tisdag 8 december 2015

Egen laboration, V49

Uppgift
Planera en laboration där du ska undersöka vilka ämnen som leder ström. 
Välj cirka fem ämnen, några som du tror leder ström och några som du inte tror leder ström. 
Första lektionen; skriv vilket material du behöver, hur du tänker utföra laborationen och hypotes.

Syfte
Från läroplanen, E-nivå
“Eleven kan genomföra undersökningar utifrån givna planeringar och även bidra till att formulera enkla frågeställningar och planeringar som det går att arbeta systematiskt utifrån. I undersökningarna använder eleven utrustning på ett säkert och i huvudsak fungerande sätt. Eleven kan jämföra resultaten med frågeställningarna och drar då enkla slutsatser med viss koppling till fysikaliska modeller och teorier. Eleven för enkla resonemang kring resultatens rimlighet och bidrar till att ge förslag på hur undersökningarna kan förbättras. Dessutom gör eleven enkla dokumentationer av undersökningarna med tabeller, diagram, bilder och skriftliga rapporter”.

Material
Ämnen som ska testas: 
blast glas
magnet
aluminium foliet
vitt guld
kol

materialet som behövs för att testa ämnena: 
batteri - 4,5 volt 
lampa
elsladdar
krokodilklämmor 

Utförande
Kläm fast elsladdarna med batteriet och lampan. Sätt ett valfritt material mellan två av sladdarna. Använd krokodilklämmor för att koppla ihop materialen med varandra.  

Hypotes
Min hypotes är att plast glaset, kolet, guldet och aluminium foliet inte leder ström. Däremot så tror jag att magneten kommer att leda ström. 

Riskanalys
Risker med denna laborationen kan va att man råkar ta sönder lampan och sedan skär sig på bitarna. Man kan även bränna sig på batteriet om det bildas en kortslutning. Man kan undvika kortslutning genom att vara försiktig och inte sätta båda ändarna av sladden på batteriet. Det ska alltid vara en till exempel en lampa emellan. Lampan kan även spricka om man tar ett batteri med för hög spänning så det är bra om man har koll på hur mycket spänning lampan klarar. 

Resultat: 
Det var 3 av 2 ämnen som ledde ström. Aluminium foliet, magneten och det vita guldet ledde ström. Plastglaset och kolbiten ledde däremot inte ström. 

slutsats
min hypotes stämde sådär. Jag trodde att det bara var magneten som skulle leda ström men det vita guldet och aluminium foliet gjorde också det. Det som händer under denna labben är att det bara är vissa ämnen som leder elektricitet. Elektronerna åker runt genom kopparsladdarna, batteriet och lampan, då lyser lampan. När man avbryter denna kopplingen och sätter in ett annat ämne emellan så lyser lampan beroende på om materialet leder ström eller inte. Till exempel när vi satte in ett material som inte leder ström, då var lampan släckt och när vi satte in ett material som leder ström så tändes lampan. Om ämnet inte leder ström så når elektronerna inte fram till lampan och den lyser inte. Jag hittade inte några speciella felkällor med denna laborationen, det fanns risker och så men under laborationen så tycker jag att allt gick väldigt bra och jag tror inte den skulle kunna bli bättre. Man kan däremot göra laborationen intressantare genom att välja lite annorlunda:re ämnen, seriekoppla batterierna eller till exempel prova materialen på en och samma gång, man kanske också kommer på ett annat sätt att pröva om ett material leder ström eller inte. 

(Min skiss till laborationen)


















Laborationen såg ut ungefär såhär. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar