munnen. Om infektionen inte behandlas så sprider den sig i hela kroppen och då får man feber, huvudvärk och trötthet. 

Hur blir man smittad? 
Genom att ha analsex eller vaginalt sex utan kondom. Man kan även bli smittad genom munsex.

Vad orsakar sjukdomen? 
Sjukdomen orsakas av bakterier.


Hur botar/behandlar man någon som är smittad? 
Om man har syfilis får man antibiotika, vanligtvis med en spruta.

Hur kan man undvika att bli smittad? 
Det bästa sättet att undvika syfilis är att använda kondom.

Vad säger smittskyddslagen?

Om man misstänker att man har syfilis så måste man testa sig enligt smittskyddslagen. Om det nu är så att man är smittad så får man då tillsammans med en läkare eller en kurator gå igenom vilka man har haft sex med. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar