onsdag 21 september 2016

William Golding. läxa v.38

Flugornas herre är en roman skriven av författaren William Golding som levde år 1911 - 1993. Romanen handlar om en grupp skolpojkar som hamnar på en öde ö efter en flygkrasch. Pojkarna skulle evakueras ifrån England pågrund av ett krig som pågick. Inga vuxna finns på ön så pojkarna får klara sig själva. 

William brukade ofta läsa böcker för sina barn. Böckerna som han läste på den tiden handlade mest om romantik, orealistiska äventyr och lyckliga slut. Han kände att böckerna var för orealistiska. Ingen i hans familj kunde ta dom böckerna seriöst. Därför ville han sedan skriva en egen realistisk bok för att sedan läsa den till sina barn. Han tänkte på vilka negativa och realistiska egenskaper som vi människor har utanför det civiliserade samhället och dom egenskaperna ville han använda i boken. Syftet till varför han skrev flugornas herre var för att läsa upp en realistisk berättelse till sina barn som inte hade orealistiska och lyckliga slut som inte existerade i verkligheten. 

Boken kom ut för första gången år 1954 då den var på Engelska. William Goldings böcker brukar oftast vara allegorier. Flugornas herre är en allegori och det är därför den är så realistisk när det gäller pojkarnas beteende gentemot varandra. Dom pojkarna lever inte längre i det civiliserade samhället som vi gör där allting styrs av vuxna utan dom bor helt ensamma på en öde ö där många av deras negativa egenskaper hävs fram i det ociviliserade samhället på ön. Dom börjar till exempel kasta sten på varandra och bete sig helt annorlunda när dom är på ön där vuxna inte är i närheten. Vad William Golding vill visa i boken är alltså hur vi människor kan bete oss i ett ociviliserat samhälle på grund av våra dolda egenskaper i det civiliserade samhället. 

Kopplingen som jag gör mellan boken och tiden som den skrevs i handlar alltså mest om hur människorna på den tiden kan kopplas med pojkarna i boken. Kopplingen handlar inte så mycket om årtalet som boken skrevs i utan mer om dom riktiga människornas instinkter och eftersom att vi människor idag har samma instinkter så skulle boken lika gärna ha skrivits idag.


Enligt William Golding så har vi människor ondskan medfödd. Anledningen till varför ondskan inte alltid syns är eftersom att vi bor i ett civiliserat samhälle med många oskrivna lagar men när dom pojkarna hamnar på den öde ön så märker man tydligt dom naturliga och mänskliga egenskaperna som dyker fram. Det blir mycket bråk, våld och själviska beslut bland pojkarna. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar