fredag 9 september 2016

Min vandring v.36

Jag och min kompis har planerat att hajka längst en sjö nästa vecka. Hela hajken är på 2,8 mil sammanlagt. Vi hade tänkt att gå 1,4 mil första dagen och sedan övernatta i ett vindskydd. Sedan hade vi tänkt att vi skulle paddla hela vägen tillbaka hem igen. Vi har hyrt kanoten och vi har redan lagt dom på det stället vi hade tänkt att övernatta på med hjälp av mina föräldrars bil. Det blir mycket enklare för oss för då flipper vi att bära kanoten under hela vägen dit. 

Vi har tillsammans räknat ut att vi kommer att behöva 6 stycken olika måltider, frukt och en massa vatten eftersom att det är viktigt att dricka vatten när man rör på sig såpass mycket. Maten hade vi tänkt att laga med hjälp av ett Stormkök. Mackorna som vi ska äta till frukost och mellan mål ska vi förbereda redan innan hajken. Till lunch så ska vi ha pastasallad som vi också ska förbereda innan hajken och stormköket ska va använda till kvällsmaten en enda gång. 

Där vi har planerat att sova så finns det redan ett vindskydd som vem som helt i allmänheten kan använda sig av. Vi hade tänkt att sova i det vindskyddet. Från början ville vi tälta men det fanns tyvärr inget lämpligt område enligt allemansrätten för oss att tälta på eftersom att det var tältförbud nästan överallt. 

När vi paddlar på vägen tillbaka är det enkelt att bara stanna vid ett lämpligt ställe enligt allemansrätten. Det ska alltså inte vara någons privata baksida eller brygga osv. På dessa pauserna är det enkelt att bara äta pasta sallad som vi kommer att packa högst upp i väskan den dagen tillsammans med vattnet som alltid kommer att finnas tillgängligt.

Kläder
Eftersom att vädret inte är för varmt så ska vi ha med oss tre olika lager kläder. I början av vandringen så har vi på oss alla tre lager men efter en liten stund så stannar vi för att justera kläderna så att vi får det lite kyligt eftersom att man ändå blir varm av att röra på sig. Första lagret kan till exempel vara en T-shirt, andra kan vara en fleece kofta och det tredje lagret kan vara en vind- och vattentät jacka. Detta eftersom att man aldrig vet om det börjar regna eller inte. Medans man stannar för att justera sina kläder så är det bra att passa på att dricka vatten. Eftersom att vi sedan ska paddla kanot så har vi även med oss extra strumpor ifall dom andra blir blöta. Både tjocka och tunna. Vi har även extra kläder ifall dom också blir blöta på något sätt. 

Övernattningen: 
Vi har med oss liggunderlag och varsin sovsäck. I vindskyddet blåser det ju inte men det kan fortfarande vara väldigt kallt på nätterna och därför är det viktigt att man har på sig väldigt varma kläder. Vi tog med oss extra strumpor, extra byxor, tröjor osv. Anledningen till varför vi ska ha med oss så många extra kläder är eftersom att det är viktigt att inte sova med blöta kläder. Man vet aldrig om det börjar regna eller om någon av oss trampar i någon vattenpöl eller någonting liknande. Istället för en vanlig kudde använder vi oss av en tygpåse med kläder i. 

Packning:
Det finns även några andra viktiga saker att ha med sig som jag inte har nämnt tidigare. Både jag och min kompis har allergier och därför är det viktigt att båda tar med sig våra mediciner. Det är även bra att ha med sig en förbandslåda, kompass, ficklampa och en power bank till mobilen så att den inte laddar ur. 

Paddlingen: 
Som jag nämnde förut så ska vi ha med oss extra kläder till paddlingen. Vi ska även använda oss av vattentäta behållare där vi kan lägga våran packning. Om vi ramlar med kanoten så kommer dessa behållarna att skydda våran packning från att bli blöt. Vi har även med oss tre stycken årar. Varsin och en extra. Någonting annat som är jätte viktigt under paddlingen är att använda sig av flytväst även om man kan simma. Om kanoten slår i en i huvet och om man svimmar i vattnet så är det bra att ha en flytväst på sig. Då blir det även enklare för kompisen att rädda en. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar