lördag 12 december 2015

Laboration, Magnetfält

Syfte 
syftet var att vi skulle se hur ett magnetfält runt en magnet ser ut genom att använda oss av järnfilsspån och en magnet. 

Material 
Magnet
Järnfilspån
Plastficka 
Vitt papper
En kompass

Utförande
Lägg plastfickan över magneten och strö försiktigt järnfils-spånet på plastfickan. 

Hypotes
Min hypotes var att järnfils spånet skulle gå från Nord till Syd och från Syd till Nord. 

Resultat
Järnfils spånet gick från syd till Nord och tvärtom (se bild). Magnetfältet var även starkare längst ut på sidorna av magneten. 

Slutsats 

Min hypotes stämde in. Järnfils spånet gick från Syd till Nord och från Nord till syd. Poler som är lika laddade gillar inte varandra och det är därför Nord inte går till Nord utan till Syd istället. Magnetfältet var även starkare längst ut på sidorna av magneten och det kunde man se genom att järnfils spånet la sig tätare där. Felkällor var att vi från början fick för mycket järnfilsspån på ett ställe men sedan sted vi ut det och det fixade sig. En annan felkälla som vi däremot inte stötte på skulle kunna ha varit att järnfils spånet skulle komma i kontakt med magneten och detta skulle göra det väldigt svårt att få loss från från varandra så var försiktig och använd en plastficka emellan. 

torsdag 10 december 2015

Kan våld vara rätt?

1. Jag tycker att våld är fel i alla tillfällen men om det nu finns ett väldigt orättvist samhälle som måste fixas till så kommer inte ens röst bli hörd om man bara försöker att lösa det genom att prata. Till exempel om Sverige var en diktatur. Diktatorn skulle inte lyssna på folket om folket skickade in brev om deras missnöje, protesterade och bara pratade om felet i samhället. Våld kommer att behövas för att gå emot en såpass stor makt även om jag fortfarande tycker att våld är fel. Ibland måste man göra saker som är fel och bara för att folket skulle använda våld i detta sammanhanget så betyder det inte att det är tillåtet. 

2. Man kan aldrig veta om det kommer att komma upp nya revolutioner i framtiden. Jag tror inte att Sverige har lika stor risk som till exempel mellan östern har. Just nu i mellanöstern så pågår det en massa oroligheter med diktaturer och terrorister inblandade. Det som håller på nu kanske leder till en fortsatt diktatur eller till en stor revolution som hela världen blir inblandad eller har en del i. Man vet aldrig vad som kommer att hända. Många kanske inte tänker på detta men det som händer just nu i mellanöstern kanske är någonting som barnen kommer att få lära sig om i skolan om 200år, precis som vi får lära oss om den franska revolutionen. Men jag tror absolut att revolutioner kommer att uppstå i framtiden och detta tror jag eftersom att jag vet att många personer av jordens befolkning inte är nöjda med det samhället dom lever i och man kan aldrig göra alla nöjda. 

3. Jag känner inte till några revolutioner som nyligen har uppstått men jag känner ju till protesterna och oroligheterna som pågår i mellanöstern. Jag vet även att det har varit protester i paris på grund av terrorattacken som hände för några veckor sen. 

Fördjupnings- uppgift i so

Del 1: 
Industrialiseringen började i Storbritannien och sedan spreds den sig till Europa och Nordamerika. Anledningen till varför den industriella revolutionen började var eftersom att böndernas tegar var spridda i hela byn. Varje gård ägde en teg var i varje åker och dom var såpass smala att man var tvungen att plöja och skörda samtidigt, man var ungefär beroende av varandra. Parlamentet beslöt en dag att dom skulle göra ett skifte. Detta skiftet innebor att tegarna slogs ihop med varandra och varje bonde fick större åkrar. Detta resulterade i att det fanns många bönder utan några åkrar alls och därför flyttade dom in till städerna där det fanns fabriksjobb istället. Så började urbaniseringen. 


Del 2: Industriella revolutionen pågick under 1800-talet och människornas liv förändrades enormt under industrialiseringen. Barnen, tonåringarna och även vissa vuxna jobbade i de mörka gruvorna under dagen från 6 på morgonen till 6 på kvällen. Männen och kvinnorna hade samma sorts kläder på sig och det var svårt att veta könet på vissa personer. Gruvarbetet kunde bestå av folk som kröp på händer med en gruvvagn efter sig, dom brukade bära tunga bördor av kol och även sitta inne i mörkret en hel dag samtidigt som dom öppnade dörrar i gruvgångarna när kolvagnarna kom. Ett arbetspass kunde bestå av 15-20 timmar sen fick man vila en stund och gå tillbaka till arbetet så fort som möjligt. Gruvorna kunde ofta ha en massa vatten i sig på grund av regnet och det gjorde arbetet ännu svårare. På dagen brukade man få en timmes paus där man kunde äta lunch. Lunchen var bröd, smör och ingen dricka. Gångarna i gruvorna är väldigt branta och man fick kämpa mycket. Att vara gruvarbetare var därför inget lätt jobb. Man arbetade i gruvor för att ta upp de naturtillgångarna som fanns, tex järnmalm. 

Under industrialiseringen bytte många människor jobb eftersom att dom hade blivit arbetslösa efter parlamentets beslut om att slå ihop alla böndernas teglar. Människor som hade jobbat med jordbruk drogs till fabrikerna där det fanns nya arbetstillfällen och möjligheter. Bönderna flyttade alltså in till stan och då hände någonting som kallades för urbaniseringen. Urbaniseringen blev en följd av industrialiseringen och det innebor att det blev många nya inflyttningar till städerna. på grund av urbaniseringen så blev det trånga bostäder men fler arbetare till fabrikerna. Fabrikerna skapade produkter i såpass stora mängder som man aldrig hade sett förut. Jordbruken blev effektivare och man kunde producera mer livsmedel. Tekniken kom till världen och man ansåg att en ny värld bildades. Industrialiseringen förändrade alltså världen och det var även ett stort steg för mänskligheten. 

Del 3:

Under den franska revolutionen som pågick under 1700-talet så fanns det 3 olika samhällsstånd, prästerna, adeln och det tredje ståndet. Det tredje ståndet bestod av bönder och borgare. Jag hade tänkt att fördjupa mig inom Adeln. 

Ordet adel kommer från tyskan och betyder ungefär ”ädelt stånd”. Adeln var det ståndet som hade mest makt i samhället, högst status och som var rikast. Även prästerna hade också ganska mycket makt, nästan lika mycket. Cirka 1% av befolkningen ingick i adeln. Kungarna ingick också i adeln och tillsammans ägde dom 35% av Frankrikes jord. 

Detta samhällsståndet hade massa olika privilegier. Ett av dom var att adeln inte betalade någon skatt, dom fick ta ut avgifter från bönerna. Dom hade även rätten till att tvinga bönderna att jobba gratis åt dom och till exempel jaga på böndernas mark. Bara adelsmännen hade rätt till att äga slott och herrgårdar. Det var tredje ståndet som betalade sin skatt till adeln. Folket protesterade emot adelns privilegier och det var den största anledningen till varför den franska revolutionen bröt ut. Man ville ha rättvisa bland dom olika stånden i samhället. Adeln ville i princip inte ändra någonting med samhället eftersom att dom själva hade en väldigt bra vardag med fina och moderna kläder, mycket god mat på bordet och makt över i princip hela landet. Dom ville fortsätta leva sitt liv i denna lyxen som dom hade. 

Modet på denna tiden bestod av nästan bara korsett åt kvinnorna eftersom att idealet var ett väldigt smalt kroppsideal. Även barnen och de gravida kvinnorna hade på sig korsett varje dag. Korsett är ett styvt underklädesplagg som kvinnorna hade under sina vardagliga dyra kläder. Korsetterna sitter väldigt tajt och det resulterade i att revbenen trycktes ihop. Förutom att kvinnorna som använde dessa kläderna var väldigt stela och orörliga så fick dom även ofta kroppsskador eftersom att skelettet missbildades. Kvinnorna fick ofta svimningsattacker och magplågor. Detta var extra farligt för dom gravida kvinnorna. 

Kvinnornas mode var alltså korsett kläder och det var bara dom rika som hade på sig denna typen av kläder. Även dom rika männen hade ett speciellt sorts mode. 

Det var alltså inte bara kvinnorna som ville förbättra sina kroppar, männen ville också det. Det ansågs vara fint om männen hade stora vader under 1700-talet och därför hade dom på sig någonting som kallades för lösvader. Lösvaderna gjorde så att vaderna såg större ut och männen brukade även stå med fötterna vinklade utåt eftersom att även det fick vaderna att se större ut. 

En vardag för adeln kunde bestå av jakt, fina fester och arbete inom riksdagen. Alla tre stånden var med i riksdagen men det var prästerna och adeln som hade det största inflytandet. Varje samhällsstånd fick varsin röst och eftersom att prästerna och adeln alltid röstade på samma förslag så var det alltid deras förslag som vann. 

Den franska revolutionen uppstod eftersom att folket från det tredje ståndet var missnöjda gentemot adelns privilegier. Dom protesterade och den 4 juli 1789 så inträffade en händelse som kallas för stormningen av Bastiljen. Det tredje ståndet stormade en borg som kallades för Bastiljen och huvudanledningen till detta var vapen och ammunition. Dom ville ha vapen eftersom att dom hade hört rykten om att den franska armen hade tänkt att slå ner protesterna mot adeln. Stormningen av Bastiljen var alltså startpunkten för den franska revolutionen. 

Det tredje ståndet fick sina idéer om rättvisa från upplysningsfilosoferna. Dom ville ha ett jämlikt samhälle och dom trodde även på att alla människor var lika värda. Folket i Frankrike hade hört deras tankar kring mänskligheten och det var det som fick dom att ifrågasätta varför adeln hade såpass mycket mer makt i samhället äv vad dom själva hade. 

Efter den franska revolutionen så försvann samhällsstånden i Frankrike. Eftersom att samhällsstånden försvann så försvann även adeln. Det fanns inte längre en grupp av rika människor som hade tjänat sin makt genom att födas i en rik familj. Borgarna och bönderna fick mer makt i samhället och nu var det lämplighet och skicklighet som var viktigare en medfödda privilegier. Vem som helst kunde jobba med vad dom ville, bara dom hade kunskaperna till det. Detta samhället kallades för ett klassamhälle. 

Efter den franska revolutionen så hade ju ståndssamhället försvunnit men adelsmännen hade fortfarande lite bättre jobb än vad bönderna hade. Dom kanske jobbade på kvarnar, blev domare eller någonting annat. Dom gamla adelsmänniskorna var nu tvungna att betala skatt som resten av Frankrikes befolkning och dom hade inte den makten som dom hade förut. 


Källkritik: Jag använde mig mest av fyra st olika källor från internet. Några av dessa källorna var våran historiebok från Gleerups, Wikipedia och So- rummet. Alla dessa tre källor litar jag på eftersom att dom är rekommenderade av skolan och våra lärare. Gleerups boken är ju den grundboken vi alltid har och även den boken som skolan betalar för. So- rummet har även lärare rekommenderat och därför tror jag att denna källan är pålitlig. Det har gått runt mycket snack om att Wikipedia inte är en pålitlig källa eftersom att vem som helst kan gå in och redigera med den finns faktiskt någon som granskar texten innan den publiceras. Den sista källan som jag använde mig av var historiesajten. Denna källan hade jag inte hört någonting om förut men eftersom att jag kände igen det jag läste på denna sidan så anser jag att även denna sidan är pålitlig. När jag läste på alla dessa sidorna så såg jag en massa saker som jag visste var sant och det var nog den största anledningen till varför jag litade på alla dessa källorna. 


Källor

https://gleerupsportal.se/gbook/v3/index.php?id=58




https://sv.wikipedia.org/wiki/Franska_revolutionen

onsdag 9 december 2015

Induktion

Uppgift: Uppgiften var att räkna ut strömmens ampere med hjälp av en induktion. 

Syfte: Syftet är att vi ska förstå vad induktion är och hur det går till.

Hypotes: Min hypotes är att visaren på Amperemätaren rör sig fram och tillbaka så länge man rör magneten fram och tillbaka i spolen. Om man slutar röra magneten så tror jag att även visaren slutar att röra på sig. 

Material: 
magnet
kopparspole (med X antal varv)
amperemätare
elsladdar 

utförande: koppla sladdarna med kopparspolen och ampere mätaren. För magneten fram och tillbaka i kopparspolen. 

resultat: När magneten fördes in och ut så bildades det ström och det kunde man se genom att ampere mätarens visare rörde sig. När man slutade att röra magneten fram och tillbaka så avbröts strömmen. 

slutsats: 
Min hypotes stämde bra. Hypotesen var att amperemätaren skulle röra sig fram och tillbaka så länge magneten rörde sig. När magneten slutade att röra sig så bildades det ingen ström. Jag har alltså kommit fram till att rörelse kan omvandlas till ström. Allt detta kallas för en generator. Man använder sig till exempel av en generator i vindkraftverk, vattenkraftverk, kärnkraftverk och bilar till exempel. Felkällorna med denna laborationen kan ha varit  att amperemätaren inte funkar men detta problemet stötte vi inte på. Man kan alltså bilda elektricitet genom att röra på en magnet fram och tillbaka i en kopparspole. 

På bilden finns det ingen som rör magneten fram och tillbaka och
därför kan man se att amperemätaren inte visar någon ström. 


Kopplingar - batterier. V43

Uppgift 
Uppgiften var att kunna tända lampan med det materialet vi fick använda oss av samt göra ett kopplingsschema. 

Syfte 
Syftet var att vi skulle lära oss hur man gör en koppling med detta materialet för att kunna tända en lampa. Vi skulle även lära oss att rita ett kopplingsschema.

Material 
Batterier, kopplingstråd, lampa.

Utförande
koppla koppartråden med ena änden till batteriets pluspol och andra änden till lampan. Ta en till koppartråd och koppla ena änden med lampan och den andra med batteriets minuspol.

Hypotes
Min hypotes är att lampan ska börja lysa eftersom att det var det som var meningen med laborationen.  

Resultat
Lampan började lysa efter några få försök. När vi tog bort ett material från laborationen så slutade lampan att lysa. 

Slutsats 

Jag kom fram till att man kan få ett batteri att lysa med hjälp av dessa få materialen. Min hypotes stämde. Jag trodde att lampan skulle börja lysa med hjälp av detta materialet som vi använde oss av och det gjorde det också. Om man vill ha en starkare lampa så kan man seriekoppla batterierna och det skapar högre spänning. En felkälla kan ha varit att batteriet inte var så bra som de var meningen att det skulle vara och då lyser lampan svagare. I slutet av laborationen gjorde vi också ett kopplingsschema som jag tyvärr inte har en bild på. 

tisdag 8 december 2015

Egen laboration, V49

Uppgift
Planera en laboration där du ska undersöka vilka ämnen som leder ström. 
Välj cirka fem ämnen, några som du tror leder ström och några som du inte tror leder ström. 
Första lektionen; skriv vilket material du behöver, hur du tänker utföra laborationen och hypotes.

Syfte
Från läroplanen, E-nivå
“Eleven kan genomföra undersökningar utifrån givna planeringar och även bidra till att formulera enkla frågeställningar och planeringar som det går att arbeta systematiskt utifrån. I undersökningarna använder eleven utrustning på ett säkert och i huvudsak fungerande sätt. Eleven kan jämföra resultaten med frågeställningarna och drar då enkla slutsatser med viss koppling till fysikaliska modeller och teorier. Eleven för enkla resonemang kring resultatens rimlighet och bidrar till att ge förslag på hur undersökningarna kan förbättras. Dessutom gör eleven enkla dokumentationer av undersökningarna med tabeller, diagram, bilder och skriftliga rapporter”.

Material
Ämnen som ska testas: 
blast glas
magnet
aluminium foliet
vitt guld
kol

materialet som behövs för att testa ämnena: 
batteri - 4,5 volt 
lampa
elsladdar
krokodilklämmor 

Utförande
Kläm fast elsladdarna med batteriet och lampan. Sätt ett valfritt material mellan två av sladdarna. Använd krokodilklämmor för att koppla ihop materialen med varandra.  

Hypotes
Min hypotes är att plast glaset, kolet, guldet och aluminium foliet inte leder ström. Däremot så tror jag att magneten kommer att leda ström. 

Riskanalys
Risker med denna laborationen kan va att man råkar ta sönder lampan och sedan skär sig på bitarna. Man kan även bränna sig på batteriet om det bildas en kortslutning. Man kan undvika kortslutning genom att vara försiktig och inte sätta båda ändarna av sladden på batteriet. Det ska alltid vara en till exempel en lampa emellan. Lampan kan även spricka om man tar ett batteri med för hög spänning så det är bra om man har koll på hur mycket spänning lampan klarar. 

Resultat: 
Det var 3 av 2 ämnen som ledde ström. Aluminium foliet, magneten och det vita guldet ledde ström. Plastglaset och kolbiten ledde däremot inte ström. 

slutsats
min hypotes stämde sådär. Jag trodde att det bara var magneten som skulle leda ström men det vita guldet och aluminium foliet gjorde också det. Det som händer under denna labben är att det bara är vissa ämnen som leder elektricitet. Elektronerna åker runt genom kopparsladdarna, batteriet och lampan, då lyser lampan. När man avbryter denna kopplingen och sätter in ett annat ämne emellan så lyser lampan beroende på om materialet leder ström eller inte. Till exempel när vi satte in ett material som inte leder ström, då var lampan släckt och när vi satte in ett material som leder ström så tändes lampan. Om ämnet inte leder ström så når elektronerna inte fram till lampan och den lyser inte. Jag hittade inte några speciella felkällor med denna laborationen, det fanns risker och så men under laborationen så tycker jag att allt gick väldigt bra och jag tror inte den skulle kunna bli bättre. Man kan däremot göra laborationen intressantare genom att välja lite annorlunda:re ämnen, seriekoppla batterierna eller till exempel prova materialen på en och samma gång, man kanske också kommer på ett annat sätt att pröva om ett material leder ström eller inte. 

(Min skiss till laborationen)


















Laborationen såg ut ungefär såhär. 



fredag 4 december 2015

Hkk planering.

Vi valde att göra en måltid åt Fredde som är 14år. Fredde tränar mycket och därför behöver han mer energi för att orka med dagen. Det är bra om han äter mycket potatis, ris, pasta, gryn, bröd osv, alltså kolhydrater. Han behöver även dricka mycket vatten eftersom att han svettas mycket när han tränar. 

Vi tänkte laga en måltid med fullkornsris, kyckling och sallad. Salladen ska innehålla salladsdressing, gurka, tomat, salladsblad, lök. 

1. Måltiden innehåller kolhydrater som ger energi. Kolhydraterna finns i riset som vi hade tänkt att laga. Kycklingen innehåller protein och B- vitaminer. Andelen mättat fett är ganska låg i kycklingen. Alla ingredienserna i salladen innehåller mest vatten men däremot så finns det även lite protein och fibrer i, men inte alls mycket. 

2. Om personen väljer att bli vegetarian så behöver han äta mer baljväxter eftersom att kroppen behöver proteinet som finns i kött. Det finns mycket protein i dom olika baljväxterna och därför måste personen äta mycket baljväxter i nästan varje måltid för att få i sig rätt näringsämnen. En tallriksmodell för en vegetarian borde ha en tredjedel som består av potatis, gryn, ris pasta och en annan tredjedel som består av grönsaker, rotsaker samt frukt och bär. En till tredjedel borde bestå av baljväxter. 

3. Tomater har inte säsong just nu men det finns nästan alltid och tomaterna från Spanien har en mindre miljöpåverkan än vad dom närproducerade tomaterna i växthus med värmelampor har, trots transporten. Kycklingen och riset som vi använde kan man alltid köpa i affären och det finns inte någon speciell säsong för dessa mat produkterna. 

4. Måltiden kan göras billigare genom att köpa mat produkter som inte är ekologiska. Detta är däremot inte lika bra för miljön därför värdesätter jag ekologisk  mat mer. Något annat sätt kan vara att man har koll på vilka produkter som man har hemma istället för att köpa nya i onödan, detta gjorde vi tillexempel. Man kan även använda sig av vanligt ris istället för fullkornsris men detta gör också att maträtten inte blir lika hälsosam. 

5. Matens utseende var sådär. Kycklingen såg bränd ut men det var bara kryddorna så den var egentligen inte alls bränt utan riktigt god. Jag tycker att allt vi tillagade smakade väldigt gott och maten var väldigt smakrik. Konsistensen på fullkornsriset var lite annorlunda men det är bara för att vi hade fullkornsris som jag inte är så van vid, det var gott iallafall. 


6. Någonting som vi kan förbättra till nästa gång är att vi borde planera tiden lite bättre. Vi borde ha satt kycklingen i ungenen på direkten eftersom att det var den som tog längst tid. Annars tycker jag att vi gjorde jobbet ganska bra och jag hittar inga så speciellt stora fel. 

torsdag 3 december 2015

about me

Hi, My name is Naoa and I'm 13 years old. I turn 14 this year in december. I love music and dance. My dance style is Hip Hop. I live with my mom, dad and my two little brothers. My favorite food is pizza and tacos or enchiladas, I think both is are really good. I usually hang out with my friends in my spare time and we do really cool and fun stuff together. My school is good. It could be better but we get free food in school and I think that's a good thing even if the food isn't the best.

Instagram - Naoaamin
Snapchat - Naoaamin

onsdag 2 december 2015

Magnetism och säkerhet

Magnetism kan man använda till massa olika saker, bland annat säkerhet. Man brukar använda sig av magnetsim till säkerhet på tex flygplatser. För att få tillåtelse till att kliva ombord på ett flygplan så måste man ha gått igenom en säkerhetskontroll. En säkerhetskontroll visar om du har några metallföremål på dig och detta är bra eftersom att pistoler och andra vapen oftast brukar ha metall på sig. Det finns korta strömpulser på en spole i säkerhetskontrollens ena hörn. Dessa strömpulserna skapar ett magnetfält och om personen som passerar kontrollen har ett metallföremål på sig så skapas ett nytt magnetfält pga det första magnetfältet. Detta magnetfältet stör det första. Detektorn lägger märke till denna störningen och ger sedan ut signaler. 

Om säkerhetskontrollen ger ut signaler om att personen bär ett metallföremål så måste man kolla upp exakt vart metallföremålet finns genom att använda sig av en handburen detektor. Detta gör man eftersom att säkerhetskontrollen inte kan visa exakt vart föremålet finns men det kan den hand burna detektorn. 

Man kan leta efter metaller i marken genom att använda sig av en metall detektor. Detta är bra ifall man ska få upp metallskräp, minor eller gamla metall föremål. Metall detektorer ger ut magnetfält och detta magnet fältet framkallar virvelströmmar i metallföremålen som finns i närheten. Isolatorer påverkas inte av detta magnetfältet eftersom att de inte leder ström. Virvelströmmarna skapar nya magnetfält som metalldetektorn upptäcker. På så sätt vet man att det finns metall i marken och även vart det finns. 


Man kan inte använda sig av metalldetektorer när man ska leta efter flygplan som har kraschat i havet även om flygplan har massa metall föremål på sig. Detta kan man inte göra eftersom att det finns en risk till att magnetfältet raderar den viktiga informationen som finns i planets svarta låda. I den svarta lådan finns det inspelningar på massa olika saker som tex pilotens alla samtal. All information om planet brukar samlas i den svarta lådan och man brukar alltid leta efter denna svarta lådan när olyckor har inträffat. Den svarta lådan är egentligen inte svart, den brukar vara röd eller orange så att det blir lärare att hitta den. För at hitta denna svarta lådan så finns det en ultraljudssändare som ger oss en möjlighet till att hitta den svarta låden, även om den är långt ner i havet. 
Detta är en bild på den svarta lådan. På bilden kan man se hur den ser ut och
även att den inte är svart. 






Här är en väldigt gammal bild på en säkerhetskontroll. Även idag ser dom
nästan likadana ut.