onsdag 9 december 2015

Induktion

Uppgift: Uppgiften var att räkna ut strömmens ampere med hjälp av en induktion. 

Syfte: Syftet är att vi ska förstå vad induktion är och hur det går till.

Hypotes: Min hypotes är att visaren på Amperemätaren rör sig fram och tillbaka så länge man rör magneten fram och tillbaka i spolen. Om man slutar röra magneten så tror jag att även visaren slutar att röra på sig. 

Material: 
magnet
kopparspole (med X antal varv)
amperemätare
elsladdar 

utförande: koppla sladdarna med kopparspolen och ampere mätaren. För magneten fram och tillbaka i kopparspolen. 

resultat: När magneten fördes in och ut så bildades det ström och det kunde man se genom att ampere mätarens visare rörde sig. När man slutade att röra magneten fram och tillbaka så avbröts strömmen. 

slutsats: 
Min hypotes stämde bra. Hypotesen var att amperemätaren skulle röra sig fram och tillbaka så länge magneten rörde sig. När magneten slutade att röra sig så bildades det ingen ström. Jag har alltså kommit fram till att rörelse kan omvandlas till ström. Allt detta kallas för en generator. Man använder sig till exempel av en generator i vindkraftverk, vattenkraftverk, kärnkraftverk och bilar till exempel. Felkällorna med denna laborationen kan ha varit  att amperemätaren inte funkar men detta problemet stötte vi inte på. Man kan alltså bilda elektricitet genom att röra på en magnet fram och tillbaka i en kopparspole. 

På bilden finns det ingen som rör magneten fram och tillbaka och
därför kan man se att amperemätaren inte visar någon ström. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar