söndag 7 juni 2015

Klimat zonerna

Regnskog: Regnskogar finns närmast ekvatorn där det är som fuktigast och över 25 grader året runt. I en tropisk regnskog brukar det regna minst 1 500 mm/år. Under dagen när det är mycket sol så värms vattnet upp och en stor del vatten avdunstas och m´bildas moln. Sedan på eftermiddagen så regnar det massor. Såhär håller det på varje dag året om. En regnskog har massor med olika djur och växt arter. De har mer än halva jordens olika arter av djur och växter. Det gör regnskogarna till världens största ekosystem. Värdens största regnskog kallas för Amazonas och ligger i Brasilien. 

Öken: En öken är en av de torraste områdena på jorden. Under dagarna kan det bli upp till 55 grader varmt men på nätterna kan det bli minus grader. Detta beror på att det varken finns någon, hus, träd eller något annat som i vanliga fall brukar hindra den kalla nattluften från att nå marken. Men den största anlednings är att det inte finns någon vatten i öknen som sedan kan avdunsta och bilda moln. Det är molnen som håller kvar värmen. Världens första öken är Saharaöknen och den ligger i norra Afrika. Årsnederbörden brukar ligga på ungefär 25o mm/år. Det brukar inte regna så ofta men när det väl regnar i en öken så blir det väldigt stora regnskurar. 

medelhavsklimat: Medelhavsklimatet brukar finnas i områden med 30 - 40 grader. Det är väldigt torra somrar och solen står i zenit på sommaren. Detta är bra för alla turister som åker dit men inte alls lika bra för jordbruket. Det ör alltså för torrt för att odla. En stor mängd människor brukar använda sig av konstbevattning, Under sommaren är det högtryck och under vintern är det lågtryck. När det är lågtryck brukar det komma regn från havet som ligger i väster. 

savann/stäpp: Där nederbörden är för liten för en regnskog så finns det savanner. De finns på både norra och södra halvklotet. Savanner finns i syd och mellan Amerika, Australien och även Asien. På en savann finns det djur som t.ex hjortar, zebror, antiloper, giraffer, och elefanter. Dessa betar från enstaka träd som finns lite överallt i savannen. Det finns även köttätande djur här. Det kan tillexempel finnas lejon, leoparder, geparder, hyenor. Dessa är köttätande och äter för de mesta dom växtätande djuren. Från juli till september pågår regntiden men resten av året är det torrt. Under regntiden grönskar savannen igen och de växtätande djuren får mat. Även de köttätande får mat eftersom att de äter de växtätande. När växterna inte räcker till och börjar ta slut så vandrar växtätarna enorma sträckor för att så tag på föda och vatten. 

I de torra områdena förvandlar savannen till görs och buskstäpp. På norra halvklotet ligger Sahelbältet som är ett väldigt stort stäpp område. Under de åren då det blir mindre nederbörd så slår skördarna fel. Hungerkatastrofen börjar och många människor dör om de inte får någon hjälp i tid.

inlandsklimat: Inlandsklimat har varma somrar och kalla vintrar. Där det finns inlandsklimat är vintrarna mycket kallare. Det blir högtryck i kontinenternas inre och den kalla luften lägger sig. Det blir väldigt kyligt och klart väder. Verkhojansk är världens kallaste stad. Deras medeltemperatur ligger på -47° C. På sommaren är denna staden lika varmt som i mellan Sverige.

kustklimat: Kustklimatet gör att somrarna blir svala och vintrarna är milda. Kustklimat finns på de västra delarna av Europa och Nordamerika.Där det finns kustklimat kan vädret gå från t.ex väldigt varmt till några minusgrader. Kustklimatet funkar för både djur, växter och människor. På vissa ställen finns de lövskogar men på vissa andra finns det jordbruk.


polarklimat: Polarklimaten är en av jordens kallaste områden. Det finns ett polarområde runt nordpolen som kallas för Arktis. Och runt Sydpolen ligger Antarktis. Årets varmaste månad har en medeltemperatur under 10° C. Det är väldigt kallt och den kalla luften gör även så att det faller lite nederbörd på vissa polarområden. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar