tisdag 19 april 2016

Vi behöver svordomar!

Är du en person som inte tycker om svordomar? Många skulle ha svarat ja på denna frågan men enligt psykologen Richard Stephens vid Keele University i England så är det faktiskt bra att svära, speciellt för den psykiska hälsan. Svordomar är inte speciellt acceptabla i vårt samhälle. Därför blir det mer utmanande och känslouttryckande när man väl använder sig av svordomar i språket. Man kan säga att svordomarna är som ett slags känslomässigt språk. Vi behöver svordomar.

Att svära kan lindra smärta. Detta är bevisat genom ett test där man delade in ett par människor i två grupper. Alla skulle hålla varsitt glas med iskallt vatten. En grupp fick svära hur mycket som helst medan dom i den andra gruppen skulle vara helt tysta. Den gruppen som fick lov att svära klarade smärtan längst.

Svordomar förstärker även budskapet i olika sorters meningar. Om man till exempel tycker att någonting är väldigt gott så kan man till exempel säga ”Fan va gott det var!”. Då har man förstärkt budskapet genom att bara lägga till en svordom.

Det finns folk som tycker att svordomar inte borde förekomma och dom personerna brukar oftast vara lärare och föräldrar. Anledningen till varför många personer är emot svordomar är för att dom anser att personerna som svär har lågt IQ eller dåligt ordförråd. Såhär behöver det inte alls vara. Att man svär mycket behöver alltså inte alls innebära att man har dåligt ordförråd utan att man har ett väldigt rikt emotionellt språk, säger Richard Stephens som jobbar med psykologi. 

Även fast jag jag tycker att vi behöver svordomar så kan jag delvis förstå dom personerna som är emot det. Jag håller inte med om att personerna som svär har längre IQ eller sämre ordförråd utan jag tycker bara att man borde svära vid rätt tillfällen alltså inte på arbetsplatser, jobbintervjuer eller på andra ställen där man behöver vara extra fin.

Att svära är bra för många olika anledningar men man ska inte svära allt för ofta eftersom att svordomarnas effekter minskar desto mer man svär.  

källor:


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar