onsdag 2 december 2015

Magnetism och säkerhet

Magnetism kan man använda till massa olika saker, bland annat säkerhet. Man brukar använda sig av magnetsim till säkerhet på tex flygplatser. För att få tillåtelse till att kliva ombord på ett flygplan så måste man ha gått igenom en säkerhetskontroll. En säkerhetskontroll visar om du har några metallföremål på dig och detta är bra eftersom att pistoler och andra vapen oftast brukar ha metall på sig. Det finns korta strömpulser på en spole i säkerhetskontrollens ena hörn. Dessa strömpulserna skapar ett magnetfält och om personen som passerar kontrollen har ett metallföremål på sig så skapas ett nytt magnetfält pga det första magnetfältet. Detta magnetfältet stör det första. Detektorn lägger märke till denna störningen och ger sedan ut signaler. 

Om säkerhetskontrollen ger ut signaler om att personen bär ett metallföremål så måste man kolla upp exakt vart metallföremålet finns genom att använda sig av en handburen detektor. Detta gör man eftersom att säkerhetskontrollen inte kan visa exakt vart föremålet finns men det kan den hand burna detektorn. 

Man kan leta efter metaller i marken genom att använda sig av en metall detektor. Detta är bra ifall man ska få upp metallskräp, minor eller gamla metall föremål. Metall detektorer ger ut magnetfält och detta magnet fältet framkallar virvelströmmar i metallföremålen som finns i närheten. Isolatorer påverkas inte av detta magnetfältet eftersom att de inte leder ström. Virvelströmmarna skapar nya magnetfält som metalldetektorn upptäcker. På så sätt vet man att det finns metall i marken och även vart det finns. 


Man kan inte använda sig av metalldetektorer när man ska leta efter flygplan som har kraschat i havet även om flygplan har massa metall föremål på sig. Detta kan man inte göra eftersom att det finns en risk till att magnetfältet raderar den viktiga informationen som finns i planets svarta låda. I den svarta lådan finns det inspelningar på massa olika saker som tex pilotens alla samtal. All information om planet brukar samlas i den svarta lådan och man brukar alltid leta efter denna svarta lådan när olyckor har inträffat. Den svarta lådan är egentligen inte svart, den brukar vara röd eller orange så att det blir lärare att hitta den. För at hitta denna svarta lådan så finns det en ultraljudssändare som ger oss en möjlighet till att hitta den svarta låden, även om den är långt ner i havet. 
Detta är en bild på den svarta lådan. På bilden kan man se hur den ser ut och
även att den inte är svart. 






Här är en väldigt gammal bild på en säkerhetskontroll. Även idag ser dom
nästan likadana ut. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar