fredag 4 december 2015

Hkk planering.

Vi valde att göra en måltid åt Fredde som är 14år. Fredde tränar mycket och därför behöver han mer energi för att orka med dagen. Det är bra om han äter mycket potatis, ris, pasta, gryn, bröd osv, alltså kolhydrater. Han behöver även dricka mycket vatten eftersom att han svettas mycket när han tränar. 

Vi tänkte laga en måltid med fullkornsris, kyckling och sallad. Salladen ska innehålla salladsdressing, gurka, tomat, salladsblad, lök. 

1. Måltiden innehåller kolhydrater som ger energi. Kolhydraterna finns i riset som vi hade tänkt att laga. Kycklingen innehåller protein och B- vitaminer. Andelen mättat fett är ganska låg i kycklingen. Alla ingredienserna i salladen innehåller mest vatten men däremot så finns det även lite protein och fibrer i, men inte alls mycket. 

2. Om personen väljer att bli vegetarian så behöver han äta mer baljväxter eftersom att kroppen behöver proteinet som finns i kött. Det finns mycket protein i dom olika baljväxterna och därför måste personen äta mycket baljväxter i nästan varje måltid för att få i sig rätt näringsämnen. En tallriksmodell för en vegetarian borde ha en tredjedel som består av potatis, gryn, ris pasta och en annan tredjedel som består av grönsaker, rotsaker samt frukt och bär. En till tredjedel borde bestå av baljväxter. 

3. Tomater har inte säsong just nu men det finns nästan alltid och tomaterna från Spanien har en mindre miljöpåverkan än vad dom närproducerade tomaterna i växthus med värmelampor har, trots transporten. Kycklingen och riset som vi använde kan man alltid köpa i affären och det finns inte någon speciell säsong för dessa mat produkterna. 

4. Måltiden kan göras billigare genom att köpa mat produkter som inte är ekologiska. Detta är däremot inte lika bra för miljön därför värdesätter jag ekologisk  mat mer. Något annat sätt kan vara att man har koll på vilka produkter som man har hemma istället för att köpa nya i onödan, detta gjorde vi tillexempel. Man kan även använda sig av vanligt ris istället för fullkornsris men detta gör också att maträtten inte blir lika hälsosam. 

5. Matens utseende var sådär. Kycklingen såg bränd ut men det var bara kryddorna så den var egentligen inte alls bränt utan riktigt god. Jag tycker att allt vi tillagade smakade väldigt gott och maten var väldigt smakrik. Konsistensen på fullkornsriset var lite annorlunda men det är bara för att vi hade fullkornsris som jag inte är så van vid, det var gott iallafall. 


6. Någonting som vi kan förbättra till nästa gång är att vi borde planera tiden lite bättre. Vi borde ha satt kycklingen i ungenen på direkten eftersom att det var den som tog längst tid. Annars tycker jag att vi gjorde jobbet ganska bra och jag hittar inga så speciellt stora fel. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar