onsdag 3 juni 2015

Civil olydnad

1. Shell som är ett väldigt stort oljeföretag hade hyrt ett fartyg som tillhör Nordica eftersom att dom behövde den till att bryta upp is och för att göra det möjligt för dom att provborra. Greenpeace gick ombord på fartyget eftersom att det fanns en risk för oljeutsläpp i havet. Greenpeace är miljövänliga och vill skydda naturen från saker som kan orsaka allvarliga miljöproblem eftersom att det kommer döda många djur, naturen förstörs och detta var deras sätt att visa sin åsikt och försöka hindra Shell för att provborra i Arktis. 

2. En aktivist kan man säga är en person som är aktiv inom proteströrelse, dom vill påverka samhället och andra människors beslut igenom aktiva handlingar. Det vill säga en person som är väldigt aktiv med att protestera och stå för sina åsikter om de inte är nöjda med någonting i samhället. Även om det aktivisterna gör är ett brott så är dom beredda att ta risken och få fram sina åsikter på detta sättet. 

3. Aktivister har gjort saker som att kedja fast sig vid träd som ska huggas ner, hota familjer som äger minkfarmar eller andra sorters företag som skadar djur och så har dom även hjälpt till att gömma flyktingar som ska utvisas från landet. Det finns massor av olika aktivister med väldigt olika åsikter och olik vilja till hur samhället ska fungera och därför finns det mycket massor av olika sorters brott som dom har begått. 

Hindra export av svenska vapen till krigförande land.
Sverige är ett av många länder som säljer vapen till länder med krig. Om ett land slutar att sälja vapen så kommer dom nog att köpa vapen från de andra länderna. De är mycket prat om flyktingar och om att dom inte får komma in i vissa länder och söka asyl osv men om de nu blir så att Sverige slutar att sälja vapen så bidrar vi inte till krig i de andra länderna. Då kanske de länderna i Eu som också säljer vapen också slutar med det och de länderna med krig får de mycket svårare att skaffa vapen. Krigen minskar pga dom har de svårt med att hitta vapen och flyktingarna minskar. 

Sabotera fartyg som jagar val.
Jag valde detta som mitt andra val eftersom att valarna i havet tillhör ett ekosystem. Om vi jagar valarna och dödar dom så kanske dom dör ut till sist och ekosystemet förstörs. Valar äter massor med sill och om valarna inte finns så kanske det blir för mycket sill i havet? Även om vi människor också äter mycket sill så är det fortfarande inte så mycket som alla valarna äter. Om de nu skulle vara så att det blev över mycket sill i havet så skulle sillen också bli billigare i affärerna eftersom att det är så enkelt att få tag på. När människorna ska fånga sill så måste dom lägga ut fiskenät i havet och andra 
havsdjur kan också följa med och dö. Till sist så är hela ekosystemet förstört? 

Släppa ut djur från laboratorier som utför djurförsök.
I Europa är det förbjudet med djurförsök sen år 2013 men i Sverige blev det förbjudet år 2004. Många djur plågas av djurförsök och de finns även många som dör. Djurförsök kan t.ex vara att dom prövar nytt smink på djur för att se om de funkar. Fortfarande så är djurförsök inte helt förbjudet. De får bara användas om man inte kan få fram forskningsresultaten med andra metoder. Alltså så använder de bara djurförsök när de inte finns något annat sätt. Jag tror att de finns annat sätt än att plåga djuren med något sånt här. Företagen kanske kan ge en viss summa pengar till människorna som vill prövades produkter eller annat frivilligt? 

Blockera transport av radioaktivt avfall från ett svenskt kärnkraftverk.

Gömma papperslösa flyktingar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar