lördag 10 september 2016

Versaillesfreden

- Tyskland och dom andra centralmakterna förklarades skyldiga till kriget och skulle betala ett mycket stort skadestång till ententens stater. 
Versaillesfreden var det fredsavtalet som bestämdes efter första världskriget. USA, Storbritannien och Frankrike slöt detta avtalet med trippelalliansen där bland annat Tyskland var en medlem. Detta avtalet undertecknades den 28 juni i Versalles år 1919 exakt fem år efter skotten i Sarajevo. Den franske konseljpresidenten Georges Clemenceau sa att Tyskland måste göras maktlöst för alltid. Detta sa han eftersom att han var säker på att Tyskland skulle hämnas. Om Tyskland var ett maktlöst land så skulle dom inte ha en enda möjlighet till hämnd. Till sist utsåg dom vinnande stormakterna att Tyskland och dess allierande länder som var Österrike-Ungern och Turkiet fick ansvaret till att ha orsakat kriget och fick därför betala skadestånd till segrarmakterna. 

Alla dom förlorande länderna fick betala skadeståndet men det var däremot Tyskland som fick betala mest. Detta berodde på att Tyskland var det största landet och även det landet med flest resurser. Deras resurser fanns ju på grund av att landet var såpass stort men industrialiseringen hade även en stor del i detta. Innan Versallesfreden och kriget så var Tyskland ett av dom rikaste länderna i Europa. Såhär var det eftersom att Tyskland var ett av dom länderna som industrialiseringen påverkade väldigt positivt. Under industrialiseringen så hade Tyskland kommit väldigt långt med sina fabriker och deras handel var bra. Dom exporterade och importerade in mycket varor i landet. Dom tog även gratis varor från deras kolonier där miljön var lite annorlunda och detsamma varorna. Men efter skadeståndet så blev Tyskland ett väldigt fattigt land. 

Tyskland förlorade bland annat Elsass-Lothringen som var en tysk del stat. I det nuvarande läget så kallas delstaten för Alsace och lorraine och ligger i östra Frankrike. Dom förlorade också alla deras kolonier vilket innebar att dom inte hade samma tillgång till koloniernas varor längre. 

Ett krav som dom vinnande stormakterna satte på Tyskland var att dom skulle bli svagare militärt. Dom fick bara ha 100 000 man i armén vilket gjorde så att en stor del av militärerna blev arbetslösa. Tyskland fick inte heller ha några krigsflottor, flygvapen osv och därför gick fabrikerna som tillverkade dessa varorna i konkurs. Det var alltså många som blev arbetslösa på grund av detta. Eftersom att dom inte hade någon inkomst längre så var det väldigt svårt för dom att försörja sig själva och sina familjer. Dom kunde till exempel inte köpa tillräckligt med mat vilket gjorde att mataffärerna knappt fick några kunder och gick i konkurs och detsamma var det med klädaffärerna. Detta ledde ju till ännu mer arbetslöshet i landet. Sjukdomar spred sig även väldigt fort pågrund av brist på medicin, bra mat osv vilket gjorde att många fler dog än förut. 

Tyskland tvingades betala en väldigt stor summa guldmark till dom vinnande stormakterna och detta gjorde ju också att staten var tvungen att spara pengar. Det byggdes till exempel ingen infrastruktur i landet på grund av att det var så dyrt och därför blev ännu fler personer arbetslösa. Ett annat straff som Tyskland också fick var att dom inte fick vara med i NF (nationernas förbund). NF var en organisation för internationella lösningar för att behålla freden. Man kan säga att Tyskland slutade som ett väldigt fattigt land utan bra handel, bra industrier men med en väldigt stor arbetslöshet. Att Tyskland var i denna positionen var även en stor anledning till varför andra världskriget senare bröt ut. 

Dom positiva delarna till att Tyskland fick betala skadestånd var att dom segrande stormakterna fick väldigt mycket pengar av Tyskland. Det var bland annat Frankrike, England och USA som tjänade väldigt mycket på att det gick dåligt för Tyskland. Vissa länder som hade haft sin export i Tyskland kunde inte längre sälja varor till Tyskland på grund av deras fattigdom och det gjorde ju så att dom länderna inte hade någon kund för ett tag men det var däremot inte så svårt att hitta nya kunder så det blev ju ändå en positiv sak för dom länderna tack vare dom nya kunderna som köpte deras varor. 

- Det osmanska (turkiska) riket upplöstes. Så uppstod Turkiet, Saudiarabien, Irak, Syrien, Palestina och Libanon.
Efter Versailles freden så upplöstes det osmanska riket helt. Dom som var ledare för det osmanska riket störtades och dom nya som styrde i det geografiskt nuvarande Turkiet döpte om området till Turkiet. Det osmanska riket var ju jätte stort från början men dom nya ledarna i Turkiet var tvungna att lämna ifrån sig flera delar av riket på grund av Versailles freden. Dessa delarna låg i mellanöstern och det var Frankrike och Storbritannien som tog över dom delarna. Sedan ritade Frankrike och Storbritannien gränserna mellan Iran, Irak, Saudiarabien, Syrien, Palestina och Libanon. 

I det osmanska riket fanns det många olika folkgrupper men när riket löstes upp så blev det delvis nationaliserat. Alla dom olika folkgrupperna ville ha en egen nation och därför ritade Frankrike och Storbritannien upp gränserna. Frankrike och Storbritannien ritade inte upp gränserna till rikligt bra eftersom att alla folkgrupperna inte fick sin egna nation. Bland annat så fick kurderna inte en egen nation och detta ledde till framtida konflikter i mellanöstern. Kurderna blev bland annat förtryckta och prata eller undervisa kurdiska blev förbjudet i Turkiet. Kurderna förnekades även egendom att kallas för bergsturkar istället för kurder. 

Dom förra ledarna i osmanska riket var muslimer och dom styrde osmanska riket med muslimska lagar och regler. När osmanska riket förlorade första världskriget och när Turkiet bildades så styrde Ataturk den nya nationen. Ataturk skiljde religion från stat. Detta innebar att Turkiet inte längre styrdes av religion och det räknar jag som positivt eftersom att jag själv inte tycker att man ska styra ett land utifrån en specifik religion. 
- Japan fick behålla de områden som landet hade erövrat från Tyskland i Kina.
Att Japan fick behålla landområdena i Kina tycker jag var positivt även om Kina och Japan sedan hamnade i konflikter. Dessa konflikterna ledde till att Kina sedan fick ha sina egna landområden för sig själva och därför såg jag någonting så negativt som en konflikt positivt istället. 

Japan och Italien hade ställt upp på ententens sida under första världskriget. Av ententen hade dom lovats områden av kompensation som skulle gottgöra men efter Versaillesfreden så fick dom bara en liten del från västmakterna. Japan blev väldigt frustrerad över att Ententen inte höll sitt löfte och därför bytte dom sida till trippelalliansen. Detta tycker jag är väldigt negativt eftersom att det senare ledde till att Tyskland och Japan samarbetade under andra världskriget då Hitler förtryckte judarna. 

Källor: 
Gleerups
Wikipedia.
Globalis.se
SO-rummet

Källkritik: Alla dessa källorna jag använde mig av denna gången var källor som vi tidigare har fått rekommenderat av lärare. Även om till exempel vem som helt kan ändra Wikipedia texterna så brukar dom ofta ha sann information eftersom att det finns folk som kontrollerar. Globalis.se sköts av Svenska FN-förbundet och är därför en pålitlig källa. SO-rummet är också en trovärdig källa med tanke på dom lärarna som sitter bakom sajten. Den är även rekommenderad av lärare. Gleerups Historia är ju våran lärobok och därför vet jag att den är pålitlig eftersom att den annars inte skulle vara tillämplig som lärobok i skolan. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar