torsdag 1 september 2016

Orsaker till första världskriget

Resonera om orsakerna till första världskriget. Använd gärna följande ord och begrepp i ditt resonemang: Imperialism, kapprustning, militära allianser, nationalism, bristande demokrati och människors krigsvilja.

De olika orsakerna till första världskriget var bland annat: Imperialismen, kapprustningen, militära allianserna, nationalismen, bristande demokratin och människornas krigsvilja. 

Nationalismen: Tanken om nationalismen kom upp på 1800-talet. Nationalismen är den iden om att folk som tillhör samma språk och kultur ska bo i samma land. Innan 1800-talet såg man inte sig själv som till exempel ”svensk” eller ”tysk”. På den tiden så var identiteten om ens religion mycket starkare än ens identitet kopplad till en specifik nation. Till och med yrket man jobbade med var viktigare än den nationen man kom ifrån. Under 1800- så ökade även intresset för språk, kultur och historia i europa. Man fick idéen om att man skulle följa kulturer och inte kungahus. Ett exempel är att alla som pratade tyska skulle alltså bo i Tyskland osv. Detta blev väldigt viktigt på denna tiden. Innan 1871 så var Tyskland massa ”småriken” men sedan så enas Tyskland till en nation igenom ett krig 1871. Ungefär samma sak hände sedan med Italien. Nationalismen splittrade även också europa. Det ottomanska riket och det österrikiska riket splittrades sedan upp till dom länderna som idag kallas för Bulgarien, Serbien, Albanien, Rumänien bland annat blir självständiga och detta gör också så att det ottomanska riket blir mycket mindre. Det blir även ett krig mellan balkan länderna precis innan första världskriget bryter ut. Nationalismen är alltså bara en av de orsakerna till att första världskriget utbröts. Man brukar säga att skotten i Sarajevo var startpunkten till att kriget utlöstes. Då var det en serbisk nationalist som hette Gavrilo Princip som sköt ihjäl den österrikiske tronföljaren Franz Ferdinand tillsammans med hans hustru när dom besökte Sarajevo som var Bosniens största stad. Detta hände den 28 juni 1914. Det fanns även flera grupper men nationalistiska idéer som hotade freden inom dom stora staterna. I flera av dom stora staterna fanns det även folk med skilda kulturer och språk. Därför fanns det också många Nationalister som ville bilda självständiga stater. 

Imperialismen: Imperialismen innebar att många av stormakternas regeringar i europa ville erövra kolonierna i Afrika och Asien. Det fanns alltså många regeringar från olika stormakter som ville åt samma kolonier. Anledningarna till varför dom ville ha dessa kolonierna var bland annat att deras tillgångar till råvarorna i kolonierna ökade. Handeln kunde även också förbättras för landet. Den kristna tron skulle  även spridas i dom områdena som dom hade erövrat. Man skulle skaffa mer mark åt den egna befolkningen och desto fler kolonier man hade, desto större makt skulle man få. Det fanns även rasistiska skäl till varför man ville ta över kolonierna. Man hade en tro på att den västerländska civilisationen var överlägsen på grund av dom andras etnicitet. Att ta över dom olika kolonierna var möjligt eftersom att den industriella revolutionen gav ledarna i Europa en massa kanonbåtar, gevär osv. Därför var det nästan omöjligt att vinna över européerna. 

Kapprustningen: När en nation ser en tänkbar konflikt i framtiden med en annan nation så brukar dom oftast förbereda sig genom att förstora armen och öka vapen tillverkningen eller vapen inköpen. Detta kallas för en kapprustning. 
imperialistiska staternas regeringar började brygga krigsfartyg för att skydda sina kolonier och den pågående handeln. Storbritannien byggde ett krigsfartyg som hotade alla dom andra stormakternas position. Detta ledde till att Tyskland byggde ännu flera och större krigsfartyg tills att Storbritannien blev hotat trots deras mäktiga fartyg. Storbritanniens regering byggde sedan ännu större och mäktigare skepp och det var så som kapprustningen startade. Under dom kommande åren efter detta så höll det på såhär. Dom olika arméerna krävde mer och mer stridsvapen osv. 

Militära allianserna: Det var farligt att vara i krig med alla länderna på samma gång och därför skapades allianserna. Det skapades två allianser, Ententen och centralmakten. Då var båda allianserna mycket starkare och dom hade även mer arméer och vapen men detta gjorde även att spänningen mellan dom två allianserna ökade. Inom en allians så minskade såklart spänningen mellan dom olika staterna. 

Bristande demokrati: Europa styrdes inte demokratiskt på denna tiden heller. Under 1914 så var det i princip ingen kvinna som hade rösträtt. Det var inte ens alla männen som fick rösta utan det var bara dom med högst inkomst. Detta gjorde så att det mesta av folket i nationen inte hade någonting att säga om vem som skulle styra landet. Dom flesta länderna styrdes fortfarande av en kung, kejsare eller ett parlament. Det var såklart bara en liten del av befolkningen som hade röstat fram parlament medlemmarna. Detta betydde alltså att männen i regeringarna kunde fatta beslut om att starta krig utan att behöva ta hänsyn till befolkningen och vad som påverkade dom i kriget. Som till exempel att många förlorade sina hem, släktingar, och även sina liv som soldater i kriget. Under första världskriget så var det mer än 70 miljoner soldater som dödades. 

Människornas krigsvilja: Det fanns många som kämpade för att behålla freden i Europa men det fanns ändå folk som hade en väldigt stark krigsvilja främst beroende på nationalismen som kom upp vid den tiden då Napoleon försökte erövra världen. Om ingen hade någon krigsvilja så skulle kriget säker inte ha uppstått. 


Alla dessa var alltså anledningar till varför det första världskriget uppstod. Startpunkten på allt var ju fortfarande skotten i Sarajevo som jag skrev om förut. Men även om skotten i Sarajevo var startpunkten på allt så var det bara en tidsfråga tills kriget hade börjat på något annat sätt eftersom att den starka krigsviljan fanns bland nationerna. Efter Skotten i Sarajevo så var det under den svarta veckan som kriget startade. Man brukade alltså kalla den första veckan som inledde kriget för den svarta veckan för att symbolisera att det var någonting hemskt som skulle hända. I början av svarta veckan så var det fred men i slutet av veckan så var första världskriget igång. 


Sammanfattning: Alla levde inte i sitt ursprungliga land. Det var en massa bråk om kolonierna mellan dom olika nationerna. Kapprustningen var igång och nationerna började ladda sin vapen förråd osv. Dom militära allianserna skapades. Många hade en väldigt stor krigsvilja och europa styrdes inte demokratiskt så därför hade inte folket som ville fortsätta freden någonting att säga om saken. Skotten i Sarajevo utläste allt eftersom att det blev krig mellan Serbien och Österrike-Ungern. Då blandades fler länder in i kriget och det var så första världskriget startade. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar