söndag 7 juni 2015

Klimat zonerna

Regnskog: Regnskogar finns närmast ekvatorn där det är som fuktigast och över 25 grader året runt. I en tropisk regnskog brukar det regna minst 1 500 mm/år. Under dagen när det är mycket sol så värms vattnet upp och en stor del vatten avdunstas och m´bildas moln. Sedan på eftermiddagen så regnar det massor. Såhär håller det på varje dag året om. En regnskog har massor med olika djur och växt arter. De har mer än halva jordens olika arter av djur och växter. Det gör regnskogarna till världens största ekosystem. Värdens största regnskog kallas för Amazonas och ligger i Brasilien. 

Öken: En öken är en av de torraste områdena på jorden. Under dagarna kan det bli upp till 55 grader varmt men på nätterna kan det bli minus grader. Detta beror på att det varken finns någon, hus, träd eller något annat som i vanliga fall brukar hindra den kalla nattluften från att nå marken. Men den största anlednings är att det inte finns någon vatten i öknen som sedan kan avdunsta och bilda moln. Det är molnen som håller kvar värmen. Världens första öken är Saharaöknen och den ligger i norra Afrika. Årsnederbörden brukar ligga på ungefär 25o mm/år. Det brukar inte regna så ofta men när det väl regnar i en öken så blir det väldigt stora regnskurar. 

medelhavsklimat: Medelhavsklimatet brukar finnas i områden med 30 - 40 grader. Det är väldigt torra somrar och solen står i zenit på sommaren. Detta är bra för alla turister som åker dit men inte alls lika bra för jordbruket. Det ör alltså för torrt för att odla. En stor mängd människor brukar använda sig av konstbevattning, Under sommaren är det högtryck och under vintern är det lågtryck. När det är lågtryck brukar det komma regn från havet som ligger i väster. 

savann/stäpp: Där nederbörden är för liten för en regnskog så finns det savanner. De finns på både norra och södra halvklotet. Savanner finns i syd och mellan Amerika, Australien och även Asien. På en savann finns det djur som t.ex hjortar, zebror, antiloper, giraffer, och elefanter. Dessa betar från enstaka träd som finns lite överallt i savannen. Det finns även köttätande djur här. Det kan tillexempel finnas lejon, leoparder, geparder, hyenor. Dessa är köttätande och äter för de mesta dom växtätande djuren. Från juli till september pågår regntiden men resten av året är det torrt. Under regntiden grönskar savannen igen och de växtätande djuren får mat. Även de köttätande får mat eftersom att de äter de växtätande. När växterna inte räcker till och börjar ta slut så vandrar växtätarna enorma sträckor för att så tag på föda och vatten. 

I de torra områdena förvandlar savannen till görs och buskstäpp. På norra halvklotet ligger Sahelbältet som är ett väldigt stort stäpp område. Under de åren då det blir mindre nederbörd så slår skördarna fel. Hungerkatastrofen börjar och många människor dör om de inte får någon hjälp i tid.

inlandsklimat: Inlandsklimat har varma somrar och kalla vintrar. Där det finns inlandsklimat är vintrarna mycket kallare. Det blir högtryck i kontinenternas inre och den kalla luften lägger sig. Det blir väldigt kyligt och klart väder. Verkhojansk är världens kallaste stad. Deras medeltemperatur ligger på -47° C. På sommaren är denna staden lika varmt som i mellan Sverige.

kustklimat: Kustklimatet gör att somrarna blir svala och vintrarna är milda. Kustklimat finns på de västra delarna av Europa och Nordamerika.Där det finns kustklimat kan vädret gå från t.ex väldigt varmt till några minusgrader. Kustklimatet funkar för både djur, växter och människor. På vissa ställen finns de lövskogar men på vissa andra finns det jordbruk.


polarklimat: Polarklimaten är en av jordens kallaste områden. Det finns ett polarområde runt nordpolen som kallas för Arktis. Och runt Sydpolen ligger Antarktis. Årets varmaste månad har en medeltemperatur under 10° C. Det är väldigt kallt och den kalla luften gör även så att det faller lite nederbörd på vissa polarområden. 

fredag 5 juni 2015

Australien

1. De områden med mest befolkning i Australien är Sydney, Brisbane, Melbourne, Adelaide, Perth. Där det är ungefär 50 personer eller mer på en kvadrat km. Dessa städerna är städer med 1-5 miljoner invånare. Rund om dessa städerna och på vissa andra ställen i öst finns det 10-50 invånare per kvadrat km. De största delarna i Australien har mindre än 1 invånare per kvadrat kilometer. Detta beror på att dessa ställena inte sitter lika nära affärer, arbetsplatser osv och för att det är såpas varmt så att det finns en stor öken i mitten av landet. Det bor inte så många personer i öknen eftersom att det inte finns tillgång till vatten, det är nästan inget jordbruk alls dvs att det är svårt att få mat, det är väldigt varmt, finns nästan inga bostäder och sen så finns det även inga arbetsplatser. Anledningen till varför det bor så många personer i östra och sydöstra Australien är för att det inte är lika torrt. I detta området finns det lövskog och tillgång till vatten och mat. Växterna växer fort och jordbruket är bättre. Detta området är även nära havet och det är en bra sak eftersom att andra länder ska kunna transportera produkter till Australien men hjälp av stora fartyg. Detta gör att folkets bor där har byggt många stora företag och affärer som de personerna som bor där kommer att behöva. Eftersom att det finns företag och affärer där så finns det även arbetsplatser till folket. Dom kan t.ex jobba på ett företag, på dagis, med jordbruk osv. 

2. Europas vegetationszoner: Bergsklimat, inlandsklimat, medelhavsklimat, kustklimat, medelhavsklimat, arktiskt klimat, ökenklimat. 

3. Europas klimatzoner: Barrskog, lövskog, grässtäpp, medelhavsvegetation, blandad barr- och löv skog, bergs vegetation och tundra, kalfjäll.

4. De delarna i Europa som har mest befolkning är Paris, London, Moskva, Istanbul, Sankt Petersburg. Dessa Agglomerationerna eller städerna har cirka 5 miljoner invånare. De största delarna i Europa har 50- 100 invånare per kvadratkilometer eller 100 och mer. Det finns några få områden i Europa med 1-10 eller mindre än 1 invånare per kvadratkilometer. De områdena med mindre än 1 invånare är väldigt ovanliga i de flesta delarna att Europa. Det finns t.ex ett litet område högst upp i Sverige och Norge som sträcker sig ut på toppen av Ryssland. Anledningen till varför de är så få personer som bor där är för att det finns tundraklimat. Där det finns tundraklimat är det väldigt kallt och den varmaste månaden är inte högre än 10°C dvs att det är ett arktiskt klimat. På detta klimatet är det svårt att odla växter eftersom att det är så kallt och därför är det svårare för personerna som bor där när dom ska skaffa mat. Den närmaste mataffären för de som har bosatt sig där är kanske några kilometer med bil från hemmet. Det finns knappt några arbetsplatser där eftersom att det kostar såpass mycket att transportera material till ett klimat som detta. Det finns även bara några få naturtillgångar. 

5. De största delarna av Europa har en årsnederbörd på 50- 100 cm. Det finns även områden med årsnederbörd på 100- 200 cm som t.ex vissa delar av Portugal och en liten del av Spanien, norra Italien osv. Eftersom att nederbörden ligger på en ganska lagom nivå så är det enkelt att odla på de flesta ställena i Europa. Många bondgårdar som odlar grönsaker har också djur som sedan så småningom kommer att slaktas. Det finns bra naturtillgångar och det gör så att affärer, hus områden, skolor, dagis osv byggs upp. Många flyttar till dessa områdena om det finns ett jobb som passar dom i närheten. Man kan t.ex få jobb hos räddningstjänsten, dagis, företag, mataffärer osv. Naturtillgångarna är såpass bra att man kan köra bil, åka buss eller tåg. På vissa andra ställen som t.ex högst upp i Sverige så är det svårt att ta sig fram till olika områden eftersom att det finns så mycket berg. Alla områden i Europa har en miljö där man kan leva. Den är inte för torr och varm eller för kall. De finns vissa ställen med tundra klimat som Island och höst upp i norden. Det finns folk som bor i tundraklimat men de är inte alls många personer. De svåraset områdena att bo i är på bergen eftersom att dom har en såpass hög årsnederbörd. Om man bor i bergen är det svårt med transport och med jobb. De finns inte så många jobb där. Det finns flest berg vid Milano och Bern som ligger i Schweiz men även på andra ställen. 

Slöjd utvärdering vt 15

Vi fick som uppgift att göra en låda utan att använda sig av metall. I början hade jag svårt för att komma på hur jag skulle göra min låda men jag valde att göra en låda med en ganska annorlunda form som jag kom på själv (se bild).

För att göra denna lådan använde jag mig av två olika sorters trä som kallas för björk plywood och fur plywood. Jag använde mig även av en rondellslip och Jens hjälpte mig med bandsågen. 

Jag började med att göra en skiss på min låda. Jag skrev ut vilka mått jag hade tänkt mig att använda och sedan började jag jobba. Jag sågade ut 6st lika långa träbitar av träsorten som kallas för fur och sedan så sågade jag även ut 4st träbitar som var mycket mindre än de andra. För att limma fast träbitarna med varandra så använde jag mig av rondellslipen. Jag slipade varje sida i olika vinklar av alla träbitarna så att de passade ihop med varandra när jag skulle limma ihop dom. Det var ganska svårt att få vinklarna att passa med varandra men efter flera försök så lyckades jag. Jag limmade ihop alla bitarna som sedan skulle torka. Annars var min ”vägg” klar. Efter det så var det dags att fixa min botten. Jag hade tänkt mig att hela lådan skulle bestå av fur plywood men istället så råkade jag använda mig av björk som jag sedan sågade ut i samma form som lådan. När min vägg hade torkat klart limmade jag även fast min botten på lådan. Jag gjorde exakt samma sak med locket bara att jag denna gången använde mig av fur. Nu var hela lådan ihop limmad och det var dags för mig att slipa den. Jag använde mig av rondellslipen men även vanligt sandpapper. Efter att jag hade slipat hela lådan så behövde jag fixa mitt lock så jag bad Jens att såga ner min låda ungefär 3 cm från lådans topp med hjälp av bandsågen. I locket limmade jag sedan in små runda träbitar i varje hörn. Jag gjorde även ett hål i mitten av locket med borrmaskinen så att jag sedan skulle kunna sätta in handtaget. När jag försökte få på locket på lådan så funkade det inte så bra. För att fixa det så slipade jag på de små pinnarna med sandpapper i sidorna och till sist så passade locket in. Jag hade tänkt att lacka min låda men eftersom att jag hade brist på tid så oljade jag den istället med ett lager. Sedan var den klar. 

Själv tycker jag att jag kunde ha jobbat mer effektivt på lektionerna. Vissa lektioner var jag inte så fokuserad men på vissa andra lektioner var jag väldigt fokuserat och jag fick även mycket gjort. Om jag hade jobbat effektivt varje lektion tror jag att jag hade haft mycket tid över och det skulle inte bli så mycket slarv i slutet. Jag hade t.ex kunnat lacka min låda, suddat alla streck och kanske lagt till något fint som jag hade kunnat bränna in. 

Om jag hade gjort en likadan låda igen så skulle jag ha sågat alla träbitarna lite större äv vad dom egentlige skulle vara. Då kunde jag bara slipa ner den sista biten istället för att behöva såga en till träbit. Detta säger jag eftersom att det hände många gånger under mitt arbete att jag hade råkat såga en för liten bit. Jag skulle även sudda vissa streck på min låda men det hann jag inte med.


Anledningen till varför jag valde denna formen var för att jag ville göra en annorlunda låda. Jag tycker att det har börjat bli lite tråkigt med att alla lådor såg likadana ut så jag ville helt enkelt ta en form som ingen annan hade för att se om jag skulle lyckas med den formen. 














onsdag 3 juni 2015

Civil olydnad

1. Shell som är ett väldigt stort oljeföretag hade hyrt ett fartyg som tillhör Nordica eftersom att dom behövde den till att bryta upp is och för att göra det möjligt för dom att provborra. Greenpeace gick ombord på fartyget eftersom att det fanns en risk för oljeutsläpp i havet. Greenpeace är miljövänliga och vill skydda naturen från saker som kan orsaka allvarliga miljöproblem eftersom att det kommer döda många djur, naturen förstörs och detta var deras sätt att visa sin åsikt och försöka hindra Shell för att provborra i Arktis. 

2. En aktivist kan man säga är en person som är aktiv inom proteströrelse, dom vill påverka samhället och andra människors beslut igenom aktiva handlingar. Det vill säga en person som är väldigt aktiv med att protestera och stå för sina åsikter om de inte är nöjda med någonting i samhället. Även om det aktivisterna gör är ett brott så är dom beredda att ta risken och få fram sina åsikter på detta sättet. 

3. Aktivister har gjort saker som att kedja fast sig vid träd som ska huggas ner, hota familjer som äger minkfarmar eller andra sorters företag som skadar djur och så har dom även hjälpt till att gömma flyktingar som ska utvisas från landet. Det finns massor av olika aktivister med väldigt olika åsikter och olik vilja till hur samhället ska fungera och därför finns det mycket massor av olika sorters brott som dom har begått. 

Hindra export av svenska vapen till krigförande land.
Sverige är ett av många länder som säljer vapen till länder med krig. Om ett land slutar att sälja vapen så kommer dom nog att köpa vapen från de andra länderna. De är mycket prat om flyktingar och om att dom inte får komma in i vissa länder och söka asyl osv men om de nu blir så att Sverige slutar att sälja vapen så bidrar vi inte till krig i de andra länderna. Då kanske de länderna i Eu som också säljer vapen också slutar med det och de länderna med krig får de mycket svårare att skaffa vapen. Krigen minskar pga dom har de svårt med att hitta vapen och flyktingarna minskar. 

Sabotera fartyg som jagar val.
Jag valde detta som mitt andra val eftersom att valarna i havet tillhör ett ekosystem. Om vi jagar valarna och dödar dom så kanske dom dör ut till sist och ekosystemet förstörs. Valar äter massor med sill och om valarna inte finns så kanske det blir för mycket sill i havet? Även om vi människor också äter mycket sill så är det fortfarande inte så mycket som alla valarna äter. Om de nu skulle vara så att det blev över mycket sill i havet så skulle sillen också bli billigare i affärerna eftersom att det är så enkelt att få tag på. När människorna ska fånga sill så måste dom lägga ut fiskenät i havet och andra 
havsdjur kan också följa med och dö. Till sist så är hela ekosystemet förstört? 

Släppa ut djur från laboratorier som utför djurförsök.
I Europa är det förbjudet med djurförsök sen år 2013 men i Sverige blev det förbjudet år 2004. Många djur plågas av djurförsök och de finns även många som dör. Djurförsök kan t.ex vara att dom prövar nytt smink på djur för att se om de funkar. Fortfarande så är djurförsök inte helt förbjudet. De får bara användas om man inte kan få fram forskningsresultaten med andra metoder. Alltså så använder de bara djurförsök när de inte finns något annat sätt. Jag tror att de finns annat sätt än att plåga djuren med något sånt här. Företagen kanske kan ge en viss summa pengar till människorna som vill prövades produkter eller annat frivilligt? 

Blockera transport av radioaktivt avfall från ett svenskt kärnkraftverk.

Gömma papperslösa flyktingar.

tisdag 2 juni 2015

Rörelse bilder

När vi tog den här bilden var kameran inställd på att fota 1/1000 sekunder och bilden där vi fotade 1/30 finns här. På bilden där vi har fotat med 1/30 så är det en ganska stor oskärpa. Det beror på att kameran fotar 1/30 per sekund och varelsen på bilden hinner röra sig ganska långt på den tiden. På den bilden där vi har fotat 1/1000 så fotar kameran mycket snabbare och det man ska fota hinner inte röra sig till ett annat ställe lika snabbt.




1/1000 sekund. 

Problemlösning 6:1

P1a.

första personen: A
andra personen: B
Tredje personen: C
Fjärde personen: D 

A B C D 

3 + 2 + 1 = 6

Svar: det blir 6 st handskakningar på festen. 

Detta kan man räkna ut igenom att veta att person A har skakat hand med alla förutom sig själv, alltså 3 st handskakningar. Person B har redan skakat hand med A och ska sedan skaka hand med person C och D, alltså blir det 2 st handskakningar. Då är det person C kvar som redan har skakat hand med A och B. Eftersom att han inte kan skaka hand med sig själv så är det bara person D kvar, alltså är det 1 handskakning kvar med 1 person till som har skakat hand med alla förutom honom. Nu adderar jag antalet handskakningar alla hade gjort (3+2+1=6) och då kommer man fram till svaret. 

P1b. 

första personen: A
andra personen: B
Tredje personen: C
Fjärde personen: D 
femte personen: E
sjätte personen: F
sjunde personen: G
åttonde personen: H

A B C D E F G H 

7+6+5+4+3+2+1= 10+10+8=28

Svar: 28 st handskakningar. 

(samma förklaring som på förra uppgiften)

p2a. 








När jag räknade ut detta så började jag med att tänka med 4 st antal spelare. A B C och D.  A + B spelar en match. C + d spelar en annan match. Av dessa två matcherna får vi ut två vinnare som sedan spelar i final, den sista och tredje matchen. 

P2b. 

20 spelare. 

20 spelare => 19 matcher 

Detta vet jag eftersom att jag följde mönstret som jag räknade ut på uppgift p2a. 

P2c. 

Som i förra uppgiften upptäckte vi att antalet matcher är alltid mindre med ett mot antalet spelare. Då är: 

n spelare => (n-1) matcher

P2d. 

Robin har rätt. Om det är 40 spelare så är det 39 matcher. Då är 39 personer förlorare och en vinnare. 

P3. 

Lag nr 1: A
Lag nr 2: B
Lag nr 3: C
Lag nr 4: D
Lag nr 5: E
Lag nr 6: F
Lag nr 7: G
Lag nr 8: H 

A B C D E F G H 

7 + 6 + 5 + 4 + 3 + 2 + 1 = 28 

Svar: det blir 28 st matcher om alla ska spela mot alla. 

Detta räknade jag ut igenom att…. A spelar mot B, C, D, E, F, G, H, de är 7 st lag. Nu har B bara sorlat med A och resten är 6 st lag. Sen så har C spelat mot båda A och B men inte dom andra som är 5 st lag. Sen har D spelat mot A, B och C men inte dom andra 4 lagen. E har redan spelat med A, B, C, D och har sedan 3 lag kvar, F har spelat mot alla dom andra förutom de 2 sista lagen. Till sist så har G spelat mot alla förutom med det ända som är kvar, H. 

Nu när jag har fått upp dessa värden så ska jag addera dom med varandra för att få svaret. (7+6+5+4+3+2+1=28)

P4. 

Det är 10 st lag i basketligan. 

Lag nr 1: A
Lag nr 2: B
Lag nr 3: C
Lag nr 4: D
Lag nr 5: E
Lag nr 6: F
Lag nr 7: G
Lag nr 8: H 
Lag nr 9: I
Lag nr 10: J

9 + 8 + 7 + 6 + 5 + 4 + 3 + 2 + 1 = 45. 

45 · 2 = 90

Svar: det blev 90 st matcher. 

För att lösa denna uppgiften använde jag mig av samma uträkning som på uppgift P3. Men eftersom att alla möter alla två gånger så multiplicerade jag mitt svar med två. 

P5a. 

Antal lag = n 

n · (n - 1) = totala antalet matcher
n = 16 

16 · (16 - 1) = 16· 15 = 24o

Eftersom att antalet lag är 16 och jag vet att n =16 så tar jag (16 · 16 - 1). 16 - 1 = 15 så därför tar jag 16 · 15 = 240. 

P5b. 

Antal lag = n 

n · (n -1 ) = totala antalet matcher

n = 2o

20 · ( 20 - 1 ) = 20 · 19 = 380

Samma förklaring till uträkningen som på förre uppgiften. 

P6. 

Grön: A
Röd: B
Orange: C
Gul: D

4 · 3 · 2 · 1 = 24


Svar: Man kan måla färgerna på 24 olika sätt. 

måndag 1 juni 2015

Bild reflektion, mask

När vi väl fick uppgiften så var det väldigt svårt för mig att komma på hur jag skulle göra min mask men efter en stund så fick jag en idé som jag var ganska nöjd med när jag ritade min skiss. Jag hade tänkt att min mask skulle vara helt svart med orangea sträck som skulle ha en skruvad form i slutet (se bild). Eftersom att sträcken skulle vara orangea så hade jag tänkt att läpparna skulle vara röda. Jag hade inte tänkt mig några speciella uppbyggnader. Jag ville bara ha glitter på ögonen i en speciell form. Jag hade tänkt att båda ögonen skulle ha glitter som var fortmat som ett kryss.

Masken blev inte exakt som jag hade tänkt mig. Jag ändrade de orangea sträcken till röda sträck istället. Istället för att ha båda ögonen formade som kryss så gjorde jag ett som ett kryss och det andra som en cirkel. Jag trodde att det skulle gå väldigt fort att måla sträcken men jag var tvungen att ta flera lager så att den svarta färgen inte syntes igenom. I början var jag mycket noggrannare och sträcken var mycket tajtare med varandra men i slutet så blev det stressigare och därför blev arbetet lite slarvigare. Detta är negativt och jag tror även att det beror på att jag pratade mycket under lektionerna. Så det är något jag måste tänka på till nästa termin. Utöver det så blev jag ganska nöjd med mitt arbete. Det hade gått bra och jag blev nöjd med min mask ändå. 


Såhär såg min skiss ut.

Såhär blev resultatet. 

Mitt ekosystem

Syfte: Syftet är att vi ska se hur ett ekosystem fungerar. 

Hypotes: Jag tror att syret i burken kommer att ta slut eftersom att insekterna andas hela tiden och det innebär att dom tar upp syren som dom behöver och lämnar ifrån sig koldioxiden som växterna sedan behöver för att växa. Efter en stund så tror jag att växterna kommer att växa mycket snabbare eftersom att det bara finns koldioxid kvar. Jag tror även att vattnet kommer att avdunsta och sedan droppa ner igen och då kan växterna ta upp de igenom rötterna eftersom att vatten är en av de sakerna dom behöver för att växa.   Djuren kommer också behöva vatten för att överleva. Jorden i burken behöver syre för att inte torka ut och efter en stund när syren inte finns kvar så kommer även jorden att torka ut. Jag tror också att burken kommer att öka i vikt eftersom att koldioxid väger mer än syre och i slutet av experimentet så kommer det knappt att finnas något syre kvar. 

Material: glasburk, jord, maskar, gråsuggor, växter, löv, vatten. 

Utförande: Lägg in jord på botten av glasburken. Plantera växter med rötter. Lägg in djuren och löven. Häll in vatten så att jorden blir fuktig och stäng burken. Sen  vägde vi och kollade upp vad det var som hade hänt i burken i några veckor. 

Resultat:

Slutsats: Min hypotes stämde inte jätte bra. Jag trodde att burken skulle öka i vikt men istället så minskade vikten. Kretsloppet i glasburken fungerade ungefär likadant som i verkligheten. Vattnet som fanns i jorden avdunstade efter en stund och blev till imma på glasburkens lock. Efter en stund föll dropparna nertill jorden igen. I verkligheten avdunstar vattnet som sedan bildar moln innan det börjar regna. Men eftersom att det inte kan bildas moln i min burk så bildades det imma på glaset/locket. De flesta av växterna klarade sig bra. Några hade börjat bli bruna men den största växten var fortfarande grön och man kunde se att rötterna hade växt väldigt noga. Eftersom att växten kunde växa så tror jag at systemet funkade väldigt bra. En del av min jord har bildat alger. Det beror på att burken hade massa bakterier. Fotosyntesen i burken funkade också väldigt bra. 

Felkällor: 

Första gången jag granskade burken såg det ut som att maskarna hade dött men eftersom att ekosystemet funkade bra så tror jag nu efteråt att dom fortfarande lever. Jag borde kolla upp det noggrannare men det är svårt att kolla upp det när man inte får öppna burkens lock. Burken har minskat i vikt vilket den inte borde. Det kan bero på att gas har råkats släppas ut. 

Tänk efter 6:2

T1. Jag kan kontrollera detta igenom att sätta in värdet av x i ekvationen (x=6).

ex. 8 + 6 = 14

Svaret blir inte 13 och det betyder att x ≠ 6. 

Ett annat sätt man kan använda sig av är att räkna ut ekvationen. 

ekvationen: 8 + x = 13

13- 8 = 5

X = 5 

Då kan jag se att x ≠ 6 och att x = 5. 

T2a. 

Eftersom att det ska vara lika mycket på båda sidorna av likamedstecknet så omvandlar jag + 7 till - 7. Då tar jag 21-7 och differensen av det blir värdet av x. 

x + 7 = 21

21 - 7 = 14 

x = 14

T2b. 

Här gör jag samma sak bara att jag omvandlar - 8 till + 8. Svaret av de blir värdet av x. 

x - 8 = 20 

20 + 8 = 28

x = 28 

T2c. 

För att räkna ut hur mycket ett x är kan jag ta 18/6 eftersom att 18 är delat upp i 6x. Kvoten av de bli värdet av x.

6x = 18 

18/6 = 3

x = 3 

T2d. 

Här är det ungefär samma sak. Vi vet att x är delat med 3 och att svaret blir 10. Därför kan vi ta 10 · 3 och få fram värdet av x. 

x/3 = 10 

10 · 3 = 15 

x = 15 

T3a. 

2x + 3 = 15

Våran uppgift här är att ta reda på hur mycket x är värt. Då kan vi subtrahera 3 med 15 eftersom att 3an har lagts till i efterhand. 
          
15 - 3 = 12

Nu kom vi fram till att 2x = 12. För att räkna ut hur mycket x är värt så delar jag 12 på 2. 

12/2 = 6 

x = 6 

T3b. 

uppgiften: x/4 - 2 = 3

För att räkna ut hur mycket x är värt så börjar jag med att ta ut de siffrorna som lades till efter divisionen med x inblandat. Alltså så tar jag  - 2 och gör om de till + 2 på andra sidan av likamedstecknet. 

x/4 = 3 + 2 

3 + 2 = 5

x/4 = 5

Nu vet vi att x/4 = 5 och därför kan vi multiplicera 5 med nämnaren som i detta fallet är 4. 

5 · 4 = 20 

x = 20 

T4a. 

n = 20 st röda

Om n är likamed 20 så kan man räkna ut hur mycket 3n är igenom att multiplicera det med 3. Om man kollar på mönstret så kan man se att varje röd kula har 2 orangea kulor vid sin sida. I slutet av mönstret så finns det 2 orangea kulor utan en röd och därför adderar jag de med 2.

20 · 3 + 2 = 62 

Svar: Arvid har 62st kulor sammanlagt. 

T4b. 

1…  3 · n + 2 = 47  

2…  3 · n = 47 - 2    

3… n = 45/3 = 15  

n = 15

1…  Jag skriver om ekvationen så att hela ekvationen blir 47 enligt uppgiften. 

2… Jag flyttar + 2 i ekvation -1 från vänster sida av likamedstecknet till höger sida. Då ändras + 2 till -2. 

3…  För att sedan räkna ut hur mycket n är av 3n så tar jag 45/3=15. 

Svar: ebba har gjort rätt. 

T4c. 

1…  3 · n + 2 = 101

2…  3 · n = 101 - 2

3… n = 99/3= 33

n = 33 

1…  Jag skriver om ekvationen så att hela ekvationen blir 101 enligt uppgiften. 

2…  Jag flyttar sedan +2 från vänster sida av likamedstecknet till höger sida. då ändras +2 till -2. 


3… För att räkna ut hur mycket n är av 3 n så tar jag 99/3=33. Då vet jag att n är 33. 

Lag och rätt, frågor

1.Vi har lagar regler osv för att samhället ska fungera och för att alla ska komma överens utan att det ska bli massa bråk. Personer som begår ett brott brukar få ett straff om det är så att personen har blivit dömd till det. Vi har straff för två självklara anledningar och en av dom är för att personen som har begått brottet inte ska göra om det och även för att andra personer inte ska begå ett brott. Lagar och regler gör så att det faktiskt blir mindre brott i samhället än vad det skulle vara om vi inte hade några lagar. Detta beror på att de flesta personerna inte vill få problem eller straffas. 

2.  Det börjar oftast med en proposition från regeringen till riksdagen. Riksdagsledamöterna kan också lämna in förslag till riksdagen. Deras förslag kallas för motioner och brukar oftast vara ett motförslag till propositionerna. När förslaget har kommit från till riksdagen så brukar talmannen meddela det i kammarn. efter det skickas förslaget till ett utskott. I utskottet fördjupar de sig i förslaget och lämnar sedan ett utskottsbetänkande till riksdagsbeslut. Efter detta så blir det en öppen debatt i kammaren och efter det så är det dags för alla ledamöter som ska rösta. Alla ledamöter samlas i kammaren och kan sedan rösta på om de vill att regeln ska stiftas eller inte. Dom kan även avstå från att rösta. För att regeln ska stiftas så krävs det att majoriteten ska ha sagt ja till förslaget. 

3. Miljön och arvet är dom 2 största anledningarna till varför folk begår brott. 
Med miljön menar man att beroende på vilken miljö personen har fått växa upp i så kan dom tolka rätt och fel på olika sätt. Även fast vi inte märker det så är det våran omgivning som påverkar oss mest. Många av de personerna som har begått ett brott har tidigare haft aggressiva föräldrar eller föräldrar med allvarliga problem som t.ex narkotika problem, fattigdom,  och så vidare. Om man blev slagen när man var liten så kanske man själv slår folk i framtiden eftersom att man ser det som en enkel lösning på dom flesta problemen. Forskare har sett att de flesta barnen som har växt upp i stökiga miljöer när dom var yngre har oftast kommit i kontakt med brottsligheten. 
Miljön behöver inte bara handla om vad det är som händer i hemmet. Folk som bor i ett område där många är arbetslösa och där ekonomin i området inte är så bra kan också hamna i kontakt med olika brottsligheter. Det kan t.ex vara att man inte har några pengar och det kan leda till att man börjar stjäla från andra men som sagt så behandlar alla personer dom olika situationerna olika och det finns folk som aldrig har begått något sorts brott. 

Arvet är den andra vanligaste anledningen till varför vissa begår brott. Med arv menas det med att alla föds med olika positiva eller negativa förmågor. Man kan inte arva en gen som gör att man blir brottslig med där emot kan man t.ex arva bristande inre kontroll och det kan leda till att man hamnar i konflikter som går för långt och som sedan utvecklas till ett brott. 

Alla brottslingar har olika anledningar till varför de har begått ett brott. Det kan vara från att dom är psykiskt sjuka till att dom har blivit påverkade av grupptrycket eller av alkohol, Socioekonomi som har med att göra en persons sociala och ekonomiska bakgrund. 

4. När ett brott begås så börjar utredningen med att polisen griper den misstänkte och gör en förundersökning. När man gör en förundersökning så brukar man oftast börja med att förhöra alla vittnen och de personerna som har varit inblandade i brottet. Under förundersökningen så letar dom även efter bevis som t.ex finger avtryck, DNA, foton, videos som en övervakningskamera som har filmat händelsen osv. I vissa fall så är brottet inte såpass stort och därför blir straffet bara böter. Om personen är under 15 år, alltså inte straffmyndig så kommer socialnämnden att ta över. Dessa bevis brukar sedan också användas i en rättegång mot den misstänkte om det nu är så att det ska bli en rättegång. Bevisen är en stor del till att sedan kunna avgöra om är personen är skyldig eller inte. Om åklagaren vill att den misstänkte ska hållas häktad innan rättegången så måste åklagaren gå till en domstol och begära det. I rättegången så är det domstolen som bedömer vilket straff den misstänkte ska få beroende på alla frågor dom har ställt till offret, den misstänkte och beroende på hur starka bevisen är. Straffskalan kan delas upp i ringa och i grovt. Dom grova brotten straffas hårdare än dom ringa. Straffen för båda brotten kan t.ex vara fängelse, böter, skyddstillsyn osv. Om domaren nu anser att den tilltalade är oskyldig så kan han/hon bli frisläppt. 

5a. Huvudförhandling är ett annat ord för rättegång. Rättegångarna är offentliga för att folk vill se om det blir än rättvis rättegång och att allt går rätt till. Det ska t.ex finnas en försvarsadvokat till den åklagade om de nu inte är så att personen har tackat nej. En annan anledning är för att anhöriga, släkt familj, vänner osv ska kunna se rättegången. 

5b. Det är inte alla rättegångar som är offentliga. Detta beror på att det kan vara ett väldigt grovt brott som t.ex sexualbrott. Vanliga mord brukar vara offentliga men om det är så att personen som ska vittna känner sig hotad så behöver vittnet inte göra det offentligt. Brott där barn och ungdomar förekommer är inte heller tillåtna för att va offentliga. Om brottet handlar om någon som försöker spionera eller något som berör Sveriges säkerhet så är rättegången inte heller offentlig. Detta beror på att hemlig information kan sprida sig. 

6. När de olika partierna inte blir nöjda med domen så kan dom överklaga. I Sverige finns det 6st olika hovrätter. Hovrättens viktigaste uppgift är att kolla upp mål som har överklagats. Hovrätten tar bara hand om de mål som finns i dess domkrets. När domen har överklagats så skickar tingsrätten den vidare till hovrätten där dom sedan kollar upp målet. När hovrätten har gjort sitt jobb så kan det fortfarande finnas något parti som fortfarande inte är nöjd med domen. Då kan det partiet överklaga igen och det kommer leda till att domen skickas vidare till högsta domstolen. Sveriges högsta domstol ligger i Stockholm. Högsta domstolen tar inte upp alla mål. Dom tar bara upp målen som är vägledande (prejudicerande) eller av speciellt intresse. Både den målsägande och den tilltalade kan överklaga. Det räcker med att en av dom överklagar för att det ska bli en ny rättegång. 

7. Ett tvistemål brukar väldigt sällan gå till rättegång. Tvistemål är när vi människor tolkar olika saker som fel eller rätt och kan inte komma överens om en sak. Man brukar säga att det börjar med en tvist, alltså att man inte kan komma överens med någon/några andra personer om någonting. Det brukar finnas 2 parter. en kärande och en svarande men det kan även vara många personer inblandade i tvistemålet och det leder då alltså till att det inblandas många personer i dom olika parterna. Tvistemål brukar oftast finnas inom familjer, vänner eller kanske mellan ett gift par. Tvistemålen kan t.ex handla om ekonomi, konsumenttvister, vem som ska ta hand om barnet efter skilsmässan osv.

8. Ungdomar mellan 15-20 år  är de mest brottsaktiva men enligt forskning så avtar brottsligheterna efter 20 års åldern. De vanligaste brotten för ungdomar brukar göra kallas för tillgreppsbrott. Inom tillgreppsbrott ingår det snatteri, stöld och rån. Många ungdomar begår även skadegörelse och våldsbrott som t.ex klotter. 
Åtalsunderlåtelse är när åklagaren väljer att inte väcka åtal mot personen även om personen har begått ett brott.  För de flesta ungdomar kan detta betyda att dom inte har blivit dömda till ett brott men brottet skrivs ändå upp i straff registret (prickar). Straffrabatten ökar desto yngre man är (15-18år). Men man brukar även få straffrabatt väldigt ofta när man år 19-20 år också. Om man har begått ett brott och inte är straffmyndig så kan man ändå få böter som man kan betala av senare när man har fått ett jobb där dom drar av lönen tills man har betalat boten men vid vissa fall så betalar föräldrarna. Från 15 års åldern och uppåt så kan man få något som kallas för ungdoms- eller samhällstjänst. Detta innebär att man arbetar gratis. Om man har fått ungdomstjänst så har ungdomarna tillgång till skola och utbildning men man är inlåst och har inte frirörelse. På en ungdomstjänst hamnar man om man har begått flera grova brott som t.ex misshandel. Det krävs att man ska ha begått brotten flera gånger. Man kan även bli fosterhemsbaserad dvs att man flyttar barnet från sin miljö och långt bort från alla deras problem. Om man är under 18år så får man aldrig bestämma själv vart man hamnar. Även barn som är väldigt små kan bli fosterhemsbaserade men då är det inte dom som har begått ett brott, då är det föräldrarna som har problem som gör att dom inte kan ta hand om barnet. Ett annat straff som ungdomar kan råka ut för är ungdomsfängelse. Ungdomsfängelse är för de unga brottslingarna. Man försöker alltså skilja kriminella ungdomar från de kriminella vuxna. Detta beror på att ungdomarna inte ska råka illa ut i fängelset eller lära sig mer om brott från de äldre. 

9. Anledningen till varför vi har straff är för att avskräcka folk och för att dom som redan har begått ett brott inte ska göra om det efter deras straff. Domstolen bestämmer vilket straff man ska få beroende på hur grovt brottet var. Man kan t.ex få fotboja och det innebär att man avtjänar sitt straff i sin bostad, alltså att man inte får lämna hemmet. Polisen kan alltid se vart du går med hjälp av fotbojan ifall man skulle få för sig att gå ut. Ett annat straff kan vara fängelse straff som kan vara mellan en vecka upp till livstid. I Sverige är livstid ungefär 20år. Man kan även få samhällstjänst där man arbetar gratis, det kan t.ex vara att man är tvungen att jobba i ett kök eller plocka upp sopor på allmänna platser. Böter är ett av de vanligaste straffen. Man kan få böter även om brottet inte är så jätte stort. Det kan t.ex vara att man har kört för fort eller för snatteri. 

10. Brottsofferjouren är en organisation som hjälper alla brottsoffer som behöver hjälp. Denna organisationen finns inte överallt, dom finns för det mesta i städer där det finns en tingsrätt. Brottsofferjouren är gratis och man behöver alltså inte betala för att få någon hjälp av t.ex en psykolog, samtalshjälp osv. De som arbetet på denna organisationen kallas för stödpersoner och de har tystnadsplikt dvs att dom inte har rätt till att berätta vidare det du har berättat för dom till någon annan. Brottsofferjouren har flera uppgifter. Alla personer är olika och vissa klarar sig igenom att bara prata med en vän men vissa andra kan få ekonomiska ersättningar, skyddat boende, en advokat till rättegången eller en läkare som kan sjukskriva dom
från jobbet. Man har även rätt till tolkhjälp på rättegången. 

Det finns många sätt man kan hjälpa ett brottsoffer på. Brottsofferjouren använder redan sätt som samtalshjälp, psykolog osv. Jag tycker att många av de sätten som brottsofferjouren redan använder är bra men dom kan förbättras igenom att ge vissa brottsoffer högre sjukpenning och låta dom slippa karensdagen. Karensdag innebär att det kostar pengar första dagen man är sjuk. Om dom mår extremt dåligt eller om dom har fått skador som gör att dom inte kan jobba borde dom kanske få hela lönen? Man kan också öka ersättningsnivån. t.ex öka skadestånd, kränknings- ersättning, ersättningar från försäkringsbolaget. Behandlingstiden när det gäller ersättningar kan variera. Jag tycker att behandlingstiden ska bli snabbare när det gäller ersättningar. Eftersom att många som har blivit utsatta för brott inte bor så nära en brottsofferjour så tycker jag att regeringen ska se till så att det blir fler brottsofferjourer så att brottsoffret inte behöver åka en lång sträcka för att få den hjälpen som dom behöver.  

11. Polisens uppgifter är att se till så att alla människor är trygga och även att brottsligheten ska minska. Polisen är den ända gruppen förutom militärer som får använda våld lagligt. Det finns poliser överallt i landet och varje län har ett eget polisdistrikt. Om man vill bli polis så måste man utbilda sig till polis i någon av de polisskolorna som finns i Sverige. Där ser dom till att du kan simma, har bra kondition osv men poliserna måste även kunna Sveriges lagar. Om man vill få ett nytt pass, ordna en konsert, sälja fyrverkerier eller demonstrera så är det hos polisen man ska ansöka om tillåt. 

12. Den dömde i fängelset kan få hjälp som en psykolog. Personen kan också få hjälp med sitt narkotika beroende till exempel. Den dömde har även rätt till utbildning och det finns även brottslingar som har utbildat sig till jurister i fängelset. Anledningen till varför de får hjälp i fängelset är för att de ska få chansen att ändra på sitt beteende. 


13. Jag är emot dödsstraff. Anledningen till varför jag är emot dödsstraff är för att jag tycker att man inte ska hämnas. Om vi alla skulle hämnas på varandra i vardagen så skulle det aldrig bli någon fred. Det gäller att visa folk vad som är rätt och vad som är fel. Inte göra fel sak bara för att någon annan gjorde fel i första hand. Dessutom så tycker jag inte att man ska ta livet av någon för att dom har gjort en misstag, även om dom inte har insett sitt misstag än. Då tycker jag att dom ska få hjälp även om de nu tar väldigt lång tid för dom att förstå sitt misstag. För de personerna som aldrig har varit med om någonting sånt här vet inte hur mycket världen runt de anhöriga förändras. Det vet jag inte heller eftersom att jag aldrig har upplevt de. Men för den brottslingen är personens liv hela hans värd. Om vi nu skulle avrätta en person för ett misstag så tar vi bort hela personens värd, personens liv och personens anhöriga kommer även också att få det svårt. Jag tycker att det är värt att lägga ner mycket tid på även en person så att den till slut förstår sina fel och kanske kan gå vidare i livet med ett bra liv där personen berättar om sina erfarenheter till andra så att dom inte heller begår det misstaget som den personen gjorde. Jag förstår dom som är med dödsstraff. Jag tror att dom tänker ur allmänhetens perspektiv och inte brottslingens perspektiv. Jag tror även att om dom börjar tänka från brottslingens perspektiv så skulle deras åsikter kanske också ändras, eftersom att mina gjorde det för ett långt tag sen när jag började tänka från båda perspektiven.