fredag 5 juni 2015

Australien

1. De områden med mest befolkning i Australien är Sydney, Brisbane, Melbourne, Adelaide, Perth. Där det är ungefär 50 personer eller mer på en kvadrat km. Dessa städerna är städer med 1-5 miljoner invånare. Rund om dessa städerna och på vissa andra ställen i öst finns det 10-50 invånare per kvadrat km. De största delarna i Australien har mindre än 1 invånare per kvadrat kilometer. Detta beror på att dessa ställena inte sitter lika nära affärer, arbetsplatser osv och för att det är såpas varmt så att det finns en stor öken i mitten av landet. Det bor inte så många personer i öknen eftersom att det inte finns tillgång till vatten, det är nästan inget jordbruk alls dvs att det är svårt att få mat, det är väldigt varmt, finns nästan inga bostäder och sen så finns det även inga arbetsplatser. Anledningen till varför det bor så många personer i östra och sydöstra Australien är för att det inte är lika torrt. I detta området finns det lövskog och tillgång till vatten och mat. Växterna växer fort och jordbruket är bättre. Detta området är även nära havet och det är en bra sak eftersom att andra länder ska kunna transportera produkter till Australien men hjälp av stora fartyg. Detta gör att folkets bor där har byggt många stora företag och affärer som de personerna som bor där kommer att behöva. Eftersom att det finns företag och affärer där så finns det även arbetsplatser till folket. Dom kan t.ex jobba på ett företag, på dagis, med jordbruk osv. 

2. Europas vegetationszoner: Bergsklimat, inlandsklimat, medelhavsklimat, kustklimat, medelhavsklimat, arktiskt klimat, ökenklimat. 

3. Europas klimatzoner: Barrskog, lövskog, grässtäpp, medelhavsvegetation, blandad barr- och löv skog, bergs vegetation och tundra, kalfjäll.

4. De delarna i Europa som har mest befolkning är Paris, London, Moskva, Istanbul, Sankt Petersburg. Dessa Agglomerationerna eller städerna har cirka 5 miljoner invånare. De största delarna i Europa har 50- 100 invånare per kvadratkilometer eller 100 och mer. Det finns några få områden i Europa med 1-10 eller mindre än 1 invånare per kvadratkilometer. De områdena med mindre än 1 invånare är väldigt ovanliga i de flesta delarna att Europa. Det finns t.ex ett litet område högst upp i Sverige och Norge som sträcker sig ut på toppen av Ryssland. Anledningen till varför de är så få personer som bor där är för att det finns tundraklimat. Där det finns tundraklimat är det väldigt kallt och den varmaste månaden är inte högre än 10°C dvs att det är ett arktiskt klimat. På detta klimatet är det svårt att odla växter eftersom att det är så kallt och därför är det svårare för personerna som bor där när dom ska skaffa mat. Den närmaste mataffären för de som har bosatt sig där är kanske några kilometer med bil från hemmet. Det finns knappt några arbetsplatser där eftersom att det kostar såpass mycket att transportera material till ett klimat som detta. Det finns även bara några få naturtillgångar. 

5. De största delarna av Europa har en årsnederbörd på 50- 100 cm. Det finns även områden med årsnederbörd på 100- 200 cm som t.ex vissa delar av Portugal och en liten del av Spanien, norra Italien osv. Eftersom att nederbörden ligger på en ganska lagom nivå så är det enkelt att odla på de flesta ställena i Europa. Många bondgårdar som odlar grönsaker har också djur som sedan så småningom kommer att slaktas. Det finns bra naturtillgångar och det gör så att affärer, hus områden, skolor, dagis osv byggs upp. Många flyttar till dessa områdena om det finns ett jobb som passar dom i närheten. Man kan t.ex få jobb hos räddningstjänsten, dagis, företag, mataffärer osv. Naturtillgångarna är såpass bra att man kan köra bil, åka buss eller tåg. På vissa andra ställen som t.ex högst upp i Sverige så är det svårt att ta sig fram till olika områden eftersom att det finns så mycket berg. Alla områden i Europa har en miljö där man kan leva. Den är inte för torr och varm eller för kall. De finns vissa ställen med tundra klimat som Island och höst upp i norden. Det finns folk som bor i tundraklimat men de är inte alls många personer. De svåraset områdena att bo i är på bergen eftersom att dom har en såpass hög årsnederbörd. Om man bor i bergen är det svårt med transport och med jobb. De finns inte så många jobb där. Det finns flest berg vid Milano och Bern som ligger i Schweiz men även på andra ställen. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar